Recomandarea noastră de astăzi de la Casa de Pariuri Literare este volumul „Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii”, de Cosmin Leucuța, apărut în 2020 în categoria Proză scurtă. Puteți comanda cartea trimițând un e-mail la adresa [email protected] sau direct de aici: https://cdpl.ro/produs/cum-te-vei-imbraca-la-sfarsitul-lumii-cosmin-leucuta/

Pentru acest volum, Cosmin Leucuța a obținut Premiul „Tânărul Prozator al Anului 2020”, acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția 2021.

Ce au în comun o starletă porno care se chinuie să își crească de una singură copilul, doi gangsteri care preferă să discute despre muzica pop în loc să-și ucidă prada și un scriitor care descoperă că romanul pe care tocmai l-a publicat este, de fapt, o carte plagiată? Care e legătura dintre un copil cu buză de iepure, un bărbat nostalgic ce-și revizitează anii de glorie în timpul unei plimbări prin cartier, sau o tânără bisexuală care a ajuns din greșeală să lucreze la un hot-line al sinucigașilor? Ce se întâmplă atunci când îți tragi pe sfoară sora sau îți ajuți iubita să ia o decizie de viață și de moarte? Și ce-i cu moaca lui dumnezeu pe toate billboard-urile astea?
Un volum hibrid, atât roman cât și proză scurtă, în care viețile personajelor sunt prinse într-un vârtej halucinant din care nimeni nu scapă neschimbat.

„Cosmin Leucuța este un prozator consecvent care publică periodic proză scurtă și romane, și nu-i lipsește curajul de a experimenta, de a schimba formula narativă de la o carte la alta. Volumul de povestiri apărut la editura Casa de pariuri literare e un amestec surprinzător și puternic de duioșie, tandrețe, cruzime și duritate, care funcționează bine într-o serie de narațiuni între care se creează legături neașteptate. Unele imagini, în special cele din prozele care au ca personaje copiii sau copiii care interacționează în moduri impredictibile și ambigue cu lumea adulților, sunt foarte reușite. De asemenea, și radiografiile unor cupluri aflate în situații de criză atunci când intervine, de pildă, problema maternității. Din întreg volumul se desprinde un sentiment al sfârșitului, uneori e vorba de un fel de frumusețe apocaliptică, alteori despre diferite exerciții de cruzime, uneori ambigue, care au un aer amenințător. Cosmin Leucuța e, în acest volum, un prozator care scrie cu multă siguranță de sine, pe teme ale lumii de azi, dintre care multe ar putea fi exploatate și în romane.”
(Andreea Răsuceanu, în discursul de acordare al Premiului „Tânărul Prozator al Anului 2020”)

Cosmin Leucuța s-a născut în data de 3 octombrie 1986, la Arad. A început să scrie povești la vârsta de 14 ani. Când avea 23 de ani a scris romanul  Laptele negru al mamei, care este câștigătorul Concursului de Debut organizat de editura Adenium în anul 2013.
Un alt roman de-al său – Statele Unite ale lui Dumnezeu – a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, ediția a VI-a (2013), organizat de editura Humanitas.
În decembrie 2014 a fost cooptat în juriul concursului literar „Incubatorul de Condeie” și, pentru că a făcut treabă bună, din ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural „Semne Bune”.
În 2017, editura Casa de Pariuri Literare i-a publicat o culegere de povestiri scurte intitulată Numele altora – Povestiri (în principiu) scurte.
În 2018, editura POLIROM i-a publicat Hoodoo, un road-novel supranatural pentru care juriul Galei Tinerilor Scriitori (ediția 2019) i-a decernat premiul „Tânărul Prozator al Anului”.
Cea mai recentă carte a lui se numește Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?, a apărut în noiembrie 2020 la editura Casa de Pariuri Literare și i-a adus pentru a doua oară titlul de „Tânărul Prozator al Anului”, la Gala Tinerilor Scriitori – ediția 2021.
Iar acum locuiește lângă Timișoara, împreună cu doi șproți și două pisici.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.