Recomandarea O Mie de Semne & CitateCărți de astăzi este romanul „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran, apărut în 2023 la Editura Arthur, colecția Cărți pentru copii 12-14 ani, cu ilustrații de Mircea Pop.
Puteți comanda cartea de aici: https://citatecarti.ro/carti/toate-panzele-sus
„Toate pânzele sus! este mai mult decât o carte. Este o navă care te transportă în spațiu și în timp.” Florin Bican
Anton Lupan, un român şcolit la Paris, porneşte în 1881 în căutarea bunului său prieten, Pierre Vaillant, care dispăruse pe mare. La bordul goeletei lui, Speranța, Anton adună oameni unul şi unul: neînfricaţi, omenoşi şi dornici de aventură. Între ei se leagă o prietenie trainică şi împreună cutreieră mări şi oceane, țin piept piraţilor și stihiilor naturii, şi își înfruntă propriii demoni.
„Toate pânzele sus! este mai mult decât o carte. Este o navă care te transportă în spațiu și în timp. Te scoate cât ai clipi din peisajul ordonat și previzibil al cotidianului. Îți livrează la domiciliu aventuri, locuri exotice și prieteni de nădejde. Citind, devii membru al fantasticului echipaj de pe Speranța. Dacă ești mic, te vei simți mare și puternic, iar dacă ești deja mare și puternic, te vei simți din nou copil, vrăjit de farmecul acestei cărți picurându-ți în suflet elixirul tinereții fără bătrânețe.“ – Florin Bican
Radu Tudoran (pseudonimul lui Nicolae Bogza; 1910–1992) scriitor, traducător, fratele cel mai mic al muzicianului și filozofului Alexandru Bogza și al scriitorului Geo Bogza. Ofițer activ între 1932 și 1938, apoi ziarist și redactor de periodice. Din 1942, se dedică scrisului.
Publică numeroase titluri de mare succes, printre care Un port la răsărit (1941), Anotimpuri (1943), Întoarcerea fiului risipitor (1947; titlul schimbat ulterior în Fiul risipitor), Toate pânzele sus! (1954), respectiv Maria și marea (1973), precum și o ambițioasă frescă a societății românești în șapte volume, intitulată Sfârșit de mileniu (1978-1989).
Datorită succesului pe care îl dobândesc romanele sale, Radu Tudoran devine unul dintre cei mai îndrăgiți prozatori români ai perioadei postbelice. I se reeditează antum și postum numeroase romane și este laureat al Premiului Academiei Române (1961) și al Premiului Special al Uniunii Scriitorilor din România (1980).