CARL SANDBURG s-a născut pe 6 ianuarie 1868 în Galesburg, Illinois, ca fiu al Clarei Mathilda și al lui August Sandberg. Amândoi părinții aveau rădăcini suedeze. În școala elementară a adoptat pseudonimul „Charles” sau „Charlie”, înainte de a-și schimba numele de familie în „Sandburg”.

La 13 ani a abandonat școala și a început să distribuie lapte. În jurul vârstei de 14 ani, până pe la 17 ani, a fost portar la Union Hotel Barbershop din Galesburg. A fost apoi, rând pe rând, zidar, muncitor la o fermă din Kansas, servitor într-un hotel din Denver și miner în Omaha.

Și-a început cariera de scriitor ca ziarist la Chicago Daily News. În timpul războiului americano-spaniol s-a oferit voluntar și a fost încartiruit în Porto Rico cu regimentul al șaselea de Infanterie din Illinois. A fost lăsat la vatră în Guanica, Porto Rico, pe 25 iulie 1898, fără să fie implicat direct în lupte. A încercat apoi să intre la West Point, însă a picat examenul la matematică și gramatică.

S-a întors în Galesburg și a intrat la Lombard College, pe care l-a abandonat în 1903, fără a obține o diplomă. A intrat în Partidul Social Democrat, nume cu care era cunoscut în Statele Unite Partidul Socialist al Americii. A lucrat ca secretar al lui Emil Seidel, primarul socialist din Milwakee.

În 1907 a cunoscut-o pe Lilian Steichen, cu care s-a căsătorit anul următor. Au avut împreună trei fiice. Familia Sandburg s-a mutat mai întâi în Harbert, Michigan, apoi s-a stabilit în suburbiile din Chicago, Illinois. Au trăit în Evanston, Illinois, înainte de a se muta în Elmhurst, Illinois, pe South York Street, adresă unde au locuit din 1919 până în 1930.

În acest răstimp, Carl Sandburg a scris volumele Chicago Poems (1916), Cornhuskers (1918) și Smoke and Steel (1920). A câștigat primul Premiu Pulitzer în 1919, pentru volumul Cornhuskers. A mai scris trei cărți pentru copii în timpul șederii în Elmhurst: Rootabaga Stories (1922), Rootabaga Pigeons (1923) și Potato face (1930).

În 1930 familia s-a mutat în Michigan, casa din South York Street fiind demolată. În 1940, Carl Sandburg a câștigat „Pulitzer Prize for History” pentru volumul The War Years. În 1951 a câștigat Premiul Pulitzer pentru antologia Complete Poems.

 În 1945 familia Sandburg s-a mutat din nou, de data asta în Connemara, o fermă de 100 de hectare din Flat Rock, Carolina de Nord. A murit din cauze naturale, pe 22 iulie 1967, la vârsta de 89 de ani.

Notele biobibliografice sunt preluate de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Sandburg, iar textul de mai jos este extras din volumul „Poeme”, apărut în 1987 la Editura Eminescu (selecție și traducere de George Macovescu).

carturesti.ro

Toți vor să joace Hamlet

Toți vor să joace Hamlet.
De fapt, ei nu și-au văzut tații uciși,
Nici mamele amestecate în omor,
Nici o Ofelie murind cu inima zdrobită de durere,
Nici măcar intrigile țesute de cântătorii păianjeni galbeni,
Nici măcar pe acestea nu le-au înțeles și nici
simbolul florilor – O, florile, florile aruncate de o
fată dansând – din cea mai tristă piesă scrisă
vreodată de cefalopodul Shakespeare.
Totuși, toți doresc să joace Hamlet pentru că e trist,
așa cum toți actorii sunt triști, să stai lângă un
mormânt deschis, cu craniul unui bufon în mână
și să spui încet, să repeți încet, înțelepte, pătrunzătoare,
frumoase cuvinte, ascunzând o inimă care
se frânge, se frânge.
Aceasta este ceva care îi cheamă și le răscolește sângele.
Fac teatru atunci când vorbesc  despre toate
acestea, știu că joacă teatru când au asemenea pretenții și
totuși:

Toți vor să joace Hamlet.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.