Cătălina Bălan, Gelu Diaconu & Daniel Sur (foto credit: Daniela Luca)

Am fost iarăși la „Galeria Întâlnirilor”, evenimentul moderat de Daniel Sur și desfășurat la Bistro „Matrioșka” (str. Visarion nr. 20), de data asta în calitate de invitat, alături de Cătălina Bălan, mai vechea mea colegă de lectură, de pe vremea când citeam împreună la Institutul Blecher sau când ne întâlneam la CDPL Fest-urile lui UnCristian.

Ne-am strâns iarăși doar o mână de oameni, însă întâlnirea a fost la fel de animată ca precedenta, când invitați au fost Florin Dumitrescu și Diana Iepure. Față de componența de atunci ni s-a alăturat Daniela Luca, empatică și „fotograficioasă” ca de obicei. N-a fost doar o seară de lectură, fiindcă de la un moment dat discuțiile s-au extins în mai multe direcții și au atins multe puncte sensibile, atât din literatură, cât și din zona, să-i spun așa, geo-politică.

[image_with_animation image_url=”2825″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Me, myself & „Sebastian” (foto credit: Daniela Luca)

Cătălina a citit poeme mai vechi și mai noi (unele dintre ele readuse la lumină după șase ani, din vremea când le-a citit în premieră la Institutul Blecher). I-am „avertizat” amical pe părinții ei, Diana Iepure și Florin Hălălău, că fata lor scrie din ce în ce mai bine și că n-ar fi de mirare ca la un moment dat să-i depășească.

Poemele Cătălinei, consecvente acelui stil minimalist cu care ne-a obișnuit, au surprins atât prin candoare (cele mai vechi), cât și prin maturitatea cu care temele abordate au fost expuse în poemele mai noi. A citit un pic grăbită, însă claritatea dicției, datorată experienței de a vorbi în public, a dat acestei lecturi exact necesarul de emoție menit să țină atent auditoriul.

Am citit și eu, mai întâi din romanul „Sebastian” (una dintre scrisorile lui Mihail Sebastian către Leny Caler) apoi cele 21 de poeme intitulate „Mr. Peanut Songs”, bine primite de cei prezenți, nu datorită mie, firește, ci cățelului-protagonist Peanut (un chihuahua simpatic cu aer de pisoi cu urechi de ciobănesc german) de care mai am grijă din când în când.

[image_with_animation image_url=”2828″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Cele cinci elemente: Daniel Sur, Gelu Diaconu, Cătălina Bălan, Daniela Luca & Florin Hălălău (foto credit & autoarea descrierii: Daniela Luca)

„Miezul” serii a fost însă creat de discuțiile care au avut loc în urma întrebărilor puse de moderatorul Daniel Sur. Am vorbit, rând pe rând, despre apartenența la un spațiu geografico-literar și modul în care acesta influențează opțiunile de creație ale celor care-l locuiesc, despre Basarabia și minunații poeți de acolo, despre Sebastian și despre chinurile prin care a trecut în ultima parte a vieții, despre accidentul lui stupid, despre modalități de expresie, despre influențe și confluențe literare, despre poezia „moartă” din Franța sau despre ce înseamnă să fii scriitor clujean, bucureștean, basarabean, constănțean, japonez, chinez, albanez, moldovean sau, nota bene, scriitor universal.

Cred că pe final, deși am trecut prin vehemențele juvenile perfect explicabile ale Cătălinei și prin discursul domol-împăciuitor al Danielei Luca, am tras toți concluzia că aparținem, ca scriitori, unui singur spațiu: cel al literaturii. Acesta depășește, măcar la nivel imaginar, orice graniță fizică, trasgresând limbi, limbaje, mijloace de expresie sau genuri. Am terminat seara cu o neașteptată sesiune de autografe, pe care le-am dat după ce am împărțit tuturor foile volante cu poemele lui Mr. Peanut. Concordia s-a reașternut în cochetul Bistro „Matrioșka” din strada Visarion nr. 20.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.