Începe o nouă ediție a Târgului de Carte Gaudeamus. Anul acesta sunt schimbări majore. În primul rând, mutarea din Pavilionul Central în Pavilionul B2, unde a avut loc și Bookfestul, este un uriaș pas înainte. Am scăpat, în sfârșit, de atmosfera îmbâcsită și de aglomerația din antediluvianul Pavilion Central. Sunt sigur că lucrurile vor sta cu totul altfel în B2, fiindcă în afară de căldură, explicabilă în context, totul a decurs destul de bine la Bookfest.

O altă schimbare este aceea a titulaturii. Anul acesta, la cea de-a 26 ediție a evenimentului, titulatura este Târgul de Carte Gaudeamus Radio România. Începând de astăzi până duminică inclusiv îi veți putea vizita, așadar, pe cei peste 250 de expozanți reuniți în 200 de standuri. Vor fi multe cărți, numeroase lansări, multă energie consumată și, sper, suficientă bună dispoziție ca să ne amintim cu drag de Gaudeamus 2019.

 Am ales să pun pe main o poză (a cărei sursă n-am mai găsit-o, din păcate) de la ediția din 2014 a târgului. Eram reporter la ziarul Ring și mă strecurasem cu chiu, cu vai, la standul editurii Curtea Veche, acolo unde urma lansarea volumului „Pas cu pas” al președintelui ales Klaus Iohannis. În aglomerația de nedescris mă pot identifica, așa cum eram, pletos, cu jacka de culoare kaki, prins ca în boaba de chihlimbar într-un meleu de jurnaliști și fotoreporteri la unul dintre „punctele de acces” în stand, care era păzit cu cerbicie de bodyguarzi. Nu puteai face nici măcar un pas în lateral, darămite să te apropii de președinte. În mulțime l-am descoperit și pe regretatul Cristian Țopescu, cel care avea să și spună câteva cuvinte în timpul lansării.

Atunci președintele a venit și a dat autografe până târziu în noapte. Coada era una impresionantă, groasă, vie și răbdătoare, cățărată ca o iederă domesticită până pe primul inel al pavilionului. A fost multă emoție, s-a consumat multă energie, s-au vândut multe cărți. La ediția asta, în Anul Cărții, nu știu dacă președintele va mai veni. Prins cu alte treburi, protocoale și campanii electorale, cred că mai degrabă nu. Dar eu îl aștept totuși, chiar dacă în ultima vreme n-a mai suflat nicio vorbă despre cultură, carte, programe pentru viitor și așa mai departe. Cartea, al cărei ambasador speram că va fi în Anul Cărții, a fost lăsată undeva la coadă.

Asta nu ne va împiedica să ne bucurăm, totuși, de acest Gaudeamus. Aș zice că dimpotrivă. Vom pleca de aici cu multe volume, le vom citi și le vom răsfoi și ne vom simți bine în pielea noastră de oameni care iubesc cultura. Vom scrie despre ce se va întâmpla, vom trăi la maximum aceste zile în care Cartea trebuie să fie pe primul raft al preocupărilor noastre și pe primul plan al preferințelor. Dacă președintele ne va onora cu prezența, va fi cu atât mai bine. Măcar acum, spre finalul Anului Cărții, când se mai poate stoarce câte ceva și se mai poate adăuga la capitolul imagine. Dacă va avea însă beckettianul rol al lui Godot, va fi o bilă neagră pentru el.

Noi, anonimii, trebuie să ne vedem însă de ale noastre. Să mergem la lansări, la evenimente, să-i vedem pe scriitori în carne și oase, să facem ce e de făcut la Gaudeamus. Să ne bucurăm de Carte. Un Gaudeamus plăcut tuturor!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

1 Comment

  1. Cu tot respectul, eu nu-l aştept pe preşedinte. Proiectul “România educată” este o vorbă goală, atâta timp cât nici măcar iniţiatorul nu este educat. Nu a făcut nimic pentru cultură, în schimb s-a lansat în scrierea de cărţi cu titluri indigeste, reflectându-i aroganţa şi suficienţa de sine. Să ne bucurăm de cărţi!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.