Editura Polirom ne propune volumul „Legenda lui Michael Kohlhaas (Dintr-o cronică veche)”, de Heinrich von Kleist, recent apărut în colecția TOP 10+. Traducere din limba germană de Alice Voinescu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Pînă la vîrsta de treizeci de ani, Michael Kohlhaas pare să fie un model pentru toţi oamenii din micul sat de pe malul rîului Havel ce îi poartă numele. Negoţul îi asigură un trai îmbelşugat, el însuşi e un om cinstit, mărinimos şi drept. Dar tocmai această din urmă virtute, simţul exacerbat al dreptăţii, înclină rapid balanţa destinului său singular în favoarea răului cînd legea îi întoarce spatele. Michael Kohlhaas este arhetipul omului mărunt împins dincolo de limitele suportabilităţii, a cărui răzbunare se dezlănţuie cu o violenţă înspăimîntătoare.

Bazată în linii mari pe viaţa personajului real Hans Kohlhase din secolul al XVI-lea,  Legenda lui Michael Kohlhaas anticipează cu aproape un veac, prin infinita ambiguitate şi prin simţul acut al inutilităţii, romanul modern. Operele unor scriitori precum Kafka, Beckett sau Gombrowicz ar fi de neimaginat fără exemplul lui Kleist.

Heinrich von Kleist (1777-1811) a fost poet, dramaturg, romancier, jurnalist şi eseist. Este considerat de critica literară drept întemeietorul nuvelei germane moderne. A murit la numai treizeci şi patru de ani, în urma unui pact suicidar făcut cu o prietenă apropiată, grav bolnavă. Cele mai cunoscute opere ale sale sînt piesele Penthesilea  (1808), Prinţul Frederic de Homburg (1809-1810), Käthchen din Heilbronn (1807-1808),  Urciorul sfărîmat (1808),  Amphitryon (1808) şi romanele Marchiza O (1808) şi Legenda lui Michael Kohlhaas (1810). Multe dintre scrierile sale au fost adaptate pentru teatru, operă şi pentru marele ecran. În onoarea sa a fost instituit prestigiosul Premiu Kleist pentru literatură germană.

Cartea are 152 de pagini, costă 18,95 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2IyNK9A

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.