Constantin Abăluță, „Orgi și altare demontate. Poeme alese (1968-2018)”, antologie alcătuită de Claudiu Komartin, apărută la Editura Cartier: o carte de poezie de-a dreptul excelentă. Sigur, ca și în cazul volumului „Melancolia” al lui Mircea Cărtărescu, și aici e vorba de o alegere mai mult decât subiectivă, care poate fi pusă lesne la îndoială, mai ales că am jonglat cu criteriile: e vorba de o antologie, nu de un volum inedit etc.

Avem deci o retrospectivă întinsă pe cinci decenii – alcătuită cu o atenție de chirurg literar de Claudiu Komartin – a unui autor consacrat, Constantin Abăluță, neobositul poet octogenar care în 2018 scosese nu mai puțin de trei volume de poezie. Am citit acest volum cu o poftă insațiabilă.

Nu pot preciza exact ce anume m-a făcut atât de „pofticios” la „Orgi și altare demontate”: poate modul fluid în care Claudiu a făcut alegerea poemelor, poate magia poetică pe care Dinu Abăluță o împrăștie cu generozitate în jurul lui, poate bucuria că-l avem încă printre noi, așa cum spuneam, neobosit, poate un pic și din frustrarea provocată de modul în care a fost acordat Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia, poate, poate, poate…

Dincolo de toate rămâne însă poezia. E un fenomen care nu poate fi dislocat din personalitatea complexă a lui Dinu Abăluță. Căci bine spune Claudiu Komartin în prefață: „Orgi și altare demontate recapitulează traseul unui poet și traducător exemplar, fiind prima antologie pe care tânărul octogenar Dinu Abăluță nu și-o croiește singur (el care i-a antologat cu acribie și devotament pe colegii săi de generație în temeinica Poezia română după proletcultism), agreând aproape toate alegerile mele, așa încât antologia (care trebuia să nu iasă nici masivă, dar nici peste măsură de frugală) să poată fi citită ca un volum cursiv și unitar, unul care s-a scris, cu toate tăcerile și tranzițiile unei vieți omenești, din 1968 până în 2018.”

Felicitări Claudiu Komartin, Editura Cartier & Constantin Abăluță pentru acest volum care ar trebui să se înscrie deja printre apariție de referință din timpul mult invocatului deceniu pe care tocmai îl încheiem. La mulți ani și la multe cărți bune de acum încolo!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.