Joi, 17 noiembrie, de la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Alexei Șciusev, un arhitect al stilului imperial stalinist, de Dmitri Hmelnițki, traducere din engleză de Nicolae Pojoga. Volumul a apărut în engleză la Dom Publishers, Germania, în 2021. Traducerea a apărut la Editura Cartier, în colecția de artă, coordonată de Vitalie Coroban.

Preț promoțional în ziua lansării.
Vor participa: Victor Vasilache, Tamara Nesterov, Aurelia Carpov și Nicolae Pojoga.
Moderator: Gheorghe Erizanu

„Alexei Şciusev a fost un arhitect înzestrat cu abilităţi unice şi, probabil, singurul arhitect sovietic de rang înalt care a excelat în toate cele trei epoci stilistice din secolul al XX-lea în URSS. Încă înainte de revoluţia din 1917, Şciusev era considerat drept unul dintre cei mai distinşi arhitecţi în stilul Art Nouveau, precum se vede clar şi în proiectele sale pentru lăcaşuri de cult. În anii ’20 Şciusev s-a remarcat în stilul constructivist, devenind unul dintre cei mai importanţi şi, cu siguranţă, unul dintre cei mai buni arhitecţi din Rusia sovietică. În 1931 a trecut la noul stil, numit stalinist, fiind, de fapt, unul dintre fondatorii acestuia în calitate de arhitect al primelor şi, probabil, al celor mai odioase edificii staliniste. Multiplele sale titluri şi premii şi, desigur, statutul său de unul dintre cei mai importanţi arhitecţi sovietici i-au revenit lui Şciusev în timpul domniei lui Stalin. Le-a căştigat şi pentru unele modele lipsite de valoare, dar care satisfăceau perfect gusturile celor de la guvernare. Şi totuşi, adevăratele sale succese (cele de până la Revoluţie şi cele din anii ’20) au rămas în umbră, neinvestigate şi, multe dintre ele, practic necunoscute. În perioada sovietică, desigur, arhitectura bisericească prerevoluţionară nu se bucura de o atenţie pe măsură. În cele din urmă, Alexei Şciusev, arhitectul eclectic-stalinist, l-a eclipsat complet pe celălalt Şciusev – fostul constructivist rafinat şi sensibil.” (Dmitri Hmeiniţki)

DMITRI HMELNIȚKI, născut în 1953, la Moscova. A studiat arhitectura la Institutul Politehnic din Dușanbe și Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg. A fost arhitect până la plecarea sa din Rusia, în 1998. A publicat numeroase volume dedicate arhitecturii sovietice și este cunoscut pentru cărțile despre adevărul celui de-Al Doilea Război Mondial, apărute cu genericul Adevărul lui Victor Suvorov.Cărți din domeniul arhitecturii: Die Architektur Stalins. Studien zur Ideologie und Stil., Stuttgart 2007; Iakov Chernihov. Architectural Fantasics in Russia Constructivism, Berlin, 2013.Ivan Joltovski,Berlin, 2015.

Victor VASILACHE este traducător. Cea mai recentă carte: Caiete, de Vasile Vasilache. Ediție îngrijită de Victor Vasilache. Editura Arc, 2020.

Tamara NESTEROV este arhitect, doctor în studiul artelor. Cea mai recentă carte: Proporțiile arhitecturii din Moldova istorică, Editura Epigraf, 2019.

Aurelia CARPOV este arhitect, doctor în arhitectură. Cea mai recentă carte: Cernăuți.
Arhitectura europeană. Arhitectura românească. Editura Simetria, 2018.

Nicolae POJOGA este fotograf. Cea mai recentă carte: Album de război, Editura Cartier, 2019.

Gheorghe ERIZANU este editor. Cea mai recentă carte: Texte egoiste, Editura Cartier. 2017.

Alexei Șciusev, un arhitect al stilului imperial stalinist, de Dmitri Hmelnițki. Traducere din engleză de Nicolae Pojoga (Art). Legată, 176 pag. Preț: 69 RON/299 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu

În colecția Art au mai apărut:

…nimic altceva (album foto), de Valerie Volontir

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin (ediția a V-a), de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov
Igor Vieru (album)

În curând:

Eleonora Romanescu (album)

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.