Am așteptat să treacă Gaudeamusul și alte încă câteva zile ocupate cu treburi casnice ca să mă reped, hămesit, la cărțile care mi-au îmbogățit biblioteca după această a 26-a ediție a târgului de carte. M-am oprit asupra volumului „Pianistul. Amintiri din Varșovia 1939-1945” influențat, mărturisesc, și de celebra ecranizare a lui Roman Polanski din 2002, cel care l-a întruchipat pe pianistul Władysław Szpilman, Adrien Brody, fiind recompensat pentru performanța sa cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Cartea a apărut la Editura Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei”, care este coordonată de scriitoarea Denisa Comănescu, și este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi. Traducerea îi aparține Luizei Săvescu.

„Așa cum spunea Adrien Brody în timpul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar, istoria tatălui meu vorbește despre deznădejdea și dezumanizarea care afectează oamenii în timpul războiului, ea reprezintă un avertisment și arată consecințele unor acțiuni josnice. Nutresc speranța că puterea de influență a acestei cărți va crește, astfel încât să reprezinte o voce importantă în sprijinul păcii.” Andrzej Szpilman

Publicată în Polonia în 1946 și apoi interzisă de autoritățile comuniste, povestea pianistului și compozitorului evreu Władysław Szpilman despre lupta pentru supraviețuire în ghetou și, mai apoi, într-o Varșovie distrusă, stă, prin valoarea sa documentară și umană, alături de cele mai cunoscute evocări ale Holocaustului. În septembrie 1939, al Doilea Război Mondial începea cu invadarea Poloniei.

Tânărul pianist susținea pe 23 septembrie, la radio, un recital cu lucrări de Chopin, în zgomotul bombelor germane. Încă nu știa că aceea era ultima transmisiune în direct înainte de distrugerea stației de emisie de la Radio Polonia. Avea să se întoarcă în studio în ianuarie 1945, imediat după eliberarea Varșoviei, și să reia recitalul Chopin din 1939. În acest răstimp, Władysław Szpilman pierdea tot ce poate pierde un om în vremuri de ură, frică și război.

Premiul pentru cea mai bună carte a anului 2000 acordat de revista Lire • Jewish Quarterly-Wingate Literary Prize în 2000 • Marele premiu al cititoarelor revistei Elle în 2002 • Inclusă pe listele celor mai bune cărți ale anului 1999 din publicațiile Los Angeles TimesBoston GlobeThe Sunday TimesThe GuardianThe EconomistLibrary Journal • Cartea care a stat la baza filmului omonim regizat de Roman Polański, distins cu Palme d’Or și cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film în 2002 și cu trei premii Oscar în 2003 (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor – Adrien Brody, cel mai bun regizor) • Traduceri în 38 de limbi

Cartea are 280 de pagini, costă 35 de lei și poate fi comandată pe LIBHUMANITAS.

Sursa foto Adrien Brody: https://www.britannica.com/biography/Adrien-Brody

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.