Când am demarat, la începutul anului trecut, proiectul Biblioteca lui Gelu, nu m-am gândit nicio clipă că interviurile vor face obiectul unei cărți. Eram bucuros la acel moment că autori importanți au răspuns cu amabilitate la invitația mea și că au venit în Biblioteca lui Gelu cu acea deschidere care dă încredere unui intervievator lipsit de experiența prezenței în fața camerelor de filmat.

Episoadele s-au acumulat unul câte unul, prestația mea s-a îmbunătățit constant, mai ales la îndemnurile celor doi colaboratori ai mei, Mihai Deaconu și Dan Andrei Deaconu, iar lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Sigur, au fost și pauze, în mare parte justificate de prezența la anumite evenimente, cum ar fi de exemplu târgurile de carte. Dar chiar și așa am compensat cu interviuri de la fața locului, care pot fi găsite pe canalul Youtube O Mie de Semne.

Începutul lui 2023 a fost un foarte bun prilej pentru o revenire în forță, ceea ce s-a și întâmplat de altfel, cele cinci episoade live realizate în ianuarie și februarie fiind o dovadă în acest sens. După aceea însă, tăcere… Prietenii au început să ne întrebe: „Dar voi nu mai faceți podcast?” Le-am răspuns că suntem angajați în două proiecte care se vor materializa la Bookfestul de la sfărșitul lunii mai.

Trebuie spus că invitația amicală a directorului editurii Cartex, Lucian Pricop, de a transforma un număr de interviuri într-o carte, a survenit în timpul târgului Gaudeamus din toamna anului trecut. A fost o discuție în principiu și am fost cu toții de acord că proiectul este unul viabil. Ulterior ne-am întâlnit și am stabilit anumite detalii. Cel mai important subiect a fost, firește, legat de cei care vor intra în primul volum. Pentru a ieși din acest posibil impas, Lucian ne-a dat asigurări că acesta este doar un prim volum și că vor urma și altele, în care vor intra toți intervievații.

Alegerea s-a făcut democratic, cu note acordate fiecărui interviu, cu propuneri venite din toate părțile. Ne-am străduit – și sper să fi reușit – să nu lăsăm impresia că favorizăm pe cineva. Mai trebuie adăugat că în acest prim volum ar fi trebuit să apară doar zece interviuri, însă Lucian a plusat curajos și a insistat pentru un număr de cincisprezece.

Întrucât programul automat nu m-a mulțumit, am făcut transcrierea manual. Așa se explică absența podcastului Biblioteca lui Gelu în această perioadă. Am lucrat, tot aici, în Biblioteca lui Gelu, între opt și zece ore pe zi, la această carte care, firește, își datorează apariția unui efort colectiv. Nimic n-ar fi fost posibil fără deciziile lui Lucian și fără munca extraordinară a echipei de la Editura Cartex. Mulțumirile mele se îndreaptă, încă o dată, spre cei cincisprezece intervievați, fără prezența cărora cartea n-ar mai fi existat. Last, but not least, adaug pe această listă și echipa O Mie de Semne.

Ne vedem, așadar, la Bookfest, sâmbătă, 27 mai, de la ora 18.00, la o lansare unde ar fi minunat dacă s-ar afla și cei care apar în carte: Cătălina Bălan, Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Radu Aldulescu, Ciprian Măceșaru, Vasile Ernu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Doina Ruști, Cosmin Ciotloș, Sporin Despot, Cosmin Perța, Radu Paraschivescu, Alina Pavelescu, Claudiu Komartin, Răzvan Țupa.      

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.