Casa de Pariuri Literare ne propune volumul „Grădina de naftalină”, de Roxana Baltaru, apărut în 2021 în categoria „Poezie”. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi. Puteți comanda cartea de aici: https://cdpl.ro/produs/gradina-de-naftalina-roxana-baltaru/

„Pare că prima grijă a Roxanei Baltaru în plimbările ei prin «Grădina de naftalină» este să nu dea ceva în foc, fie că-i vorba de nostalgii, fie că-i vorba de senzuale și erotice, fie că-i vorba de marginalii sociale. Cele scoase de la naftalină sînt aranjate în cadre biografiste, cu discretă dominanță tematică pentru fiecare secvență, dar și orînduite pe un fir aparent cronologic (sub forma unor capitole de biografie) și ținute într-o strictă disciplină minimalistă.

Roxana veghează ca sub notațiile realiste – și cam deceptive – insinuanțele lirice doar să pîlpîie și nu cumva să prindă prea mare viteză de sugestie. Când «calcă pe asfalt», calcă pe asfalt și doar atît – în deplină denotativitate și într-un fel de conspirație tautologică între notație și real. Această «inapetență» pentru conotativitate e însă doar partea de provocare (Roxanei îi place să se joace, inclusiv de-a caligramarea), căci în partea de adevăr peste notațiile detașate, ca de spectator, cade întotdeauna o picătură narcotică. Roxana e o farmacistă subtilă a stărilor, făcîndu-le să survină aproape clandestin, dar inevitabil.” Al. Cistelecan

Roxana D. Baltaru (n. 1991) este scriitoare și sociolog din Vicovu de Sus. Locuiește în Marea Britanie, unde profesează ca lector universitar în sociologie la Universitatea Warwick. Poeziile sale au fost publicate în antologii și reviste precum Convorbiri Literare, Ramuri, Steaua, Tribuna. Manuscrisul ,,Grădina de naftalină” a fost premiat la concursuri importante de poezie nepublicată/debut din 2021. A câștigat Premiul I la concursul de poezie ,,Porni Luceafărul”. Volumul a fost de asemenea menționat între manuscrislele câștigătoare la concursul de debut ,,Alexandru Mușina”.

Grădina de naftalină

pentru noi eram
bunica străbunica nepoata.
vara strângeam fânul iarna
alăptam mieii
laptele curgea
prin biberonul atașat la sticla de Cola.
grădina ne ajungea prin televizor
de-abia ne ajungea
ca limba unui șarpe lung dimineața.
orele 6:55 –
Deșteaptă-te române
prin aburul de cartofi prăjiți
Deșteaptă-te române
mâinilor care dau la vite
Deșteaptă-te române
mâinilor care calcă uniforma
Deșteaptă-te române
picioarelor care făc naveta.
grădina ne ajungea prin țidule
cupoane de pensie și chitanțe
le conțineau vase bune
în sucul chimic nemuritor
ca să ne justifice existența
în cazul în care întreabă cineva
dacă avem dreptul
dacă figurăm.
când era de mers la instituții
îmbrăcam hainele cele bune
mirosul de naftalină acoperea
și ultima urmă de carne caldă.
pentru voi eram
subiecți cuminți și igienici
Stimată doamnă
nu știți unde
Domnule doctor
nu vă supărați.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.