Recomandarea O Mie de Semne și CitateCărți de astăzi este volumul „Empuzion”, de Olga Tokarczuk, recent apărut la Editura Polirom în colecția Biblioteca Polirom, traducere de Cristina Godun. Puteți comanda cartea prin www.citatecarti.ro de aici: https://citatecarti.ro/carti/empuzion

Septembrie 1913. Mieczysław Wojnicz, un student din Lvov, soseşte în staţiunea balneară Görbersdorf cu speranţa că metodele de tratament de ultimă oră din sanatoriu şi aerul curat vor opri progresul bolii sale sau poate chiar o vor vindeca. Totuşi, diagnosticul nu-i lasă nicio iluzie – tuberculoză. Este cazat la Pensiunea pentru Domni, unde face cunoştinţă cu alţi pacienţi. La un pahar de lichior Schwärmerei, bolnavi din Viena, Königsberg, Breslau şi Berlin dezbat neobosiţi problemele presante ale lumii. Este Europa ameninţată de război? Monarhie sau democraţie? Există demoni? Îţi poţi da seama dacă un text a fost scris de un bărbat sau de o femeie? Dar acestea nu sunt singurele chestiuni care-i preocupă pe locatarii pensiunii. Mieczysław află şi poveşti şocante despre evenimente tragice care au avut loc în ţinuturile muntoase din jurul sanatoriului. Deşi se dedică încercării de-a afla adevărul despre sine, misterul evenimentelor terifiante îl fascinează din ce în ce mai mult. Însă nici prin cap nu-i trece că forţele sinistre l-au ales deja drept ţintă. Împletind ecouri din Thomas Mann, comedia antică, folclorul german, misoginia şi problemele de gen contemporane, Olga Tokarczuk ne dezvăluie adevăruri fundamentale despre lume pe care fie nu le observăm, fie preferăm să le ignorăm cu orice preţ. Romanul a fost distins cu Premiul Jerzy Żuławski 2023.

„Tokarczuk a reuşit să scrie un roman în care se împletesc două naraţiuni şi trei intrigi principale. Prima este legată de Mieczysław Wojnicz, un student polonez bolnav de tuberculoză din Lvov, care în 1913 se afla la tratament la sanatoriul Görbersdorf (Sokołowsko de astăzi). Un alt fir se referă la marea tradiţie literară a disputelor – în roman, acestea sunt purtate de colocatarii lui Wojnicz, care, din ce în ce mai dezorientaţi de licoarea locală, discută despre orice şi despre nimic şi, de fapt, numai despre femei. Cel de-al treilea fir se referă la empuse, la persecuţiile vrăjitoarelor din trecut şi la crimele misterioase din regiune, importante din punct de vedere compoziţional.” (Wojciech Kajtoch)

„În noua sa carte, Olga Tokarczuk a demonstrat că talentul ei excepţional îi permite să se joace cu convenţiile unui roman extraordinar, esenţial, de o valoare unanim recunoscută ca Muntele vrăjit.” (Dziennik Polski)

Olga TOKARCZUK, născută în Sulechów în 1962, este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani, numărându-se printre câştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, Premiul Nike. Este autoarea mai multor romane, printre care Călătoria oamenilor Cărţii (1993; Polirom, 2001, 2018, 2020), Casă de zi, casă de noapte (1998), Străveacul şi alte vremi (1996; Polirom, 2002, 2020, 2023), Rătăcitorii  (2007; Polirom, 2018), Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor (2009; Polirom, 2019, 2023),  Cărţile lui Iacob (2014; Polirom, 2023) şi volume de povestiri: Ultimele povestiri (2004; Polirom, 2018, 2019), Povestiri bizare (2018; Polirom, 2020), traduse în peste cincizeci de limbi. În anul 2018, romanul Rătăcitorii, la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost distins cu Man Booker International Prize. Romanul Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor a fost adaptat pentru marele ecran în 2017, de regizoarea Agnieszka Holland, într-o producţie care a obţinut Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Pentru întreaga carieră literară, Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2018.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.