Editura Polirom ne propune volumul „Răpirea Parisiei și alte povestiri”, de Mihai Găinușă”, recent apărut în domeniul Literatură română/ Beletristică/ Proză scurtă. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi. Puteți comanda cartea de aici: https://bit.ly/3sJom4A

Polițiști corupți, avari incurabili, agenți imobiliari cu tendințe de vampiri sau adepți anonimi ai celor mai diverse teorii ale conspirației, nicio categorie reprezentativă pentru peisajul românesc al zilelor noastre nu lipsește din această satiră acidă. Prinse într-un cerc vicios al infamiei, al ignoranței și al aparențelor care dizolvă esența, personajele devin oglinzi ce reflectă cu o precizie aproape chirurgicală mentalitățile și caracterele care bântuie scena politică și spațiul public din România. Uneori absurdă, alteori tragică tocmai prin comedia amară pe care o aduce în prim-plan, narațiunea unește punctele roșii de pe traseul degradării morale, iar în spatele zâmbetului ironic smuls cititorului, drama constă în faptul că figurile care populează universul construit de Mihai Găinușă nu au fost, probabil, niciodată cu adevărat bune, ci forțate chiar din prima clipă să se adapteze mediului pentru a supraviețui. Corectă sau nu, viața lor se derulează mereu în jurul acelorași evenimente și ajunge, în ultimă instanță, încă o rotiță în marele mecanism al indiferenței și resemnării.

Mihai Găinușă (n. 6 noiembrie 1970, Sibiu), absolvent al Școlii Superioare de Jurnalism, în prezent masterand al Facultății de Film (Scenaristică) din cadrul UNATC, este cunoscut atât prin implicarea în divertismentul de televiziune, cât și prin emisiunile matinale realizate la mai multe posturi radio. În prezent realizează, alături de Oana Paraschiv, emisiunea „Matinal efervescent”, la Național FM. Dincolo de activitatea sa media, Mihai Găinușă s-a remarcat și ca autor de beletristică, prin volumele de proză scurtă Trialoguri cârcotașe (2003), Cotcodăceli (2004), Jurnal din viitor  (2011), dar și prin romanul Fără cap și fără coadă (2007). La Editura Polirom au apărut, sub semnătura sa, Povestiri mortale (2009) și Scândura de frizerie (2010), care s-au bucurat de un mare succes.

Foto: © Marius Portik

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.