Încă nu am „Istoria literaturii române contemporane 1990-2020”, volumul lui Mihai Iovănel recent apărut la Editura Polirom, de aceea o să mă feresc să fac o referire grosso modo, fiindcă n-am cum să îmi spun o părere despre ceva ce n-am citit. Observ însă că au apărut deja ceva ecouri, mai ales pe facebook.

Unii se bucură fiindcă există (potrivit sloganului deja lansat „Dacă nu ești pe lista lui Iovănel, nu exiști”), alții nu știu ce părere au despre faptul că nu există (deși ar merita) sau despre faptul că alții (care nu ar merita) există, deși ei (care ar merita) nu există.

În sfârșit, făcând ca de obicei parte din categoria chibiților, mi-am aruncat și eu o privire peste „Lista lui Iovănel”, intitulată cam pompieristic „90 de volume de poezie reprezentative pentru perioada 1990-2020”. Criticul nu ne spune pentru cine anume sunt reprezentative toate aceste cărți (fiindcă majoritatea lor sunt într-adevăr reprezentative), dar să nu ne încurcăm în tot felul de presupuneri și de chestii greu de stabilit a priori (pentru cei ca mine, de exemplu, care n-au citit cartea lui Iovănel, dar au citit, firește, majoritatea cărților din listă).

Oricum, am niște curiozități de, cum se spune, iubitor amator de poezie, fiindcă sunt pe acolo niște goluri impardonabile, dar și niște plinuri care cu greu pot fi explicate. Dar pentru ce să existe o istorie a literaturii contemporane, dacă aceasta nu stârnește controverse? Să ne amintim, bunăoară, de scriitorii nemulțumiți că n-au intrat în istoria lui Manolescu. Din câte îmi amintesc nu au fost deloc puțini.

Să încep cu golurile, sau ce cred eu că n-ar fi trebuit să lipsească de pe lista lui Iovănel. Poate că autorii pe care o să-i pomenesc mai jos există pe alte liste în carte, nu știu deocamdată, însă ceea ce știu este ceea ce văd, adică lista asta care cuprinde 90 de volume reprezentative.

Iată cine cred eu că lipsește:

Cosmin PerțaSantinela de lut; Cântec de leagăn pentru generația mea; Zorovavel

Diana Geacărbună, eu sunt Diana și sunt colega ta de cameră; Frumusețea bărbatului căsătorit; Dar noi suntem oameni obișnuiți

Romulus BucurArta războiului: Odeletă societății de consum

Florin ParteneReverența

Andra RotaruÎntr-un pat, sub cearșaful alb; Lemur; Tribar

Marin Mălaicu-HondrariZborul femeii pe deasupra bărbatului; La două zile distanță

Ana DraguPăpușa de ceară; Păzitoarea; Borderline

Aurel DumitrașcuDivina Paradoxalia

Ioana NicolaieAutoimun; Lomografii

Angela MarinescuProbleme personale; antologia Subpoezie

Mihai Duțescuși toată bucuria acelor ani triști

Robert ȘerbanCinema la mine-acasă; Puțin sub linie; Tehnici de camuflaj; Moartea parafină

Rita ChirianAsperger; Casa fleacurilor

Dumitru Crudupooooooooooate; Vaci ale Domnului

Gheorghe Iovacitate. cecitate

Sebastian ReichmannMocheta lui Klimt

Miruna VladaPoemextrauterine; Pauza dintre vene; Bosnia. Partaj

Mihai IgnatKlein spuse Klein

Sorin Despotapasă; termeni | condiții

Mina DecuDesprindere

O. Nimigeannicolina blues; nanabozo

Diana IepureO sută cincizeci de mii la peluze; Liliuța

Radu ȘtefănescuȘi noi am crezut; Important e să te faci nevăzut

Mariana Codruțhiatus; pulsul nu poate fi minimalist; Ultima patrie

George Geacărzoom. gaura de vierme; foarte foarte aproape

Anatol Grosuepistola din filipeni

Livia Ștefanre.volver; Lolita32; Thanato Hotel

Ligia Keșișianmici cutremure; miss houdini

Teodora ComanCârtița de mansardă; foloase necuvenite; soft guerilla

Ionel CiupureanuVenea cel care murisem; e timpul să visăm un măcel

Ioana VintilăPăsări în furtuna de nisip

Dan Dediu4,5 litri de sânge, miliardar

Robert Gabriel Elekeso dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine

Rodica DraghincescuFRAHT

Adriana TeodorescuPovești de trecere cu noi

Ioana MironPicaj

Ioana Geacărrecviem pentru nuca verde

Ciprian MăceșaruCorpuri de întunecat

Traian T. CoșoveiAerostate plângând

Cred că dacă mai săpam un pic făceam și eu o listă cu 90 de volume esențiale, altele decât cele alese de Mihai Iovănel. Oricum, sunt convins că oricare dintre numele și titlurile de mai sus ar putea intra pe „Lista lui Iovănel”, fiindcă există cu adevărat în poezia românească din ultimii 30 de ani și chiar i-ar putea înlocui pe unii mediocri precum Yigru Zeltil, Florentin Popa, George State sau Medeea Iancu. Ar mai fi și alții, dar mă rezum deocamdată la aceștia.

*Dacă am făcut vreo greșeală, în sensul că vreun nume de pe lista mea se află și în lista lui Iovănel, îmi cer scuze. Nu mai am răbdare să verific.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

3 Comments

  1. bro eu sunt foarte fericit să îmi cedez locul pe listă te rog dacă putem aranja omenește propune tu unul/unadin poeții/poetele din lista ta și mediez eu o discuție cu Mihai Iovănel și la următoarea ediție a Istoriei mă scoate, mai precis mă înlocuiește.
    mulțumesc pentru opinia sinceră!

  2. Păi de ce să te scoată? Ar însemna să se dezică de prima opțiune, lucru care numai ok n-ar fi pentru un istoric literar. Nu mă băga pe mine în seamă, fiindcă am, ca fiecare, preferințele și idiosincrasiile mele. La următoarea carte poate o să fii printre preferații mei, cine știe?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.