Chiar dacă Alex Tocilescu a spus la un moment dat că n-ar trebui să folosim cuvântul „mișto” într-o conversație publică (eu îl folosesc fiindcă mi se pare mișto să spui mișto), mă simt nevoit să încalc această regulă și să spun că a fost mișto lansarea romanului „A fost odată la Hollywood”, de Quentin Tarantino, apărut de curând la Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei, în traducerea Iuliei Gorzo.

Evenimentul a avut loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, un spațiu devenit emblematic pentru lumea culturală bucureșteană și nu numai. E o tradiție deja, e cool să mergem la Humanitas Cișmigiu, fiindcă acolo se întâmplă cele mai mișto lansări din București.

Denisa Comănescu i-a avut invitați pe Alex Tocilescu (autorul foarte prizatelor volume „Imperiul pisicilor”, „Eu et. al” și „Adevărata carte cu pisicile lui Tocilescu”) și pe traducătoarea Iulia Gorzo. De ce a fost mișto lansarea? Fiindcă cei trei s-au înțeles de minune, fiindcă Iulia Gorzo a fost amuzantă și fermecătoare și fiindcă Alex Tocilescu a avut un discurs inteligent și empatic. Cred că e suficient pentru coagularea unui eveniment reușit.

Mai e totuși ceva: nu putem să-l uităm pe Quentin Tarantino, care a scris un roman foarte bun (au spus-o cei trei protagoniști ai lansării, eu n-am citit cartea încă, însă o voi face curând și-mi voi spune părerea) și care a creat în România un fel de pulpfictionmanie, deși trebuie să recunosc că pentru mine Inglourious Basterds, Django Unchained și Once Upon a Time in… Hollywood sunt, într-o ordine aleatorie, pe primele trei locuri în preferințele tarantiniene.

Provocați de întrebările Denisei Comănescu, Iulia Gorzo și Alex Tocilescu au avut un dialog cu momente plăcut amuzante, care a stârnit curiozitatea publicului (pe a mea sigur) cu privire la romanul lui Tarantino. S-ar putea spune că scopul evenimentului a fost atins, fiindcă asta ar trebui să se întâmple la o lansare, adică dialog relaxat +  replici inteligente + empatie. E tot ce trebuie pentru a petrece o seară plăcută la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Iată câteva dintre șarjele invitaților:

Alex Tocilescu: „Când a început filmul (A fost odată la Hollywood… – n.m.) mă uitam la fiecare scenă și eram înmărmurit și efectiv fericit că văd așa ceva. Tot filmul e de o frumusețe extraordinară și simți că te bucuri să trăiești, că el (Quentin Tarantino – n.m.) s-a bucurat să-l facă, toți actorii s-au bucurat să fie acolo. Sunt niște scene cretine aproape: Brad Pitt la bustul gol pe un acoperiș reparând o antenă, care e un clișeu, dar e atât de frumos că-mi doream – deși nu am, mna, nu mă interesează Brad Pitt ca bărbat, dar în momentul ăla eram fascinat – deci îmi doream să țină cât mai mult scena. Era atât de frumos, soare, 11 dimineața, LA, anii `60, omul ăla superb reparând antena, cu o bere la cingătoare sau în buzunar, era minunat! Așa m-am simțit și când am citit cartea!”

Iulia Gorzo: „De ce m-am înhămat până la urmă la traducere? Nici mie nu-mi vine să cred cât de repede am lucrat. O fi fost de vină și imaginea aia cu Brad Pitt, pentru că am tradus cu actorii în minte tot timpul, chiar dacă în carte personajele sunt mult mai bine conturate și aflăm mult mai multe despre ele. Și ce aflăm despre personajul lui Brad Pitt nu te inspiră neapărat la visare… Ar trebui să te cam sperie, dar totuși am tradus cu toți actorii în minte, însă mai ales cu cei doi… Leonardo DiCaprio este și el grozav, am revăzut filmul și am revăzut multe filme datorită acestei cărți. Leonardo DiCaprio face un rol atât de nuanțat în film și mi-a făcut mare plăcere și am tradus cu el în minte pentru personajul Rick Dalton, care are unele dintre cele mai comice și mai savuroase replici din carte.”

Pentru a afla mai multe despre ce s-a întâmplat aseară la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, vă invit să urmăriți înregistrarea lansării aici.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.