Recomandarea O Mie de Semne și CitateCărți de astăzi este volumul „Scriitorul fantomă”, de Philip Roth, apărut în mai 2024 la Editura Polirom, în colecția Biblioteca Polirom, Seria de Autor Philip Roth, traducere și note de Dan Croitoru. Puteți comanda cartea de aici: https://bit.ly/4ca2ZPg

Scriitorul fantomă este primul roman al lui Philip Roth narat de Nathan Zuckerman, unul dintre alter egourile ficţionale ale autorului, şi cel care inaugurează seria Zuckerman înlănţuit. În anii 1950, Nathan Zuckerman, scriitor în devenire îndrăgostit de Marile Cărţi ale omenirii, dar care şi‑a dezamăgit deja familia din cauza detaliilor autobiografice din scrisul său, îşi vizitează idolul, pe E.I. Lonoff, scriitor de origine rusă şi maestrul absolut al literaturii americane, în viziunea lui, retras acum la ferma sa din New England. Aici Zuckerman o cunoaşte pe Amy Bellette, o tânără fermecătoare refugiată din Europa care se dovedeşte a fi o fostă studentă şi posibil amantă a lui Lonoff. Cu imaginaţia sa debordantă, Zuckerman se întreabă dacă tânăra nu cumva este chiar victima exemplară a persecuţiilor regimului nazist. O posibilitate care i-ar putea schimba definitiv viaţa.

„Iată încă o dovadă că Roth poate să facă orice cu literatura. Forţa lui narativă – capacitatea de-a încânta cititorul atât prin poveste, cât şi prin felul în care spune povestea – e impresionantă.” (The Washington Post)

„N-a fost nevoie să citesc decât două fraze la începutul cărţii ca să-mi dau seama că mă aflu încă o dată pe mâna unui scriitor extraordinar de înzestrat.” (The New York Review of Books)

„Opera variată şi incitantă a lui Philip Roth îşi păstrează locul prestigios în literatura contemporană a lumii.” (Norman Manea)

Roman nominalizat la Pulitzer Prize şi la National Book Award

Primul volum din seria Zuckerman înlănţuit

Philip ROTH s‑a născut în Newark, New Jersey, în 19 martie 1933. Al doilea copil al unui cuplu de americani din a doua generaţie, Bess şi Herman Roth, Philip Roth a crescut în marea comunitate evreiască din Weequahic, cartier la care avea să revină în scrierile lui. După absolvirea liceului Weequahic în 1950, a studiat la Bucknell University din Pennsylvania şi la University of Chicago, unde a primit o bursă pentru a‑şi definitiva masterul în literatură engleză. În 1959 a publicat La revedere, Columbus – o selecţie de povestiri şi o nuvelă –, pentru care a primit National Book Award. Zece ani mai târziu, publicarea celui de‑al patrulea roman al său, Complexul lui Portnoy, i‑a adus lui Roth aprecierea criticii şi succesul comercial, consolidându‑i poziţia printre cei mai buni scriitori tineri americani. Roth este autorul a treizeci şi una de cărţi, printre ele numărându‑se şi cele care urmăresc destinul lui Nathan Zuckerman şi pe al unui narator imaginar pe nume Philip Roth, prin care scriitorul a explorat şi a dat glas complexităţii vieţii americane în secolele XX şi XXI. Contribuţia durabilă a lui Roth la literatură a fost larg recunoscută de‑a lungul vieţii sale, nu doar în America, ci şi în străinătate. Printre alte distincţii, a primit Pulitzer Prize, International Man Booker Prize, a fost de două ori câştigător al National Book Critics Circle Award şi National Book Award şi i‑au fost conferite distincţiile National Medal of Arts şi National Humanities de preşedinţii Clinton şi Obama. Philip Roth a murit în 22 mai 2018, la vârsta de optzeci şi cinci de ani, la şase ani după ce renunţase la scris.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.