Scriu aceste rânduri cam cu o oră și jumătate înaintea momentului când va fi anunțat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2020. După cum probabil ați văzut, discuțiile sunt nesfârșite, se fac pariuri, se afișează liste cu favoriți, se înaintează nume de scriitori „care vor câștiga sigur” și așa mai departe.

Am simțit cumva, în anii din urmă, că acest premiu a fost dus întru câtva în derizoriu. Tendințele actuale, mult dezbătute în mass-media, de a face o medie și de a ține cont de acest principiu numit political correctness, au diluat importanța Nobelului pentru Literatură.

În naivitatea mea, am crezut mereu că este vorba despre valoare, stabilită de niște oameni care se pricep la fenomen și care decid, după principii democratice și în urma unor îndelungi dezbateri, autorul care se va bucura de această onoare. Sigur că procedura asta e și ea supusă îndoielilor de tot felul, însă de vreme ce nu s-a găsit formula ideală, probabil că aceasta din prezent este valabilă în cea mai bună dintre lumile posibile.

Introducerea principiului de mai sus a schimbat datele problemei și a adăugat, printre celelalte criterii, unele care nu știu dacă au de-a face neapărat cu literatura. Nu sunt persoana potrivită pentru a decide dacă aceste măsuri sunt sau nu îndoielnice. Probabil că oameni infinit mai pregătiți ca mine m-ar îngropa în justificări. Însă în numele aceleiași libertăți de exprimare, dați-mi voie să mă îndoiesc că Premiul Nobel pentru Literatură se mai acordă astăzi ținând cont doar de valoarea autorilor și nu, de exemplu, de zona geografică în care s-au născut.

Am citit pe un site că e musai ca un autor din Africa să ia premiul anul ăsta și a și fost avansat un nume: „scriitoarea kenyană Ngũgĩ wa Thiong’o”. Dincolo de hilarul situației – fiindcă este evident că Ngũgĩ wa Thiong’o este bărbat, deci nu poate fi „scriitoare” – rămâne întrebarea: de ce neapărat din Africa și nu din Australia sau din America de Sud? Sau de oriunde de pe această planetă ori din spațiul intergalactic – întrucât se poate ca în viitor să avem scriitori care vor crea pe o stație internațională de pe Lună sau de pe Marte.

Legat de acest subiect am o speranță și un regret. Speranța este, ca în fiecare an din ultima perioadă, ca Premiul Nobel pentru Literatură să-i fie acordat lui Mircea Cărtărescu. Nu pentru că este român, nu pentru că este din Europa, nu pentru că este caucazian sau că se trage din nu știu ce seminții oprimate și stabilite cândva pe acest pământ numit România. Pentru nici unul dintre aceste motive, ci pentru unul singur, atât de simplu de recunoscut și de arătat lumii: este un scriitor excepțional.

De aici discuțiile sunt deschise. Chiar au și fost duse, aceste discuții, într-un derizoriu care a atins limita de jos a penibilului, dar așa suntem noi, dacă nu facem gargară și despre lucruri care ar trebui pomenite cu deferență se cheamă că nu ne numim români. Cred că orice țară din lumea asta s-ar bucura să aibă un scriitor ca Mircea Cărtărescu. Cred că în orice țară din lumea asta faptul că el se află pe lista scurtă pentru Nobel ar fi un motiv de excepțională mândrie. Noi, în schimb, îl luăm la mișto. Ne permitem, cu o inexplicabilă nonșalanță, să spunem după ce altui scriitor i-a fost acordată distincția, că „iar n-a luat Cărtărescu Nobelul”. Aș zice eu mai multe, dar mă limitez să afirm că e regretabil că se întâmplă așa. Și trist, desigur.

Regretul este că Nora Iuga nu este pe această listă. Am mai spus-o: să ai o scriitoare de calibrul Norei Iuga și să nu faci demersuri pentru a fi propusă la Premiul Nobel mi se pare o nedreptate atât de evidentă încât am senzația că aceia care ar trebui să se ocupe de astfel de chestiuni ori nu se pricep la literatură, ori suferă de cecitate intelectuală.

Cam asta este. Să ne așezăm în fotolii și să vedem ce a decis Academia Suedeză. Sper că va fi o alegere bună.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.