A fost o atmosferă foarte relaxată și foarte feminină aseară la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, acolo unde a avut loc prima întâlnire din cadrul Clubului de Carte #Roz. Cu această ocazie, la Radio Guerilla, care a emis în direct de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu timp de o oră, s-a desfășurat și prima ediție din noul sezon al emisiunii ROZ.

Mirela Oprișor & Emilia Popescu

Carla-Maria Teaha le-a avut ca invitate pe actrițele Mirela Oprișor și Emilia Popescu, discuția având ca temă bestsellerul „Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert (Humanitas, 2019). De asemenea, în timpul emisiunii a fost difuzat, în două tranșe, interviul pe care Elizabeth Gilbert i l-a acordat Carlei-Maria Teaha. Trebuie adăugat că „Orașul fetelor”, considerat de The Guardian un roman „ambițios și extrem de îndrăzneț”, a devenit bestseller New York Times în mai puțin de două săptămâni de la apariție și a fost desemnată de Amazon cea mai bună carte publicată până acum în 2019.

A fost, așa cum  am spus și la începutul articolului, o seară aproape eminamente feminină, prezența bărbaților în public fiind una mai degrabă discretă.

„Bun găsit în noul sezon ROZ, emisiunea aceea interzisă bărbaților, cu, pentru și despre fete, tipe, gagici sau femei, pe care eu le consider modele, despre care cred că e bine să știți. Suflete care trăiesc curajos și autentic, care au propriul lor drum. În jurul meu e plin de astfel de femei, dacă mă uit în public” a spus Carla-Maria Teaha în debutul serii și al emisiunii.

Întrebată de Carla-Maria Teaha, la începutul interviului, când a început să scrie cartea și de ce, Elizabeth Gilbert a răspuns în felul următor:

„Am început să mă gândesc la această carte cu mulți ani înainte de a începe să o scriu. Apoi au fost cam patru ani pentru documentare, până când am început efectiv să scriu. Deci, una peste alta, sunt cel puțin zece ani în care această carte a fost în mintea mea. Așadar, partea cu scrisul s-a derulat foarte repede, a fost partea cea mai ușoară. Să mi-o imaginez și să fac documentarea, asta a fost cea mai dificilă etapă. De-a lungul anilor am avut acest vis de a scrie un roman despre fete care sunt foarte «sălbatice» în viețile lor sexuale.”

(interviul complet cu Elizabeth Gilbert și întreaga desfășurare a Clubului de Carte #Roz pot fi urmărite aici: https://www.facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu/videos/745462062601816/UzpfSTM0MTAzNzcwNTk4MTE3MjpWSzo1MDI5NTgxNDAyNjU1OTk/?acontext=%7B%22action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22recent_posts_card%22%2C%22surface%22%3A%22permalink%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D%2C%7B%22surface%22%3A%22permalink%22%2C%22mechanism%22%3A%22recent_posts_card%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D]%7D

Întrebată ce părere a avut despre inteviu, Emilia Popescu a spus : „Am mai urmărit niște materiale video cu ea și am văzut că răspunde foarte direct și sincer și e bucuroasă să răspundă oricui e curios să afle despre ea. Vorbește foarte asumat și cumva fără să fie prea bătăioasă, feministă în sensul agresiv, deranjant. Reușește doar prin propriul exemplu să apere cauza unui anumit gen de femeie.”

Referindu-se la roman, Mirela Oprișor a spus următoarele: „Această carte traversează mai multe etape sau mai multe perioade din istoria nu numai a New York-ului, ci și a teatrului. Este o carte scrisă la persoana întâi, din perspectiva lui Vivien Morris, sub forma unei scrisori. E foarte surprinzător când la sfârșitul cărții afli că această femeie este capabilă de o asemenea iubire.”

Dialogul a continuat în aceeași atmosferă agreabilă, au fost și întrebări din public, care au suscitat răspunsuri și dialoguri foarte interesante. În ultima parte a serii a fost difuzată a doua parte a interviului cu Elizabeth Gilbert, care a fost cel puțin la fel de incitantă precum precedenta.

La final, Carla-Maria Teaha a punctat: „Sper că interviul v-a inspirat măcar puțin și v-a transmis din energia pe care mi-a transmis-o mie. Elizabeth Gilbert este un om sincer și un om model, cred. ”

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.