Editura Polirom ne propune volumul „Sfetnicul din sânge”, de Flannery O’Connor, recent apărut în colecția TOP10+. Traducere de Anca Gabriela Sîrbu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Scriitoarea Flannery O’Connor este considerată, alături de William Faulkner, cel mai important reprezentant al literaturii sudului Statelor Unite. Sfetnicul din sînge este romanul lui Hazel Motes, care, urmărit de imaginea mamei sale şi de educaţia religioasă primită de la aceasta, încearcă să formeze o nouă biserică creştină fără Hristos. Trecînd de la singurătate la căutare, de la afirmare la respingere, Hazel ajunge la o soluţie ultimă, contradictorie şi sublimă.

Sfetnicul din sînge m-a impresionat mai mult decît orice alt roman pe care l-am citit în ultimii ani. Imaginea lumii oglindite în carte este terifiantă. Numai Kafka a atins o asemenea virtuozitate.” (Caroline Gordon)

„Sfetnicul din sînge” a fost ecranizat în 1979 de John Huston, cu Brad Dourif, Dan Shor, Amy Wright, Harry Dean Stanton şi Ned Beatty.

Flannery O’Connor (1925-1964) s-a născut în statul american Georgia. Religia catolică, în ale cărei rigori a fost crescută de părinţi, i-a marcat întreaga operă literară. Cînd Flannery avea doar  cincisprezece ani, tatăl ei a murit de lupus, boală căreia urma să-i cadă victimă la rîndul ei. Vreme de paisprezece ani a plătit tribut unei chinuitoare infirmităţi, fiind nevoită să se deplaseze numai cu ajutorul cîrjelor. A urmat cursuri de creative writing la University of Iowa. Şi-a făcut debutul literar în 1952, cu romanul  Sfetnicul din sînge, considerat capodopera ei, care o va transforma într-un mit al literaturii americane. A publicat încă un roman şi mai multe volume de povestiri, dintre care amintim Greu de găsit un om bun (1955) şi Cei ce se avîntă spre tării se vor întîlni  (1965).

Cartea are 264 de pagini, costă 24,95 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2XAjpM5

Foto credit: https://www.georgiahumanities.org/2017/03/28/the-forever-of-flannery-oconnor-the-lasting-influence-of-a-southern-gothic-writer/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.