Recomandarea O Mie de Semne de astăzi este volumul de poezie „Lumina citește chipul ca pe un text scris în Braille”, de Mihai Ignat, recent apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda. Cartea va fi lansată la Bookfest 2024 joi, 30 mai, de la ora 17.00, la standul Cartier. Alături de autor se vor afla Caius Dobrescu și Emilian Galaicu-Păun.

„Mihai Ignat ne-a obișnuit cu volute ciudate între percepții intense și abstracții aproape insuportabile, între intimitatea introvertă, retractilă, evanescentă, și auto-expunerea tranșantă (în sensul că taie în carne vie). Cu arhitecturi ale versului în care întreruperile, electrocutante preț de o clipă, sunt imediat continuate într-o fluență pe cît de fascinantă pe atît de înșelătoare, ca în gravurile lui Escher. Dacă putem rezista în lumea lui este pentru că trăim într-o realitate în care, de mult ori, știm că nu putem ajungem la destinație, pe autostrăzile pe care sîntem în curs de a le parcurge, decît dacă, eventual, de la un punct încolo, le continuăm în imaginație…

De data aceasta, însă, el schimbă, temerar, regulile propriului joc. În spate cu o vastă experiență de dramaturg, își propune să decanteze esența sau să scoată la suprafață nucleul viu al unei povești de dragoste (sau al mai multora?; sau, pur și simplu, al multora?). Un nucleu în care, într-un mod din nou paradoxal și din nou fascinant/fascinat (iată, deci, marca indelebilă „Mihai Ignat”), se regăsesc, în simultaneitate absolută, distincte dar inseparabile, tandrețea și cruzimea, visceralul și diafanul, catifelatul și abrazivul – nu în ultimul rînd, fericirea extatică și deziluzia cea mai amară.” (Caius Dobrescu)

Mihai IGNAT (n. la 5 octombrie 1967, Braşov), poet şi dramaturg. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, în 1995. Doctor în filologie (2004), cu o teză coordonată de Nicolae Manolescu despre Onomastica în romanul românesc. În anii 2009-2012 a fost profesor asociat la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Între 2016 şi 2020, profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității Sapientia, filiala Miercurea-Ciuc. Actualmente profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Cărți publicate: (POEZIE) Tablou de familie (volum colectiv de poezie şi proză), Ed. Leka-Brîncuş, 1995; Klein, Ed. Timpul, 1995; Eu, Ed. Paralela 45, 1999; Klein spuse, 2001, underground; Poeme în doi, Ed. Vinea, 2003; kleinpoeme, Ed. Aula, 2004; Cangrena e un animal de casă, Ed. Vinea, 2005; Klein spuse Klein, Ed. Cartea Românească, 2006; Klein reloaded, Ed. Charmides, 2014; Poate noaptea a și-nceput, Ed. Cartea Românească, 2017; Frigul (elegie), Ed. Nemira, 2018; Forme de apus, Ed. Tracus Arte, 2020; (TEATRU) Crize, Ed. Eikon, 2006; Patru cepe degerate, Ed. Brumar, 2006 (locul I la Concursul Naţional de Dramaturgie al Ministerului Culturii, 2005); Meserii și fundături, Ed. Unitext, 2008 (premiul UNITER pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2007”); Black Sitcom, Ed. Palimpsest, 2008 (premiul I la Concursul de dramaturgie al Festivalului Comediei Româneşti organizat de Teatrul de Comedie Bucureşti, 2008); Patru piese într-un act, Ed. Tracus Arte, 2012; Fermoare, nasturi și capse, Ed. Tracus Arte, 2014; Toţi privesc înainte, Ed. Tracus Arte, 2016; Ei sunt printre noi, Ed. Tracus Arte, 2018; Prințesa care sforăia, Ed. Unitext, 2021 (premiul UNITER pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2020”); Mustața lui Hitler, Casa de Pariuri Literare, 2022.

Foto Mihai Ignat: © Maria Nițu

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.