A XI-a ediție a Zilei Culturii Naționale a fost celebrată în cadul unui eveniment aflat la același număr de ediții și transmis pe Radio România Cultural, anume Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2020. Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi asociaţia EURO CULTURART.

Juriul a fost compus din trei critici literari, laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza. Anterior, pe 11 ianuarie, juriul anunțase nominalizările pentru Gala Tânărului Scriitor, ediția a XI-a, precum și acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2020 volumului „Alwarda”, de Ruxandra Novac, carte apărută la editura Pandora M.

Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2020 au fost nominalizate cărți semnate de Andrei Dósa, Dumitru Fanfarov, Radu Nițescu, Deniz Otay și Olga Ștefan.

Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2020 au fost nominalizate cărți semnate de Lavinia Bălulescu, Bogdan Coșa și Cosmin Leucuța.

Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2020 au fost nominalizate cărți semnate de Iulian Bocai, Roxana Eichel și Emanuel Modoc.

Iată și câștigătorii acestei gale:

Premiul Tânărul scriitor al anului 2020 i-a fost decernat lui Radu Nițescu pentru volumul de poezie „Satao, Casa de Editură Max Blecher. 

Premiul Tânărul poet al anului 2020 i-a fost oferit poetei Olga Ștefan pentru „Civilizații”, Editura Paralela 45.

Premiul Tânărul prozator al anului 2020 a fost adjudecat de Cosmin Leucuța pentru volumul  „Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?”, Editura Casa De Pariuri Literare (CDPL).

Premiul Tânărul critic al anului 2020 i-a fost acordat lui Emanuel Modoc pentru volumul „Internaționala periferiilor. Rețeaua avangardelor din Europa Centrală și de Est”, Editura Muzeul Literaturii Române din București. (articolul original de aici)  

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.