Editura Polirom ne propune volumul „Opere IV. Varia. Texte colective. Interviuri. Corespondență”, de Gellu Naum, apărut recent în colecția Opere. Volum îngrijit de Simona Popescu, Sebastian Reichmann și Dan Staciu, cu o prefață de Simona Popescu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„În acest volum final al Operelor se desfășoară în fața noastră un întreg parcurs literar și de viață: un tînăr poet suprarealist într-un grup de poeți suprarealiști, prin anii ’40, apoi un «individualist feroce», cineva pentru care suprarealismul nu (mai) e legat de un timp anume, ci destin. Și-l «vedem» scriindu-le Lygiei, jumătatea lui, și prietenilor, îl «auzim» răspunzînd unor întrebări, el însuși fiind propriul său «întrebător», stînd de vorbă cu alții sau cu el însuși prin alții, cum spunea uneori. Așadar, texte scrise de Gellu Naum în colaborare cu prietenii săi, adresate lor, interviuri, scrisori, discursuri. Cu o sintagmă care-i aparține, tot ce s-a strîns aici se adaugă la «completarea labirintului».” (Simona Popescu)

„Să privesc cerul, inacceptabil încă și sărac în fulgere, care acoperă sumbra condiție umană? Groapa care separă visul de acțiune nu rămîne mai puțin deschisă și trebuie recunoscut că puțina parte de poezie admisă (cer să nu fie luat prea cu ușurință acest cuvînt) se prăbușește în fața unor calcule a căror simplitate nu e întrecută decît de ferocitatea lor… Vorbesc despre poet, despre imensa lui responsabilitate în complicatul joc de izbucniri și de sugrumări care nu a început și nu se va termina cu el, în măsura în care viața lui nu începe în zori și nu se termină seara; vorbesc despre poet, despre acela care în strălucitorul lui gest oglindește gestul uman în întreaga lui obiectivitate, despre influența lui necesară, profundă și vivifiantă, depășind cu mult primul pretext ocazional care îl face vizibil, afirmînd și impunînd conștiința necesității.” (Gellu Naum)

Gellu Naum (1915-2001) este unul dintre cei mai importanţi suprarealişti europeni. A publicat: Drumeţul incendiar (1936), Libertatea de a dormi pe o frunte (1937), Vasco da Gama (1940), Culoarul somnului (1944), Medium (1945), Critica mizeriei (1945),  Teribilul interzis (1945), Spectrul longevităţii: 122 de cadavre (1946), Castelul orbilor  (1946), Éloge de Malombra (1947), Filonul (1952), Tabăra din munţi (1952),  Athanor  (1968), Poeme alese (1970), Poetizaţi, poetizaţi... (1970), Copacul-animal (1971), Tatăl meu obosit (1972), Malul albastru (1990), Faţa şi suprafaţa urmat de Malul albastru  (1994), Focul negru (1995), Sora fîntînă (1995), Întrebătorul (1996), Copacul-animal urmat de Avantajul vertebrelor (2000), Ascet la baraca de tir (2000).

Poezia, proza şi piesele sale de teatru au fost traduse în engleză (publicate atît în SUA, cît şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sîrbă şi letonă, probînd contribuţia sa la vitalitatea poeziei româneşti celei mai largi audienţe internaţionale. În 2006 a fost publicat primul volum, Pohesie, din ediţia de Opere Gellu Naum în limba germană la Editura Urs Engeler (traducători şi îngrijitori de ediţie fiind Oskar Pastior şi Ernest Wichner).

Distincţii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie (1975), Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate literară (1986), Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu“ (1992), Premiul Fundaţiei Culturale Române pentru excelenţă artistică (1995), Premiul european de poezie de la Münster (1999), The American Romanian Academy Arts Award (2000). În anul 2000 a fost propus pentru Premiul Nobel. De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut  Despre identic şi felurit (2004), Opere I. Poezii (2011), Opere II. Proză (2012) şi Opere III. Teatru (2014).

Cartea are 464 de pagini, costă 47,96 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/3kYOCmF

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.