Editura Cartier ne propune volumul „Cine nu e mângâiat nu există. Antologia generației 2000”, de Anastasia Gavrilovici și Alexandru Cosmescu, apărut în 2021 în Cartier de Colecție (nr. 35). Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi. Puteți comanda cartea de pe site-ul editurii (aici: https://cartier.md/libraria/poezie/cine-nu-e-mangaiat/) sau de aici:

„Poate mai mult decât cu o generație, avem de a face cu un sistem de asemănări de familie care îi leagă pe poeții antologați și cu o constelație de concepte (autenticitate, minimalism, biografism, fractură, mizerabilism), de proveniență diferită, întrupate în textele lor. Nu toți poeții debutați în perioada 2000-2010 fac parte din acest sistem de vase comunicante și nici nu ilustrează această constelație de concepte: a fost publicat un număr enorm de volume de debut care continuă alte poetici – anume cele în raport cu care vârfurile de lance ale „generației 2000” și-au declarat ruptura –, iar obiectul antologiei de față îl fac anume cei integrați acestui sistem de asemănări de familie.” (Anastasia Gavrilovici, Alexandru Cosmescu)

Alexandru Cosmescu s-a născut în 1985 la Chișinău. A studiat limba și literatura română/limba latină la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o cu o teză despre poetica latină și poetica poeziei românești contemporane. A urmat un masterat în filosofie, la aceeași universitate, cu o teză despre dialog și alteritate în filosofia contemporană, un doctorat în filologie la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, și singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. Stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris. A ținut cursuri și seminarii de filosofie și literatură la câteva universități din Chișinău. A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat, Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011). În prezent, lucrează în cercetare la Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu” și la sectorul de filosofie al Institutului de Istorie din Chișinău. A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca. Unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Redactor-șef al suplimentului Contrafort studențesc al revistei Contrafort (2006-2008). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Cartier, 2013, 2017: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret). A publicat poezie în revistele Contrafort, Poesis Internațional, SpoKe, Mafia sonetelor ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.

Anastasia Gavrilovici (n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea română-engleză, după care a urmat cursurile programului masteral „Societate, Multimedia, Spectacol” la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, pe care le-a încheiat în 2019 cu o disertație pe tema „Violența feminină și femininul violenței. Patternuri cinematografice”. A publicat poezie și articole în reviste și antologii din țară și din afara ei, selecții din textele sale fiind traduse în engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, turcă, bulgară, spaniolă și suedeză. A colaborat cu diferite publicații și platforme online, printre care și „Observator cultural”, „Timpul”, „Zona nouă”, „Alecart”, „Aplauze”, „Cineuropa” și bookaholic.ro, semnând cronici de carte, film, teatru, de festival, interviuri și anchete. Timp de un an a ținut rubrica „Poemul săptămânii” pe siteul cultural bookaholic.ro, prezentând poeți contemporani români și străini atât consacrați, cât și emergenți. A debutat în toamna lui 2019 cu volumul de poezie „Industria liniștirii adulților” (Casa de Editură Max Blecher), care i-a adus mai multe premii, printre care și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut, Premiul „Tânărul scriitor al anului 2019” la categoria „Poezie” și Premiul revistei „Observator cultural” pentru debut. A tradus din engleză, franceză și spaniolă volume semnate de Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal și numeroase cărți pentru copii și adolescenți. Este, din 2016, redactor și colaborator permanent al revistei „Poesis internațional”, iar în toamna lui 2021 a început studiile doctorale la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.