Primesc din ce în ce mai multe mesaje, ba pe meesenger-ul paginii de facebook, ba pe e-mail, ba în privat, în care sunt întrebat care sunt condițiile de publicare pe www.omiedesemne.ro. Ei bine, m-am hotărât să scriu acest articol separat în care să fac încă o dată publică adresa de e-mail, pe care o recomand, și să vă detaliez regulile care trebuie respectate în cazul în care vă doriți să apăreți aici.

Înainte de a face asta însă am să reiterez o rugăminte mai veche: vă rog mult, înainte de a vă hotărî să trimiteți texte spre publicare pe www.omiedesemne.ro aruncați un ochi pe site și încercați să vedeți cam care este linia predilectă, ca să spun așa, a textelor (sau care este trendul, dacă vă face mai limpede ideea termenul ăsta). E o condiție minimă, fiindcă e posibil ca abordarea, stilul, tendințele poemelor sau prozelor pe care mi le veți trimite să nu corespundă, măcar în punctul ăsta, cu ceea ce există aici.

Există, probabil, multe dezamăgiri (au fost și episoade ceva mai furioase) legate de refuzuri, însă cei care mi-au trimis textele lor cu speranța (sau cu certitudinea) că vor fi publicați, au fost respinși tocmai din cauză că nu s-au uitat măcar pe câteva texte de pe site. Și-ar fi dat seama, poate, că nu e locul lor aici.

O primă condiție pentru ca textele voastre să fie publicate pe www.omiedesemne.ro este valoarea. Sigur, există multe variabile aici (una dintre ele ar fi legată de textele mai puțin valoroase, dar promițătoare, spre exemplu). Având în vedere că sunt singurul care face evaluările (am mai spus-o și am să o repet mereu) este normal ca verdictele mele să fie subiective. Mi se întâmplă rar să greșesc, însă cu toate astea, dacă ați fost respinși o dată nu faceți o tragedie din asta. Nu înseamnă că veți fi respinși pe veci.

Mai încercați, reveniți asupra textelor respective sau scrieți altele, mai proaspete, fiindcă nu se știe niciodată. Nu trebuie să faceți o tragedie dacă nu veți publica din prima. Perseverența este o armă importantă, iar literatura un exercițiu pe termen foarte lung. Sunt scriitori care au fost respinși de edituri de zeci de ori, însă au revenit mereu și până la urmă valoarea lor i-a transformat, uneori peste noapte, în celebrități. Gândiți-vă, bunăoară, la J.D. Salinger.

Bun! Acum, criteriile pentru publicare:

Poezie: Trimiteți pe adresa [email protected] 3-5 texte (poezii), însoțite de o scurtă biografie (ca să știm cine sunteți, dacă nu cumva ați devenit celebri între timp) și o poză pe lat, cum ar fi de exemplu 800×600 (nu trebuie să aibă fix dimensiunile astea, v-am dat coordonatele doar orientativ). Insist de data asta asupra numărului textelor: vă rog, nu-mi trimiteți cărți întregi sau zeci de texte (s-a întâmplat), fiindcă asta nu va schimba cu nimic verdictul. Cantitatea nu compensează calitatea. Alegeți cele mai bune 5 poeme pe care le-ați scris și timiteți-mi-le. Veți fi mult mai câștigați.

Proză: Trimiteți pe adresa [email protected] o proză scurtă, un fragment dintr-un roman ori o povestire care să nu depășească 10.000 de semne. Numărul de semne este o condiție obligatorie în cazul prozei, fiindcă dacă îmi trimiteți 50.000 de semne sau un roman în lucru chestiunea mă depășește. Firește, și în acest caz este nevoie de o poză. Lipsa unei poze dă cumva dovadă de neseriozitate. Dacă, spre exemplu, nu doriți să vă apară portretul pe site, atunci trebuie să-mi spuneți, ca să înțeleg de ce nu mi-ați trimis poza.

Un lucru foarte important: uneori se întâmplă să spun câteva cuvinte despre textele publicate, alteori nu. Nu disperați sau nu vă considerați nedreptățiți: faptul că ați publicat pe www.omiedesemne.ro spune ceva despre valoarea textelor voastre. Spor la scris!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.