La Editura Tracus Arte va apărea volumul „Când Dumnezeu e șovăielnic”, de Jan Polkowski.

O trăsătură evidentă a vocii mature a poetului este tonul metafizic care transpare din enunțurile despre realitate. Ceea ce este adevărat, frumos și bun trimite la dimensiunea suprarațională și infinită. Adevărurile istoriei, chiar și ale celei mai tragice, readuc credința în onestitatea, conștiința și facultățile intelectuale ale omului, în pofida puterii uluitoare a minciunii și a manipulării. Ironia, sarcasmul, chiar și mânia poetului în privința răului pricinuit de escroci și criminali se află alături, în această poezie, de admirația față de apărătorii însușirilor imponderabile și de compătimirea față de victime. (…) Poetul reacționează ca un seismograf la războiul din proximitatea noastră geografică, militară, politică și, înainte de toate, emoțională. Poezia se hrănește din belșug cu această confruntare dintre sensibilitate și lumea reală, concretă. Așa a fost de la începutul acestei creații și așa a rămas până în prezent. Józef Maria Ruszar

Jan Polkowski (1953) – poet, prozator și publicist polonez. Absolvent de Filologie polonă al Universității Jagiellone din Cracovia.Activist al Sindicatului Liber și Independent „Solidaritatea”, cavaler al Ordinului Vulturul Alb „pentru merite excepționale în domeniul culturii polone, realizări remarcabile în activitatea literară și promovarea consecventă a adevărului despre destinul polonez…”. Laureat, printre altele, al Premiului Fundației Kościelski (1983), nominalizat, printre altele, la Premiul Silesius din Wrocław pentru poezie (în anul 2010 pentru volumul Cantus), la Premiul pentru poezie Wisława Szymborska (în 2013 pentru volumul Glasuri).A obținut Medalia de aur Gloria Artis, decernată de Ministrul Culturii. Cărțile sale au fost traduse, printre altele, în spaniolă, engleză, ucraineană, rusă și română.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.