Întrucât perioada de depunere a manuscriselor pentru participarea la Concursul de Debut în Poezie O Mie de Semne, ediția 2022, s-a încheiat, m-am gândit că nu ar strica să trag câteva concluzii și să dau doar puțin la o parte cortina în spatele căreia se desfășoară chiar acum procedura de jurizare.

Au fost două luni pline (10 iulie – 10 septembrie), răstimp în care vă mărturisesc că am trăit emoții amestecate, de la entuziasmul inițial generat de faptul că dădusem, în sfârșit, anunțul pentru începerea concursului, până la micile neliniști din zilele când manuscrisele veneau sporadic sau deloc.

Mi-am dorit ca totul să iasă bine și vă asigur că așa s-a și întâmplat. Există, firește, și un bilanț. Au fost validate de către juriu 163 de manuscrise, o cifră care mie, cel puțin, mi se pare impresionantă. Asta înseamnă că mesajul nostru a ajuns la foarte mulți dintre voi, iar asta mă bucură nespus. Desigur, nu voi face nicio remarcă privitoare la valoarea manuscriselor, fiindcă este exclusiv apanajul juriului să facă asta. Nu vreau decât să mă bucur.

Mă bucur că există un asemenea interes pentru poezie. Mă bucur că, în ciuda faptului că ne aflăm la prima ediție a acestui concurs, am primit atât de multe manuscrise. Mă bucur că juriul este compus din oameni admirabili: Lucia Țurcanu, Cosmin Perța, Alice Popescu, Andrei Mocuța și Ciprian Măceșaru. Mă bucur în avans pentru câștigător/câștigătoare, fiindcă va primi și un stimulent financiar. Mă bucur că volumul rezultat de aici va fi publicat de o editură prestigioasă cum este Editura Cartier.

Avem toate premisele pentru un deznodământ favorabil pentru poezie. Sunt sigur că va fi ales cel mai bun manuscris și, chiar dacă acest concurs este organizat după principiul the winner takes it all, sunt convins că manuscrisele valoroase își vor găsi un editor pe măsură. De aceea sunt încă de pe acum alături de cei care vor fi dezamăgiți că nu au câștigat, asigurându-i că orice carte, dacă este bună, are destinul ei. Iar acesta se va împlini printr-o apariție la o editură bună.

La final nu pot să vă spun decât că aștept și eu atât rezultatele preliminare, cât și câștigătorul/câștigătoarea. Îl/o vom afla cu toții la începutul lui octombrie. Dacă juriul va dori, vom da și un Top 10 sau un Top 5 după data de 25 septembrie. Dacă nu, sunt nerăbdător, ca și voi, să citesc manuscrisul câștigător. Keep in touch!   

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.