Cosmin Leucuța, autorul provocatorului „Hoodoo” (Polirom, 2018), ne-a trimis pe adresa redacției, așa cum ne mărturisește chiar el, „un poem în proză” care face parte dintr-un nou roman pe care tocmai l-a terminat și al cărui titlu este ținut deocamdată la secret.

Fragmentul se numește „177 de tristeți (trebuia să fie mai multe, dar m-am întristat prea tare pe parcurs)” și este, zicem noi, suficient de provocator încât să vă facă să vă doriți cartea de îndată ce va apărea în librării.

Până când acest lucru va deveni realitate, să ne uităm un pic înapoi pe biografia lui Cosmin și să ne amintim ce isprăvi culturale a realizat până acum:

Cosmin Leucuţa s-a născut pe 3 octombrie 1986, la Arad. În 2009 a absolvit Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Este scriitor cu normă întreagă, iar în timpul liber lucrează la o multinaţională.

A început să scrie poveşti la 14 ani şi pînă în prezent a publicat povestiri, nuvele şi fragmente din romane în reviste precum EgoPhobiaLiterNautica şi Hypocrisia. La vîrsta de 23 de ani a scris romanul Laptele negru al mamei, care este cîştigătorul Concursului de Debut organizat de Editura Adenium în anul 2013.

Un alt roman al său – Statele Unite ale lui Dumnezeu – a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, ediţia a VI-a (2013), organizat de Editura Humanitas. În decembrie 2014 a fost cooptat în juriul concursului literar „Incubatorul de Condeie” şi din ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii şi editoriale pe teme variate.

În octombrie 2017, Editura Casa de Pariuri Literare i-a publicat o culegere de povestiri scurte intitulată Numele altora, iar în 2018 i-a apărut la Editura Polirom romanul Hoodoo.

Locuieşte în Timişoara, împreună cu cele două pisici ale sale.

177 de tristeți

(trebuia să fie mai multe, dar m-am întristat prea tare pe parcurs)

Tristețe că maică-ta miroase a om bătrân. Tristețe că maică-ta a mirosit a om bătrân chiar și atunci când era tânără.

Tristețe că nu iubești pe cine trebuie.

Tristețe că nu stai niciodată la masa aia la care oameni râd cu poftă. Tristețe că niciodată nu faci alegerea pe care ai vrea să o faci. Ceea ce înseamnă, de fapt, că mereu te minți singură.

Tristețe că oamenilor din jurul tău le e sete și tu ești cea care trebuie să aducă paharul cu apă. Și nu îți place cum sună cuvintele „sete” și „apă”. Sunt cuvinte care inspiră milă.

Tristețe că biblioteca e plină de cărți care au coperți de aceeași culoare. Tristețe că trebuie să ucizi gândacii din apartament. Tristețe că ceva se sfârșește. Tristețe că ceva începe. Tristețe că ai terminat de făcut curat, dar peste o săptămână va trebui să faci din nou curat. Tristețe că nu există mai multe povești despre dinți.

Tristețe că pisica rămâne singură acasă cât timp tu ești la serviciu. Tristețe că există albine. Tristețe că vine noaptea. Tristețe că nu te-ai știut bucura de ceea ce ai avut. Tristețe pentru ziua de azi devenită „alaltăieri”. Tristețe pentru cupluri nepotrivite. Tristețe că gunoaiele care am fost sunt gunoaiele care suntem. Tristețe că, fiind pe tocuri, el e totuși cu o palmă mai scund decât ea.

Tristețe că ți s-a terminat bateria mobilului. Tristețe că afară plouă. Tristețe că omul are doar cinci degete la o mână. Tristețe că ești o copie a unei copii a unei copii.

Tristețe că cel de lângă tine plânge și nu e din cauza ta. Tristețe că nu contezi. Tristețe că, într-o bună zi, va trebui să îți conjugi păcatele în fața lui dumnezeu. Și lui n-o să-i pese. Pierdere totală de vreme. Tristețe pentru oamenii care au ucis, iar acum sunt uciși la rândul lor pentru ca lumea să vadă că-i rău să ucizi.

Tristețe că ai nevoie de pornografie pentru a te masturba, iar când o faci, nu simți nimic. Tristețe că nu poți răspunde unei anumite întrebări. Tristețe că va trebui să minți la nesfârșit. Tristețe că nu ești destul de talentată. Tristețe că ai prea multă ambiție. Tristețe că ești singură. Tristețe că ești înconjurat de oameni care te iubesc. Tristețe că nu ai nimic de făcut. Tristețe că oboseala revine mereu.

