Pentru prima dată în ultimele decenii, tineri absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca –  expun împreună într-un muzeu din Capitală.

09.02 – 20.05.2024
Vernisaj: 09 februarie, orele 19.00
Curatori: Antonia Iordache, Erwin Kessler
Concept: Erwin Kessler

MARe/Muzeul de Artă Recentă București

Îi prezintă pe:

Bandi Daniel David, Adrian Buda, Andreea-Delia Buzilă-Tunza, Dan Cebotari, Oana Cervinschi, Ioana Cojocea, Diana Matilda Crișan, Ioana Colac, Alexandra Cojocaru, Adrian Cojocaru, Maria Carla David, Matei Emanuel, Anca Enache, Luca Florian, Andreea Grigoraș, Dimitrie Luca Gora, Georgiana Liana Herea, Mariana Hultoană, Ana Lupu, Ana Messer, Ioana Mincu, Irina Motroc, Cristina Andreea Ostafi, Andrei Octavian Panfiloiu, Andreea Eliza Petrov, Adrian Piorescu, Roxana Alexandra Pîrvu, Mimi Pleșoianu, Andra Victoria Popescu, Norica Ioana Popescu, Adriana Preda, Elena Preda, Iulia-Dana Pușcașu, Ionuț Răzvan, Bianca Serenciuc, Oana Gabriela Sima, Nadina Stoica, Ada Ștefan, Cristian Florin Todor, Cătălina Ungureanu, Cătălin Velea

Expoziția Cei noi / Graduate Curated este dedicată studenților din anii terminali și absolvenților din ultimii trei ani (2021-2023), de la toate specializările – pictură, grafică, sculptură, ceramică, artă murală, foto-video, design vestimentar și industrial.

66 de lucrări realizate de 41 de tineri artiști vor invada spațiile MARe/Muzeul de Artă Recentă, pe 4 etaje, de la -1 și parter la etajele 1 și 2. Dedicate inițial Colecției Permanente și artiștilor consacrați, galeriile mari de la etajele 1 și 2 vor deveni pentru trei luni o veritabilă hartă a celor mai recente direcții, tendințe și personalități ale artei românești.

Cei noi / Graduate Curated este o premieră și pentru MARe/Muzeul de Artă Recentă, care a expus în mod sistematic, în primii 5 ani de la înființare, zeci și zeci dintre numele consacrate ale artei românești postbelice. Expozițiile tematice anterioare, pe subiecte semnificative pentru cultura vizuală și istoria națională (de la imaginea idealului feminin la reprezentarea sportului, a orașului sau a agriculturii în arta românească), nu au avut însă niciodată în vedere criteriul generațional. De aceasta dată, deși printre criteriile de selecție nu a figurat limita de vârstă, din cele peste 300 de dosare depuse s-a conturat automat un portret colectiv al artistului actual la tinerețe.

Cei noi / Graduate Curated prezintă ansamblul de practici, stiluri, idei, tehnici, subiecte și formule vizuale care individualizează generația actuală de artiști și arată modul în care sunt transgresate mediile și tehnicile artistice, îndeosebi prin intermediul instalațiilor (frecvente printre propunerile primite), formule hibride în care practicile interdisciplinare se întâlnesc și colaborează.
Expoziția funcționează ca un microscop, care pătrunde în fibrele întortocheate ale unor lucrări extrem de soft ca tehnică și concomitent extrem de hard ca subiect.

            Expoziția va fi însoțită de un catalog bilingv (română/engleză), care va fi lansat în luna martie și va include textele curatorilor expoziției și două texte critice despre expoziție semnate de absolventele de Istoria Artei Laura Carpov-Hrițac și Alexandra Moț, Ce-i nou / Graduate Curated având și un segment dedicat felului penetrant și decapant în care tinerii critici de artă se raportează la creația colegilor lor de generație.

Design & layout: Dan Ichimescu
Parteneri: VISP
Parteneri media: Zile și Nopți, Propagarta, ArteVezi

Expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE  2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de  980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.