Spuneam într-un articol anterior că orașul nu prea reușește să-și precizeze anotimpul. Vremea e primăvăratică, deși trotuarele și grădinile blocurilor sunt pline de frunze tomnatic-multicolore. Dacă privesc de la fereastra sufrageriei mele de scriitor, văd blocuri cu cromatica fațadelor încremenită-n anii `80, dar și vârfuri de copaci cu coroanele verzi-gălbui cu vagi nuanțe ruginii. E luni după-amiază și, recunosc, nu e vremea nostalgiilor și a lenei din week-end. Muncim orbește pentru scopuri precise sau imprecise, după caz. Activitățile lucrative sunt în toi și nu prea e timp pentru reverii mateine.

Și totuși, ar mai putea exista un refugiu, o cale de ieșire din starea asta de încordare mecanică à la Chaplin din Modern Times. Sunt înconjurat de o grămadă de volume de poezie pe care vreau să le (re)citesc. N-ar strica să vi le spun și vouă. Poate în felul ăsta vi se face poftă și, după ce terminați munca la birou, vă duceți acasă și puneți mâna pe o carte, în loc de orice alt mod de relaxare. Și un pahar de vin, of course.

carturesti.ro

Chiar pe birou, în stânga mea, o am pe Diane Wakoski, cu volumul Norii magelanici (The Magellanic Clouds, 1970), apărut la noi în 1981 în Colecția Poesis a Editurii Univers. Știu, e mai greu de obținut, dat fiind că e un volum atât de vechi, dar dacă țineți cu tot dinadinsul îl puteți cumpăra de aici: https://www.okazii.ro/diane-wakoski-norii-magelanici-a128513577 E doar 10 lei, plus eventualele taxe de transport. Eu zic că merită, datorită poeziei foarte bune pe care o veți găsi aici.

Pe placa mobilă a biroului, unde ar fi trebuit să fie tastatura computerului, am Opera Poetică a lui Kavafis. E tot într-o ediție cam vechiuță, din 1993, apărută la Editura Omonia. O puteți cumpăra de aici: http://www.targulcartii.ro/kavafis/opera-poetica-omonia-1993-124092 la doar 27 de lei, disponibilă în sediul din Doamnei (pentru bucureșteni) al Târgului Cărții. Pentru așa o carte, merită efortul.

Am mereu pe lângă mine cele două cărți ale lui Constantin Abăluță, Bazooka Girl (2012) și Mai sincer ca Himalaya – poeme politice (2018), ambele apărute la Casa de Editură Max Blecher. Le puteți găsi prin librării (eu le-am văzut la Humanitas Cișmigiu și la Kretzulescu), precum și în Tramvaiul 26. Dacă nu știți unde e Tramvaiul 26 vă spun eu: undeva pe Moșilor, pe strada Cercului nr. 6. E locul ăla unde se ține Institutul Blecher (care mustește de poezie) și unde mai au loc și o grămadă de alte evenimente.

[image_with_animation image_url=”2232″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Un volum foarte drag mie, pe care l-am cumpărat de la Humanitas Kretzulescu zilele trecute și pe care l-am recitit cu mare plăcere, este Orice, uverturi & reziduuri al mirobolantului Sorin Gherghuț. Nu știu dacă-l mai au în stoc ( a apărut în 2011 la Pandora M, care face parte din grupul editorial Trei, în Colecția Cercul poeților apăruți, coordonată la acea vreme de Svetlana Cârstean), dar eu zic că merită să-l căutați. Uite aici o sugestie destul de ieftină, la doar 14 lei: http://www.elefant.ro/carti/carte/fictiune/literatura-romana/orice-uverturi-reziduuri-96756.html

Ce mai avem noi pe-aici? Păi, antologia excelentă a Wislawei Szymborska, pe care ne-a dăruit-o de curând harnica editură Tracus Arte, Versiunea întâmplărilor, un volum pe care Dumitru Bădița mi l-a dăruit ieri, apărut la Paralela 45, evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi & last but not least, o carte pe care am cumpărat-o aseară din Tramvaiul 26, apărută în 2016 la aceeași editură Tracus Arte, important e să te faci nevăzut, semnată de Radu Ștefănescu, un poet despre care Claudiu Komartin spune că este „migălos și inteligent, concentrat și excentric, reactiv peste poate”. O asemenea recomandare face cartea asta irezistibilă. Voi ce mai așteptați?

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.