Tristețe că atunci când altele se strâmbă, arată drăguț, dar când o faci tu, arăți ca dracu’.

Tristețe că ți-ai murdărit pantalonii preferați zdrobind pe ei o musculiță din greșeală. Voiai doar s-o sperii, dar a murit. Tristețe că (ți) s-a născut un copil. Tristețe că fotografiile s-au decolorat. Tristețe că laptele este bun. Tristețe că te simți rău. Tristețe că lumea e prea mare.

Tristețe că l-ai futut, l-ai scuipat și acum îl iubești.

Tristețe că nu există un mamifer cu 5 picioare. Tristețe că cineva a inventat o nouă culoare. Tristețe că ți-a oferit doar 50 de lei să te piși pe el, iar după ce s-a întins pe jos ți s-a făcut milă.

Tristețe că The Beatles nu mai sunt la modă. Tristețe că nu poți dormi pe burtă.

Tristețe că nu porți ochelari. Tristețe că ai penisul curbat spre stânga. Tristețe că nu ți se adună sputa în colțul gurii atunci când vorbești. Tristețe că știi ceva ce nimeni altcineva nu va ști vreodată. Tristețe că nu se mai fabrică berea ta preferată. Tristețe că totul a rămas la fel. Tristețe că e vară, și vara trece.

Tristețe că pisica e adorabilă. Tristețe că dumnezeu și diavolul nu se înțeleg. Tristețe că Gordon Gekko a făcut pușcărie. Era un tip foarte cool, și pișații ăia ipocriți l-au făcut ca pe ultimul fraier. Tristețe că nu îți place melodia care cântă acum la radio. Tristețe că aerul condiționat distruge mediul.

Tristețe că ai cu cine, ai cu ce, ai unde și când, dar preferi s-o faci singur.

Tristețe că nimic nu mai e fake, toate sunt faux.

Tristețe că gheața din pahar diluează whisky-ul. Tristețe că ai fost înșelat. Tristețe că nu ai fost înșelată. Tristețe că te-ai culcat cu cineva care era virgin. Tristețe că ai risipit sărutul pe cineva care nu avea nevoie de el.

Tristețe că benzina costă mult. Tristețe că peștele din farfurie avea o familie. Tristețe că te-ai căcat. Tristețe că suferi de agorafobie. Tristețe că totul e lent și zgomotos.

Tristețe că ai citit o carte foarte, foarte bună.

Tristețe că bunicii au murit de cancer. Toți. Tristețe că altul a reușit acolo unde tu ai eșuat. Tristețe că nu ți-a venit replica perfectă la timp. Tristețe că nu ai chef de nimic.

Tristețe că cineva îți datorează bani. Tristețe că lemnul crește și arde, dar metalul nu. Tristețe că există oameni depresivi. Tristețe că există oameni fericiți. Tristețe că joia se ia apa caldă și se ridică gunoiul, dar tu ești tot acolo. Tristețe că ai rămas fără țigări. Tristețe că ți-e mereu lene. Tristețe că i-ai dat laptele tău. Tristețe că vei avea un nepot. Tristețe că lumea se căsătorește. Tristețe că nu înțelegi o glumă. Tristețe că ai barba prea deasă. Tristețe că nu te îngrași. Tristețe că mergi în club. Tristețe că se construiește o casă nouă pe strada ta. Tristețe că ziua durează 24 de ore.

Tristețe că nu va exista al Treilea Război Mondial, sau că dacă va exista, tu nu-l vei prinde. Tristețe că ții minte. Tristețe că ai găsit. Tristețe că nu te doare nimic.

Tristețe că pădurea de lângă satul bunicilor e frumoasă. Tristețe că ai idei bune. Tristețe că sfaturile tale sunt ascultate. Tristețe că sticlele de bere își pierd etichetele dacă le pui în apă. Tristețe că nu poți sta în mijlocul oceanului când e furtună.

Tristețe că nu poți merge înainte și nu te poți întoarce înapoi.

Tristețe că ai somnul adânc. Tristețe că te înțelegi prea bine cu prietenii tăi. Tristețe că există tristețe pe lume. Tristețe pentru anus. Tristețe că nimeni nu mai joacă Super Mario Bros. Tristețe că nu ai tatuaje. Tristețe că party-ul începe la ora 22. Tristețe că ai văzut toate filmele lui Tarantino și n-a mai făcut altele. Tristețe că proștii sunt de acord cu tine.

