Recomandarea O Mie de Semne de astăzi de la Editura Humanitas Fiction este volumul „Clara citește Proust”, de Stéphane Carlier, recent apărut în colecția Raftul Denisei, care este coordonată de scriitoarea Denisa Comănescu. Traducere de Mădălina Ghiu. Puteți comanda cartea de aici: https://bit.ly/3YBFCrL

Publicat la centenarul morții lui Marcel Proust, pe care îl omagiază, romanul Clara citește Proust a fost distins cu Prix Albert Bichot 2022, „Livres en Vignes“, Prix du Cercle Littéraire Proustien 2022, Prix @ttitude 2022, Prix littéraire des Rotary clubs de langue française 2022.

„Proust. Înainte, acest nume mitic era pentru ea ca acela al anumitor orașe – Capri, Sankt‑Petersburg… – unde părea de la sine înțeles că nu va pune piciorul niciodată.“

Clara este angajata doamnei Habib și lucrează într-un coafor obscur dintr-un orășel din Saône-et-Loire. Are doar 23 de ani, dar viața ei e o rutină nesfârșită, punctată monoton de remarcile melancolice ale patroanei, confesiunile clientelor, înstrăinarea de un iubit chipeș ca un prinț din universul Disney și indiferența unui motan care nu se lasă mângâiat. Doar versurile cântecelor difuzate la radio o mai fac să viseze. Sau vizita unui client necunoscut, care îi oferă Clarei șansa unei întâlniri improbabile cu bărbatul care îi va schimba viața: Marcel Proust.

STÉPHANE CARLIER s-a născut pe 31 august 1969, la Argenteuil (Val D’Oise). După cursul pregătitor pentru studii avansate în arte și literatură la École Normale Supérieure și un masterat în istorie, devine jurnalist independent în diverse redacții pariziene (Le Figarol’ExpressGala). În 1996, se angajează la Ministerul Afacerilor Externe și este trimis în Statele Unite, unde petrece zece ani (la New York, Los Angeles, Palm Springs). Acolo scrie romanul Actrice, pe care îl trimite la edituri prin poștă, sub pseudonimul Antoine Jasper. Este publicat la Editura Cherche Midi în 2005. Salutat de critici și încurajat de acest succes, continuă, cu Grand Amour (2011). Urmează: Les gens sont les gens (2013), Les Perles noires de Jackie O (2016), Amusebouche (2017), Le Chien de Madame Halberstadt (2019), acesta fiind trimis sub pseudonimul Baptiste Roy, și L’Enterrement de Serge (2021). În 2022, apare la Gallimard Clara citește Proust. Succes de public și de critică, romanul a primit numeroase premii: Prix Albert Bichot 2022, „Livres en Vignes“, Prix du Cercle Littéraire Proustien 2022, Prix @ttitude 2022, Prix littéraire des Rotary clubs de langue française 2022.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.