Noul roman al Ioanei Nicolaie, „Cartea Reghinei” (Humanitas, 2019), nu se află încă în librării, însă e sigur că e doar o chestiune de zile până când îl vom putea cumpăra. Deocamdată îl putem găsi pe lista cărților „În pregătire” de pe site-ul http://www.humanitas.ro/humanitas/cartea-reghinei și e cert că a creat un orizont de așteptare, fiind unul dintre romanele cele mai așteptate la cea de-a XIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2019, unde va avea lansarea duminică, 2 iunie, de la ora 14.00, la standul Humanitas. „Cartea Reghinei” este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Cartea Reghinei
Cartea Reghinei – Ioana Nicolaie

Iată câteva amănunte:

„Reghina este un Iov feminin, dintr-un spațiu nord-transilvan, în care miraculosul se insinuează în ordinea comună, iar istoria recentă sugrumă destinele oamenilor. Este mamă a doisprezece copii, împreună cu care alcătuiește „un trup de o mie de kilograme“, plămădit din puține bucurii și insuportabilă suferință. Până la urmă, Reghina este mama universală.

Miza cărții Ioanei Nicolaie este să scoată la lumină, prin incursul faulknerian în interiorul unei minți care amestecă timpurile și emoțiile, o viață, un destin, o urmă pe care umanitatea personajelor ei o lasă (sau nu) în lume.

„Cartea Reghinei” nu se citește cu sufletul ușor, ci cu sufletul la gură. Narațiunea e densă, stratificată în episoade ce construiesc o viziune etnografică a marilor evenimente din viață (în definitiv, suntem în spațiul lui Rebreanu): o șezătoare, un pețit, o nuntă, prima noapte de dragoste, uluirea, durerea, rușinea, frica, prima bătaie primită de la soț, primul copil, următorii până la doisprezece.

Viața unei femei, așa cum a fost ea.

Cititorul va întâlni cu emoție, de-a lungul romanului, diverse feluri de a-nțelege realitatea: orășelul Văralia, unde se petrec întâmplările din carte, are ceva din familiarul satului Prislop, din magia ținutului Macondo și din dramatismul vieții oamenilor în comitatul Yoknapatawpha, rămânând totuși un spațiu unic, nemaiîntâlnit, descris de autoare cu o iubire nesfârșită.”

IOANA NICOLAIE s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşatăNordulCredinţaCenotafAutoimun – desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013), antologia Lomografii, trei romane (Cerul din burtăO pasăre pe sârmă, Pelinul negru) și literatură pentru copii (Aventurile lui ArikArik și mercenarii și Ferbonia).

A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză și în 2014 în bulgară, iar O pasăre pe sârmă a fost tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016.

A fost inclusă în cincisprezece volume colective românești (Ferestre ’9840238 TescaniCartea cu buniciIntelectuali la cratițăCartea simțurilorBucureștiul meuScriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’OrphéeNew European PoetsAn Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

Later Edit: “Cartea Reghinei” are 224 pagini și poate fi cumpărată de aici.

Foto credit Ioana Nicolaie:   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1570191046605977&set=a.1385206141771136&type=3&theater

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.