Tristețe că toți murim singuri, dar cumva tu mori mai singur decât restul.

Tristețe că s-a inventat mașina electrică. Tristețe că Greybeard nu are mai multe capitole despre accidentul nuclear. Tristețe că ea s-a culcat cu tine din prima seară. Tristețe că ai un abdomen perfect. Tristețe că părul e mort. Tristețe că există rușine pe lume. Tristețe că Leo nu a mulțumit ursului. Tristețe că toate Star Trek-urile,cu excepția lui Zero, sunt de căcat. Da, chiar și Wrath of Khan. Tristețe că vorbim cu gura. Tristețe că oțelul e rece. Tristețe că necazurile ne apropie.

Tristețe că ai dreptate.

Tristețe pentru lacrimi vărsate. Tristețe că există cuvântul „țâțe”. Tristețe că nu suntem toți unguri. Tristețe că toate războaiele adevărate s-au sfârșit. Tristețe că negru merge la orice. Tristețe că e duminică. Tristețe că au anulat Carnivàle după al doilea sezon. Tristețe că Lera Lynn e foarte talentată.

Tristețe că  Bret Easton Ellis a îmbătrânit. Tristețe că homosexualii au tristeți mai puternice.

Tristețe că, odată futută, n-o mai poți desfute. Tristețe că iar ai trecut pe lângă dumnezeu pe bulevardul Revoluției, și din nou nu ți-a răspuns la salut. Da’ până când, mă?!

Tristețe că limba și pizda sunt ambele roz. Închipuie-ți ce combinație ar face dacă nu ar fi.

Tristețe că toate se duc dracului atunci când ajung la partea a treia.

Tristețe că trebuie să îți faci treaba. Tristețe că trebuie să o vezi zilnic. Tristețe că trebuie să vă despărțiți. Tristețe că înjurăturile nu sunt de ajuns.Tristețe că femeile poartă machiaj. Tristețe că nu te iubește pisica. Tristețe pentru cărți cu pagini îngălbenite. Tristețe pentru gustul ciudat al muștarului.

Tristețe pentru toată frumusețea din lume și lipsa cuvintelor pentru a o descrie adecvat.

Tristețe pentru cei ce se îndrăgostesc de nevoie. Tristețe pentru cei cu nume de sfinți. Și pentru cei cu nume de păcătoși. Tristețe pentru toate dățile când ai spus „nu”, deși voiai să spui „da”.

Tristețe pentru hashtag-urile folosite doar o dată și apoi uitate.

Tristețe pentru cei ce încearcă să pară normali. Tristețe că ai promis să fii ceva, și ești un nimic.

Tristețe pentru uterul fertil, pentru dumnezeu și pentru cuvintele potrivite.

Tristețe pentru femeile căsătorite de tinere.

Tristețe pentru oamenii perfecți în general, dar care au un defect ce îi strică.

Tristețe pentru Freud. Tristețe pentru a 51-a umbră a lui Grey.

Tristețe pentru perineul gravidelor și pentru ziua de luni.

Tristețe pentru că nu poți muri când vrei, și pentru că atunci când în final se întâmplă, moartea nu șterge rușinea.

Tristețe că toate se termină. Tristețe că mașinile deja iubesc mai mult decât noi.

Tristețe pentru părinții care sunt niște străini pe care nu îi poți cunoaște oricât ai încerca.

Tristețe că toate ți se par vechi. Și chiar așa sunt.

Tristețe că toate suferințele tale au mai trecut înainte și prin sufletele altora.

Tristețe că oricâte cuvinte noi ai inventa, povestea pare tot stătută și veche de când lumea.

Tristețe pentru portocale lovite.

Tristețe pentru că Alan Moore nu va scrie niciodată Twilight of the Superheroes. Ar fi fost o carte atât de faină!

Tristețe că poți, dar nu vrei.

Tristețe că doare mai puțin dacă nu îți pasă.

Tristețe că, în sfârșit, vrei, dar acum nu se mai poate.

Foto credit Cosmin Leucuța: Discuția Secretă, via https://www.facebook.com/DiscutiaSecreta/photos/pob.100001510342224/2930955420278257/?type=3&theater

Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment