Recomandarea O Mie de Semne de astăzi de la Casa de Pariuri Literare este volumul „Generația O Mie de Semne – 59 de poeți apăruți la Poșta Redacției” – coordonator Gelu Diaconu – recent apărut în categoria Antologie. Poezie. Puteți comanda cartea de aici: https://cdpl.ro/produs/generatia-o-mie-de-semne-59-de-poeti-aparuti-la-posta-redactiei-coordonator-gelu-diaconu/

Proiect co-finanțat de AFCN

Argument editorial

„Tenacitate și răbdare sunt caracteristicile pe care le-aș puncta pentru proiectul O Mie de Semne lansat de Gelu Diaconu. Deși vremurile sunt tulburi și interesul pentru literatură a scăzut vizibil, încă mai există fanatici ai scrisului care continuă să creadă în sistemul literar, așa cum e el, tot mai firav și mai alternativ (la propriu și la figurat). În România nu se poate trăi din scris, dar încă se mai poate respira un aer al gloriei literare, de unde și nevoia celor nedebutați, în special, de a primi, cum e firesc, o validare, o menționare, o recunoaștere. Revistele pe hârtie nu mai reprezintă un interes major (poate și din lipsa aspiranților, nu doar de azi, de ieri, de a le susține prin abo-namente), forța de promovare a zonei internautice a crescut vizibil, orice platformă fiind utilă autorilor. Deosebirea dintre proiectul lui Gelu Diaconu, scriitor și jurnalist, față de alte site-uri/pagini este că nu se limitează la o simplă alăturare poză/text, pentru un share oarecare și impresia unei promovări care contează valoric. Gelu Diaconu încurajează debutul, dă un feed back, e în poziția de a lu-cra pe text și a recomanda volume pentru a fi publicate. Pentru că vremea poștei redacției, la care s-au raportat destule generații pe print, a cam trecut, locul lăsat liber trebuie umplut cu proiecte care să conteze. Din aceste considerente, i-am propus lui Gelu Diaconu să aleagă un eșantion reprezentativ de debutanți din perioada 2020-2022, în ideea de a crea o tradiție printr-o colecție.”

Alexandra Medaru

Un dram de adevăr
În fiecare zi mă trezesc cu gândul că
până mâine am putea fi morți și
tu s-ar putea să nu știi toate secretele care
se ascund în mine – tenebre ale unei minți ce
nu are odihnă
în timp ce rulează pe bandă același film
despre o nenorocire care se repetă
din an în an
refuz peste refuz peste refuz
niciodată nu te-ai potrivit în lumea lor
Ți-ai vărsat sângele și măruntaiele pe o coală de hârtie
înainte să fii ținută în brațe de un bărbat
pe care îl iubești în timp ce te gândești la trădarea altuia
și la cum ai fi vrut să spui adevărul într-o seară care nu mai vine
înapoi
dar care te condamnă la nefericirea
cu care scrii versurile-n poezie
Întotdeauna-n ele
zace și un dram de adevăr

Gelu Diaconu (n. 26 noiembrie 1962, București) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme. În 2006 a debutat în volum cu povestirea Fabian, apărută la Editura Marineasa din Timișoara.

În 2008 i-a apărut volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum, pentru debut în poezie.

Au urmat volumele Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022). De asemenea, în 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul „Cartea discretă a anului 2018” din partea Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a intrat pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry. 

În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul „Promotorul cultural al anului” la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”. De asemenea, este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu”, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.