Deși am promis că nu scriu despre poezie (sunt alții mai competenți teoretic decât mine, dar și mai consonanți cu noile tendințe), tot am comis un blurb pentru æs alienum, cel mai recent volum al lui Mihók Tamás (Casa de Editură Max Blecher, 2024). Tomi este poate tânărul poet cu care am cele mai multe afinități și pe care îl citesc vorace, cu impresia (sau poate iluzia?) receptării ideale. Așa că m-am pomenit cu un text de recomandare cât o ditai postfața, care a trebuit refasonat pe coperta a patra. Ce n-a mai încăput acolo – reiau aici. Celor care nu au apucat să citească volumul – le prezint, așadar, motivele definitive pentru care s-o facă:

În trendul noului militantism social, reprezentat de poeți precum Elena Vlădăreanu, Mihók vorbește în numele celor mulți expunându-se pe sine, cu maximă sinceritate confesivă și grație autoironică; dar preluând, în plus, precum un receptacul empatic, varietatea destinelor conviețuitoare din toate biotopurile străbătute, ca într-un parcurs inițiatic, îmbogățitor. Nu radical diferit de Biocharia, ci mai degrabă în continuarea ei, æs alienum este o lucrare de ecologie socială, o auto-etnografie poetică, deopotrivă panoramică și profundă.

Și toată această ispravă ideo-poetică se datorează, în mod subtil și perfect încastrat conținutistic, unui limbaj poetic abil strunit. „Alienul” Mihók se dovedește un meșter al românei poetice contemporane, jonglând cu poliglosia, argotismul variat și moștenirea cultă, prin intermediul unei sintaxe proaspete, mereu surprinzătoare. Însă cea mai uimitoare realizare formală, perceptibilă la anvergura întregului volum, este tropul dislocărilor/relocărilor spațio-temporale, pe care un alt transilvănean pribeag, Virgil Mihaiu, l-ar asemui probabil cu senzația de plutire din jazzul modal.

Patreon - O mie de semne
Avatar photo
Author

Florin Dumitrescu (1966, București) era deja cunoscut ca textier (Sarmalele Reci, Timpuri Noi), atunci când a debutat ca poet în volumul colectiv Marfă (1996). A urmat Ana are mere (Premiu pentru debut Cartea Românească, 1997). Între timp a scris texte pentru mai mulți muzicieni de rock, folk și jazz. Cea mai recentă carte de versuri - „Sentimentul naturii”, Casa de Editură Max Blecher, 2023. Ca antropolog, studiază piețele și târgurile. Din 2023, Florin este lector la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.