CARLOS DRUMMOND DE ANDRADE s-a născut pe 31 octombrie 1902 în localitatea Itabira do Mato Dentro, din statul Minas Gerais, faimos ținut minier al Braziliei. A fost al nouălea copil al fermierului Carlos de Paula Andrade și al Julietei Augusta Drummond de Andrade.

elefant.ro

În 1910 începe școala primară în Belo Horizonte, acolo unde peste șase ani își va continua studiile la un colegiu iezuit. În 1918 devine elev intern la un alt colegiu iezuit din „Companhia de Jesus”, în Nova Friburgo, unde se face remarcat pentru calitățile literare. Este expulzat din colegiu un an mai târziu, pentru „insubordonare mentală”.

Familia se mută în 1920 în Belo Horizonte. Concomitent cu activitatea literară și publicistică, începe în 1923 cursurile Facultății de Stomatologie și Farmacie din Belo Horizonte. Peste doi ani se căsătorește cu Dolores Dura de Morais și termină cursul de farmacie, dar refuză să devină farmacist.

Pe 4 martie 1928 se naște fiica sa, Maria Julieta, care îi va deveni însoțitoare și confidentă. Publică poemul În mijlocul drumului, care va provoca un adevărat scandal literar în Brazilia. În 1930 își publică prima carte, intitulată Câteva poezii, într-un tiraj de 500 de exemplare, la o editură fictivă, Pindorama.

În 1940 publică volumul Sentimentul lumii, într-un tiraj de 150 de exemplare care sunt împărțite prietenilor. Peste doi ani îi apare un alt volum, Poezii, la Jose Olimpio Editora, care devine primul său editor adevărat. În 1945 obține un post la Direcția Patrimoniului Istoric și Artistic Național, unde mai târziu va deveni, pentru tot restul vieții, șeful Secției de Istorie. În același an publică volumul Trandafirul poporului.

În 1946 primește Premiul pentru întreaga operă, atribuit de Societatea Felipe d`Oliveira. În anii următori publică numeroase volume de poezie, dintre care amintim aici Clară enigmă, Povești pentru a te instrui, Masa (toate trei apărute pe parcursul anului 1951), Plimbări pe insulă și Vioară de buzunar (în 1952), Două poeme (1953), Vioară de buzunar acordată din nou (1955), Lecția lucrurilor (1962).

Îi apar antologii în Portugalia, SUA, Germania, Cehoslovacia, Suedia, Franța și Argentina. În 1982, la împlinirea vârstei de 80 de ani, i se organizează expoziții comemorative la Biblioteca National și la Casa de Rui Barbosa din Rio de Janeiro. În 1984, după 41 de ani de colaborare, se desparte de editura lui Jose Olimpio și semnează un contract cu Editura Record.

În 1986 suferă un infarct și a internat câteva zile în spital. Pe 31 ianuarie 1987 scrie ultimul său poem, Elegie pentru un tucan mort. Pe 5 august moare de cancer fiica sa, Maria Julieta. Carlos Drummond de Andrade moare peste 12 zile, din cauza unor complicații cardiace, și este înmormântat alături de fiica sa în cimitirul Sao Joao Batista din Rio de Janeiro.

[image_with_animation image_url=”3282″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=8fb62fb2f&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/masina-lumii-si-alte-poeme-carlos-drummond-de-hum978-973-689-497-8.html”]

Notele biobibliografice și poemul de mai jos sunt preluate din antologia Mașina lumii și alte poeme, apărută în 2012 la Editura Humanitas (traducere de Dinu Flămând).

Femeie pășind goală prin casă

Femeie pășind goală prin casă
învăluie lumea cu-atâta pace.
Nu e o goliciune căutată, provocatoare.
E un fel de a umbla îmbrăcată în goliciune,
inocență de călugăriță și trup de apă.

Corpul nici măcar nu e perceput
de ritmul care-l transportă.
Tranzitează doar niște curbe în stare de puritate
conferindu-i vieții un nume: castitate.

Pilozitățile fascinante nu perturbă.
Sâni, fese (armistițiu tacit)
nu doresc să se războiască. Nici eu nu vreau.

carturesti.ro

Cartea se găsește încă și poate fi comandată de aici la prețul promoțional de doar 4,7 lei.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.