Editura ROCART ne propune volumul „Zone de acces”, de Daniela Bîrzu, apărut în 2020 în colecția Qpoem, domeniul Ficțiune-Poezie. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Poemele de factură neoexpresionistă din acest nou volum al Danielei Bîrzu exploatează ingenuu categoria estetică a himericului, Zonele de acces fiind mai degrabă ziduri de sticlă decât porţi de intrare. De o validitate mereu incertă, corporalitatea acestor abstracte este depistabilă în habitatul contemplat – de regulă oraşul –, care dobândeşte aici statutul de hiperobiect. Pe parcursul acestui dialog continuu cu natura, uimitor este felul în care fulguraţiile fanteziei subiectului poetic concurează dimensiunea ideatică a acestuia, depăşind-o exact atât cât să nu o suprime.

Reinterpretare de fragilităţi pitoreşti, ligaturare de indivizi, suprapunere de straturi temporale şi sondare terapeutică – acestea sunt ingredientele colajelor cinematografice de care face uz poeta. În ton cu vremurile, ba chiar prospectivă pe alocuri, cartea Danielei Bîrzu propune o nouă ordine senzorială a sinelui colectiv, autoarea individualizându-se în corul poeţilor autohtoni prin vigoarea-i (fals) glacială ce aminteşte de vocea producătoare de crevase a sopranei feroeze Eivør.” MIHÓK TAMÁS

Daniela Bîrzu s-a născut la Iași în 13 mai 1971. Locuiește în localitatea Valea Lupului, Iași. Studii: Colegiul Național Iași; Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, secția Energetică.

Începe să scrie poezie în 2010, postând în diverse reviste și pagini on-line. Publică poeme în revistele Mozaicul, Prăvălia culturală, Traducerile de sâmbătă, Sintagme literare, Cenaclul eCreator, Parnas, New York Magazin, O Mie de Semne.

În 2015 devine membră a cenaclului Qpoem.

A publicat volumele de poezie: Magazinul de piane, Editura Opera, 2011; Trandafiri pe viscere, Editura Karth, 2014.

Cartea are 104 pagini, costă 20 de lei și poate fi comandată aici. https://www.editurarocart.ro/carti/daniela-birzu-zone-de-acces/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.