Discutam într-o seară cu Valeriu Mircea Popa, după ce am plecat împreună, ca de obicei, de la Institutul Blecher, despre unii oameni și despre modul în care aceștia aleg să se comporte față de apropiații lor după ce ajung într-o „poziție” oarecare, după ce frecaseră ani de zile banca de rezervă a mediocrității. Nu aveam pe cineva anume în vizor. Era o discuție în care predominau mai degrabă generalitățile. De asemenea, nu mai știu de la ce am pornit tot acest, să-l numesc mai degrabă monolog, cunoscute fiind problemele de vorbire cu care se confruntă prietenul nostru.

Cu același fler și cu aceeași putere de concizie pe care i le cunoaștem din poezia pe care o scrie, Valeriu Mircea Popa a trasat concluzia discuției spunând, apăsat și clar, ca și cum și-ar fi recăpătat brusc capacitatea de a vorbi: „E bine să fii modest!” L-am aprobat, firește, neștiind că într-o altă seară, aseară mai precis, aveam să văd, cu ochii mei, proba acestei modestii invocate de prietenul nostru. La evenimentul de aseară a venit un pic mai târziu și, ca de obicei, ne-a salutat și ne-a îmbrățișat pe toți cei care ne strânseserăm deja. Unul dintre ei a fost Andrei Ruse. L-a îmbrățișat și pe el, însă cu acel tip de afecțiune pe care o ai față de cineva pe care nu l-ai mai văzut demult.

Luat de valul întâmplărilor din timpul evenimentului, am uitat de această îmbrățișare prelungită. Mi-am amintit de ea când am citit anunțul ăsta pe wall-ul lui Andrei Ruse: Valeriu Mircea Popa mi-a dăruit enorm. (…) Este unul dintre puținii oameni care m-au învățat să iubesc mai mult. (…) Astăzi ne-am revăzut după ceva timp și cred că a venit momentul să-i întorc suportul pe care mi l-a oferit în trecut. Mulți prieteni și scriitori mi-au sugerat să-l aduc la editura noastră, pentru că-l voi ajuta mai mult așa pe termen lung. Așa că i-am propus să scoatem o antologie de poezie (care să includă și noul său volum, la care lucrează, cu niște texte superbe) la Hyperliteratura și să-l ajut astfel financiar cât pot de mult, pentru că știți că noi dăm drepturi de autor de 3-4 ori mai mari decât editurile clasice.”

[image_with_animation image_url=”2549″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1899726550141204&set=pob.100000160196141&type=3&theater”]

Se poate spune orice despre Andrei, inclusiv că uneori a fost arogant & scandalagiu chiar cu unii dintre cei cu care azi este prieten bun. Ce nu se poate spune despre el, fiindcă ar fi o minciună, este că îi lipsește gena binelui. Știm deja felul în care l-a ajutat pe Radu Aldulescu, inclusiv financiar, după publicarea romanului „Rezidenți în Casa Visurilor”. Exercițiul de modestie & altruism de aseară nu ar trebui să ni-l pună într-o lumină mai favorabilă decât este deja. Și totuși, o diferență există. Acel update de bunătate & înțelegere față de un om care nu trece prin cea mai fericită perioadă a vieții mi s-a părut că justifică întru totul o privire diferită asupra lui Andrei. Altfel, n-am mai putea să citim în cheia potrivită acest mesaj care arată în ce măsură putem fi, într-un timp bulversant & zgomotos, mai înțelegători și mai umani: „Căldura cu care ne-am îmbrățișat și lumina care i s-a văzut pe chip odată ce i-am propus acest proiect nu mi-au putut ascunde durerea și depresia prin care el trece acum.”

După ajutorul primit în urma campaniei de donații inițiate de Liga Literară din România, în care Claudiu Komartin & Grigore Șoitu au avut un rol important, vine și gestul lui Andrei Ruse. Salut și eu aici aceste proiecte, chiar dacă unii, mai puțin simpatetici față de o asemenea atitudine și, în definitiv, mai aroganți, ar putea interpreta acest articol un fel de „kiss ass” aplicat celor implicați. Dacă sunt și oameni care gândesc așa, le-aș reaminti, la final, vorbele lui Valeriu Mircea Popa: „E bine să fii modest!”

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.