Editura Humanitas Fiction ne propune volumul „Zâmbește”, de Roddy Doyle, recent apărut în colecția „Raftul Denisei”, care este coordonată de scriitoarea Denisa Comănescu. Traducere și note de Irina Horea. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Roddy Doyle este una dintre cele mai importante voci ale literaturii irlandeze contemporane. Cărțile lui sunt traduse în 30 de limbi. În 1993 a fost distins cu Booker Prize.

Singuraticul Victor Forde, un bărbat de vârstă mijlocie, s-a mutat de curând într-un apartament modest și își petrece serile lungi de vară într-un pub din apropiere, bând bere, pălăvrăgind cu barmanul sau citind. Într-una din zile, este abordat în localul respectiv de un alt bărbat de vârsta lui, care pare să-l știe pe Victor din anii petrecuți la aceeași școală catolică de băieți din Dublin. Îl cheamă Fitzpatrick, însă Victor nu-și amintește de el. Totuși, conversează despre întâmplări și persoane cunoscute de amândoi. Din acest moment, acțiunea cărții oscilează între trecutul lui Victor – anii de școală, cariera de cronicar muzical și jurnalist incomod, căsătoria, divorțul – și prezentul tot mai neliniștitor din pricina insistenței lui Fitzpatrick de a-l provoca să-și reamintească lucruri pe care Victor încearcă de multă vreme să le uite.

Romancier, dramaturg și scenarist multipremiat, RODDY DOYLE (n. 1958) este una dintre cele mai importante voci ale literaturii irlandeze contemporane. După studii de literatură engleză și geografie la Trinity College, Dublin, devine profesor în 1980, iar din 1993 se dedică în exclusivitate scrisului.

Debutează în 1987, cu The Commitments, urmat de The Snapper (1990) și The Van (1991) – primele două ecranizate – romane care urmăresc viața familiei Rabbitte, ai cărei membri locuiesc într-un cartier modest din Dublin. În 1993 vede lumina tiparului Paddy Clarke Ha Ha Ha, roman al cărui protagonist e un băiat de zece ani, pentru care primește Booker Prize. În 1995, semnează scenariul serialului The Family, produs de Channel 4, o cronică incomodă a realităților sociale din Irlanda. 

The Woman Who Walked Into Doors (1996) este portretul unei femei care își crește copiii într-o căsnicie nefericită și abuzivă, Doyle dedicându-i protagonistei încă un roman un deceniu mai târziu – Paula Spencer (2006). A Star Called Henry (1999) gravitează în jurul lui Henry Smart, voluntar IRA în timpul războiului civil, urmărindu-l apoi în Statele Unite (Oh, Play That Thing!, 2004) și la întoarcerea în Europa (The Dead Republic, 2010).

Apar apoi romanele Two Pints (2012), The Guts (2013), Two More Pints (2014), Dead Man Talking (2015) și Zâmbește  (Smile, 2017; Humanitas Fiction, 2020). Roddy Doyle a mai scris și piese de teatru – Brownbread (1987) și War (1989) – și cărți pentru copii, între care The Giggler Treatment  (2000), Rover Saves Christmas (2001), The Meanwhile Adventures (2004) și A Greyhound of a Girl (2012), finalistă Carnegie Medal în 2013.

Cartea are 264 de pagini, costă 30 de lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2WusFkN

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.