Vă readucem în atenție volumul „Zăpezile de pe Kilimanjaro și alte povestiri”, de Ernest Hemingway, apărut în 2014 la Editura Polirom în seria de autor „Ernest Hemingway”. Traducere din limba engleză și note de Ionuț Chiva. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„La vreo treișcinci de metri, între ierburi, marele leu zăcea lipit de pamânt. Își ținea urechile ciulite, stătea nemișcat și numai coada lungă, terminată-ntr-un smoc de păr negru, zvâcnea ușor în sus și-n jos. Se pusese la pândă de cum ajunsese la adăpost, dar rana din stomac îi facea greață, iar cea din plămâni îi slăbea puterile și cu fiecare respirație gura i se umplea de o spumă roșie. Avea coastele umede și fierbinți, muștele se îngrămădiseră în micile deschizături pe care gloanțele le facusera în pielea sa cafenie, privea drept înainte cu ochii mari și galbeni îngustați de furie, clipind doar când durerea respirației îl săgeta și răscolind cu ghearele pamântul înfierbântat și moale. Tot ce era el, durerea, slăbiciunea, ura și toată forța care-i mai rămăsese erau adunate într-o totală concentrare asupra atacului. Îi auzea pe oameni vorbind și îi aștepta, adunându-se, pregătindu-se să sară de îndată ce aveau să apară dintre ierburi. Auzind glasurile care se apropiau, coada i se ridică și înțepeni, și apoi, când ei intrară între ierburi, scoase un mârâit icnit și sări.” (Ernest Hemingway)

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii. Hemingway a primit în 1953 Premiul Pulitzer, în 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie. A avut o viaţă extrem de tumultuoasă: s-a căsătorit de patru ori, a fost vînător şi pescar pasionat, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania.

În Primul Război Mondial a lucrat ca şofer de ambulanţă, a fost rănit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia d’argento pentru eroism. După război devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi intră în cercul intelectualilor americani expatriaţi, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generaţia pierdută. Printre apropiaţii săi din acea epocă se numără poetul Ezra Pound şi prozatorul Francis Scott Fitzgerald.

În aceeaşi perioadă (1926) apare şi primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus în română cu titlul Fiesta), o carte cu tentă autobiografică ce descrie, printre altele, viaţa comunităţii americane din Europa. În timpul Războiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stînga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocităţile comise de ambele tabere implicate în război. Viaţa agitată a marelui prozator a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru multe dintre cărţile sale.

Printre ele se numără şi romanele care l-au făcut cunoscut lumii întregi, precum For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008, 2014), dar şi numeroasele povestiri şi nuvele publicate de-a lungul vieţii. Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia, în 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Bătrînul şi marea; Polirom, 2007, 2014). Din proza lui Hemingway au mai apărut în traducere, unele în mai multe ediţii, Adio, armeGrădina RaiuluiA avea şi a nu aveaDealurile verzi ale AfriciiMoarte după-amiazaPuhoaiele primăveriiZăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri şi Insulele lui Thomas Hudson.

Cartea are 520 de pagini, costă 54,86 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/3hzDMBW

Sursa foto Ernest Hemingway: https://www.biography.com/writer/ernest-hemingway

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.