Editura ROCART ne propune volumul „Zone de acces”, de Daniela Bîrzu, apărut în 2020 în colecția Qpoem, domeniul Ficțiune-Poezie. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Poemele de factură neoexpresionistă din acest nou volum al Danielei Bîrzu exploatează ingenuu categoria estetică a himericului, Zonele de acces fiind mai degrabă ziduri de sticlă decât porţi de intrare. De o validitate mereu incertă, corporalitatea acestor abstracte este depistabilă în habitatul contemplat – de regulă oraşul –, care dobândeşte aici statutul de hiperobiect. Pe parcursul acestui dialog continuu cu natura, uimitor este felul în care fulguraţiile fanteziei subiectului poetic concurează dimensiunea ideatică a acestuia, depăşind-o exact atât cât să nu o suprime.
Reinterpretare de fragilităţi pitoreşti, ligaturare de indivizi, suprapunere de straturi temporale şi sondare terapeutică – acestea sunt ingredientele colajelor cinematografice de care face uz poeta. În ton cu vremurile, ba chiar prospectivă pe alocuri, cartea Danielei Bîrzu propune o nouă ordine senzorială a sinelui colectiv, autoarea individualizându-se în corul poeţilor autohtoni prin vigoarea-i (fals) glacială ce aminteşte de vocea producătoare de crevase a sopranei feroeze Eivør.” MIHÓK TAMÁS
Daniela Bîrzu s-a născut la Iași în 13 mai 1971. Locuiește în localitatea Valea Lupului, Iași. Studii: Colegiul Național Iași; Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, secția Energetică.
Începe să scrie poezie în 2010, postând în diverse reviste și pagini on-line. Publică poeme în revistele Mozaicul, Prăvălia culturală, Traducerile de sâmbătă, Sintagme literare, Cenaclul eCreator, Parnas, New York Magazin, O Mie de Semne.
În 2015 devine membră a cenaclului Qpoem.
A publicat volumele de poezie: Magazinul de piane, Editura Opera, 2011; Trandafiri pe viscere, Editura Karth, 2014.
Cartea are 104 pagini, costă 20 de lei și poate fi comandată aici. https://www.editurarocart.ro/carti/daniela-birzu-zone-de-acces/
