Luni, 6 martie, la ora 19.00, va avea loc o discuție online pornind de la volumul de proze scurte Perfect nemulțumită, de Irina Bruma. Alături de autoare vor participa poetele Cristina Ispas și Ramona Boldizsar. Va modera dialogul scriitoarea și ziarista Paula Erizanu.

„În plan formal, prozele-instantaneu ale Lydiei Davis constituie genul proxim al literaturii Irinei Bruma, ce pare să se hrănească, la o primă lectură, din registrul ideilor gingaşe, pentru a deveni printr-o stranie anamorfoză mai tăioase şi mai violente pe măsură ce lectura lor se decantează. Scenele intime, relaţia candidă cu obiectele casnice, micile nesiguranţe, negocierile zilnice ale cuplului sunt semne exterioare ale inocenţei care însă se rearan-jează pentru a schiţa peisajul intern al melancoliei.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Schimbând personajul masculin cu unul feminin, în doar câteva zeci de pagini (3,4-hour read), cum o cer vremurile, Irina Bruma rescrie Omul fără însuşiri al lui Musil. Fie că se află acasă sau la birou, este singură sau în compania apropiaţilor, spală vasele sau întrerupe puţin lectura lui Homer, tânăra protagonistă nu încetează nicio clipă să îşi analizeze şi reanalizeze, expert, propriile gesturi şi pe ale celorlalţi, fără să tragă însă vreodată o concluzie anume. Ironia şi autoironia sunt principalele instrumente folosite în aceste miniproze/miniroman modernist fără intrigă/jurnal intim scris la persoana a III-a, nu fără rol terapeutic, în care multe dintre prejudecăţile zilelor noastre – extremele răsturnate ale prejudecăţilor de ieri – sunt demontate cu subtilitate, iar viaţa obişnuită, cea fără drame exagerate, fără «senzaţii tari», cu bucurii şi împliniri moderate, este reafirmată şi readusă la rang de artă. Observaţii precise, raţionamente dezvoltate maniacal, dar o atmosferă caldă, intimă şi unul dintre cele mai interesante şi relatabile personaje din literatura română recentă, iată ce ne propune autoarea în Perfect nemulțumită.” (Cristina Ispas)

Irina BRUMA s-a născut la 26 august 1990 în Chișinău, Republica Moldova.

A absolvit Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și programul masteral de Studii Culturale al Universității din București.
A publicat poezie și proză în Dlite, Tiuk!, Echinox, Steaua, Poesis International. Este prezentă în volumul colectiv Zona Nouă și în antologia Generația de aur.
Lucrează în domeniul bancar, iar în timpul liber implementează proiecte de promovare a cititului în rândul comunităților defavorizate din România.

Cristina ISPAS este poetă și critic literar. Cel mai recent volum semnat de autoare este 40. să înceapă jocurile (frACTalia, 2018), carte care a primit premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei.

Ramona BOLDIZSAR este poetă, blogger, promoter cultural. A debutat cu volumul Nimic nu e în neregulă cu mine (CDPL, 2021).

Paula ERIZANU este scriitoare și ziaristă. Cea mai recentă carte este romanul Ard pădurile (Cartier, 2021), pentru care autoarei i-a fost decernat premiul Tânărul scriitor al anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din București.

Perfect nemulțumită, de Irina Brumă (Rotonda). Broșată, 74 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL.

Carțile pot fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Comandă cartea online:
https://carturesti.ro/…/perfect-nemultumita-1717625629…
https://cartier.ro/libr…/beletristica/perfect-nemultumita/
https://cartier.md/libr…/beletristica/perfect-nemultumita/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.