A X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București a avut aseară deschiderea oficială în impresionanta Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Sunt destul de rare ocaziile când poți vedea atâția poeți valoroși strânși la un loc, și nu vorbesc aici doar de cei care au și citit în a doua parte a evenimentului.

Lăsând la o parte tonul ușor oficial de la început, benefic bruiat de voci joviale precum cele ale lui Dinu Flămând sau Ioan Groșan, trebuie spus că Festivalul Internațional de Poezie București este ocazia perfectă pentru a priza direct aerul dens al literaturii de bună calitate.

Ioan Cristescu

Înainte de toate însă am să redau câte ceva din discursurile oficiale ținute la acest eveniment. Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, în calitate de organizator (alături de Primăria Capitalei), a fost primul care a luat cuvântul:

„Pentru ediția din acest an avem peste 140 de poeți invitați, români și străini, de pe toate continentele, de toate vîrstele. Sperăm că toate gusturile, toate preferințele în materie de poezie, să fie satisfăcute.

N-aș vrea să spun că neapărat Bucureștiul este capitala europeană a poeziei, pentru că din punctul meu de vedere Bucureștiul este permanent o capitală a poeziei. Nu multe capitale respiră atâta poezie. Pentru mine, personal, Bucureștiul respiră foarte multă poezie, sub toate formele sale.”

Ioan Cristescu & Tomnița Florescu

Ioan Cristescu a invitat-o mai întâi la microfon pe doamna viceprimar Tomnița Florescu, care a transmis un mesaj din partea Primăriei Capitalei, instituție de asemenea cu calitate de organizator al acestui eveniment.

„E complicat pentru mine ca arhitect, deși arhitectura poate fi poezie, să vorbesc despre poezie. M-am gândit să apelez la câteva celebrități care vorbesc despre poezie, cum ar fi Titu Maiorescu, care spune că «poezia este repaosul inteligenței».”

Citatul doamnei viceprimar a contrariat întru câtva asistența. S-a spus din public chiar că „n-a fost cea mai inspirată formulă”, lucru de altfel adevărat. Tomnița Florescu a dres busuiocul cu un citat din Blaga:

„Poetul este donatorul de sânge într-un spital al cuvintelor.”

Ioan Cristescu & Gheorghe Popa

Având în vedere că principalul sprijin financiar al festivalului este Ministerul Culturii și Identității Naționale, al doilea invitat la cuvânt a fost secretarul de stat Gheorghe Popa:

„Este prima oară când aud, după anul Centenar, că Ministerul Culturii este prima instituție din jurul unor instituții finanțatoare pentru un moment important al Bucureștiului.

Aș vrea să încercați să vă imaginați ce-ar însemna o lume fără carte sau o lume fără literatură. Sigur, ne-am putea imagina, dar ar fi foarte trist. Ar fi trist pentru că ne-ar lipsi ceva care ne aparține într-un fel cu totul și cu totul special.

Aș vrea să-i felicit din tot sufletul pe cei care au îndrăznit să așeze în spațiul nostru bucureștean această aventură spirituală.”

Ioan Cristescu a invitat-o apoi la microfon pe Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”:

„Colaborarea Bibliotecii Centrale Universitare «Carol I» cu Muzeul Național al Literaturii Române este de patru-cinci ani o poveste instituțională de succes.

Din 1891, când Carol I a semnat actul fondator al acestei instituții, și până astăzi, poezia a fost binevenită în această aulă. Aici au fost seratele Criterion, deci Festivalul Internațional de Poezie stă bine atât în capitala poeziei, cât și în miezul acesteia. Sunt convinsă că va fi minunat și de data asta.”

Ioan Cristescu a încheiat partea oficială a acestei deschideri a festivalului:

„Alături de Primăria Capitalei, de Muzeul Național al Literaturii Române și Ministerul Culturii și Identității Naționale, este și Institutul Cultural Român, precum și mulți alți parteneri, unii tradiționali, alții mai puțin tradiționali, pe care i-am avut de-a lungul anilor.

Ca de fiecare dată în ultimii ani, se află alături de noi Domeniile Sâmburești, așa că în fiecare seară cei care vin să asculte poezie și cei care vor citi poezie pot să deguste un vin alb, rose sau roșu.

Pentru mine, în această săptămână are loc unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am avut în mandatul meu. Sper ca toți invitații să ducă mai departe nu numai poezia, ci să viziteze și cele patru expoziții pe care le-am deschis în cadrul sezonului.”

Marco Antonio Campos & Gheorghe Popa

Scriitorul și traducătorul Dinu Flămând a ținut apoi un laudatio în limba franceză înainte ca poetului mexican Marco Antonio Campos să i se înmâneze Premiul „Anton Pann”.

În a doua parte a evenimentului, care a fost moderată de Ioan Groșan, au citit, în ordine, Nora Iuga, Daniel Bănulescu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Caius Dobrescu, Bogdan Ghiu, Angela Marinescu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop și Radu Vancu.

Seara a fost completată cu intermezzouri muzicale (în timp ce Ioan Groșan, prizonier al viciului fumatului, ieșea la o țigară sau două) asigurate de Cătălina Beta (voce) și Albert Tajti (pian).

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.