Am primit pe e-mailul redacției câteva poeme de Andrei Zbîrnea, care ne-a spus în prealabil că ne urmărește de ceva timp site-ul și ne-a felicitat pentru treaba pe care o facem aici. Firește, ne-am bucurat pentru laude, însă publicarea textelor, veți vedea de ce, n-are nicio legătură cu asta.

De altfel, în fiecare sâmbătă vom face o rubrică fixă de poeme inedite (primite pe e-mailul [email protected]) sau din cele pe care le preluam până acum din volume consacrate (la rubrica zilnică „3 poeme de…”). Așadar, vom avea de acum încolo începuturi de week-end cu poezie bună și foarte bună.

Cele mai bune texte primite pentru „Poșta redacției” (pentru a mai depresuriza situația acolo, fiindcă sunt deja o grămadă de solicitări, iar timpul de așteptare ar fi foarte mare) vor apărea în această rubrică. Spor la tot ce faceți și la poezie de calitate!

Andrei Zbîrnea, Praga 2018

Andrei Zbîrnea (n.1986, Urziceni) este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială din București. Publică în 2011 volumul de poeme Rock în Praga (ed. Herg Benet), urmat de #kazim (contemporani cu primăvara arabă), la aceeași casă de editură în 2014 și de Turneul celor cinci națiuni la frACTalia în 2017. În toamna lui 2019 lansează împreună cu poetul danez Claus Ankersen volumul trilingv (româno-englezo-danez) cu titlul Pink Pong. Cartea va apărea la Editura frACTalia.

Poeziile lui Andrei au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional, Familia, Ramuri, România Literară, Luceafărul de Dimineață, Arca, Echinox, Prăvălia Culturală, Toplitera ș.a.

A fost inclus și într-o serie de antologii, printre care amintim: Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte, 2012), Cele mai frumoase poezii ale anului (Adenium, 2014), Ziduri între vii (Zona Publishers, 2015), #Rezist!Poezia (Paralela 45, 2017), Toplitera – tabăra de poezie 2018. În 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares (Galați, Brăila, Sulina) pentru poezie. A fost redactor muzical al revistei Observator Cultural.

Participă la organizarea serilor de performance poetic Blitz Show Revival (București) și moderează ocazional clubul de lectură frACTal (București). Revista Iliteratura.cz a publicat în 2018 prima traducere din poezia lui Andrei în limba cehă, traducere ce a fost realizată de Mircea-Dan Duță.

În toamna lui 2018, a demarat împreună cu Revista de Povestiri un nou concept de atelier de poezie intitulat Mornin’ Poets. Nu este profesor, ci antrenorul unui DREAM TEAM de poeți contemporani (s-au consumat deja două sezoane și zece ateliere susținute de zece poete și poeți diferiți). Urmează al treila din toamnă.

Cel mai nou proiect editorial al lui Andrei se numește ProgNotes (prima revistă în limba română dedicată exclusiv rockului și metalului progresiv, www.prognotes.ro). Îi are parteneri în acest demers pe Corina Grasu și pe Cosmin Hănulescu. În ianuarie 2019, a fost speaker la prima ediție Berceni Summit, vorbind despre cum a cucerit poezia. Este fan declarat al echipei Borussia Dortmund și membru activ al fan-clubului românesc al acestei echipe. Își câștigă existența din copywriting.

(undertow)

avionul va decola cu trei ore întîrziere și ăsta e un motiv de amuzament pentru toți copiii din aeroport. cînd ești aproape să pierzi legătura spre un alt continent alegi o atitudine pasiv-agresivă la controlul pașapoartelor. atunci ți se spune că starea ta de nervozitate nu este în parametri cu ceea ce propun autoritățile din bergen și că ar fi bine să gestionezi eficient timpul.

nici porumbeii nu mai zboară aici. au fost înlocuiți de mașinile electrice. poluarea se mută dinspre centrul orașului spre periferii și uneori chiar în zonele rurale. efectul elon musk însoțește orice călătorie de la casa de vacanță la supermarket și înapoi. după ce vezi bird box și black mirror timpul petrecut în magazine de familia ta scade (în medie) de la douăzeci și trei de minute la șase minute și trei secunde. cronometrul și viteza sînt în mîinile lui.

încă un sport olimpic se naște la primele ore ale dimineții deasupra orașului bergen. Cu duioșie îmi voi bate încă o dată recordul zilnic de pași.

8 iunie 2019
(din manuscrisul în lucru Nick Cave/Neverosimil)

(12+1) berceni axion

nu cred că ar fi indicat să plecăm drumul nostru trece pe
strada unde fetițele de
treisprezece ani sînt frecate cu zăpadă

mai demult o colegă de liceu a nimerit într-un meleu
la final o frunte plină de cioburi

au construit un om de zăpadă
în față la mega secuilor mi-ar fi plăcut să
văd vânzare în ritm accelerat chiar și în
liftul magazinului

50% discount la laptele de soia 50% mai multă culoare

în
berceni istoria se scrie cu un pix murdar
casiera
îl folosește în aprozar după ce își curăță
degetele
            cu
                axion

noi nu ne cunoaștem de pe internet

undeva în Vamă, 2017

îți ziceam în drum spre tanti
elena pacer-ul îmi arăta 15.000 de
pași în ultimele 24 de ore ochii
tăi sclipesc un pescăruș
planează în plină noapte

fericirea are chipul tău & iarăși ajung să
butonez shazam-ul coaliția pentru familie mi-a
blocat accesul la pagina lor de like
după aproape douăzeci de pride/rainbow/flags

dar nu e o seară tristă

am vrea să fim adeseori
            preafericiți, nemuritori

e ok dacă te țin de mînă?
și da și nu.

noi nu ne cunoaștem de pe internet
acolo am băut și cocktail-ul tău cozonac

John Coltrane în loc de Stevie Wonder (cu duioșie mix 2017)

Un nou cuvînt pe ordinea de zi duioșie
ca și cum n-ar exista nimic înăuntrul și nici
în afara lui. john coltrane în loc de stewie wonder
sau o revenire dezechilibrată la distanța convingătoare
nu e despre A love supreme cum nu este nici
despre creionul ăla pe care îl tot vehiculăm
prin textele noastre. ambiția lasă loc resemnării e cald aici iar
spitalul de copii rămîne tot mai departe. mărturii venite din partea unor

Stewarzi ce nu vorbesc nici engleză și nici măcar limba gaelică am pierdut încă
un autobuz nu e nimic facem doar cincisprezece minute pînă la metrou la
brîncoveanu. cu duioșie mă voi opri la mec și-mi voi comanda cel mai ieftin
hamburger. cu duioșie îmi voi bate încă o dată recordul zilnic de pași. cu
duioșie voi merge la încă un interviu voi rezolva testele de logică
și apoi te voi suna entuziast. cu duioșie îmi vei respinge apelul și-mi vei scrie un
semese ca și cum ne-am întoarce în timp pînă în 2006. cu duioșie mă voi uita la un documentar

Pe netflix și îmi voi impune să nu-mi verific telefonul timp de 45 de minute. cu duioșie
îmi voi demantela lista de cumpărături pentru cora și voi strivi în dinți creionul
argintiu. Cu duioșie mă voi uita la vinilurile cu john coltrane expuse la cărturești
carusel gîndindu-mă ce frumos ar fi să primesc A love supreme sub brad

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.