EDWARD EASTLIN CUMMINGS s-a născut pe 14 octombrie 1894 în Cambridge, Massachusetts. Tatăl lui, Edward Cummings, era profesor la Harvard University și a devenit mai târziu reverend la South Congregational Church (Unitarian) din Boston. Mama lui adora să-și petreacă timpul alături de el și de sora lui, Elizabeth. Părinții l-au sprijinit încă de mic, recunoscându-i talentul și înclinațiile artistice.

Cummings și-a dorit să fie poet încă din copilărie. A scris poezie zi de zi, de la vârsta de 8 ani până la 22, explorând diferite genuri poetice. A absolvit Harvard University în 1915, cu magna cum laudae și o diplomă Bachelor of Arts. A primit, în 1916, din partea universității, și o diplomă Master of Arts. În timpul studiilor la Harvard a avut o înclinație către studiul poeziei moderne, care ignora formele convenționale ale gramaticii și ale sintaxei.

În 1917 s-a înrolat, alături de colegul lui de facultate, John Dos Passos, în Norton-Harjes Ambulance Corps. Șederea, timp de cinci săptămâni, la Paris, l-a făcut să se îndrăgostească de oraș. Cei doi scriitori au trimis în tot acest timp scrisori acasă, care au atras atenția cenzurii militare din cauza ideilor pacifiste exprimate. Pe 21 septembrie 1917, Cummings și un prieten de-al lui, William Slater Brown, au fost arestați de poliția militară franceză, fiind suspectați de spionaj și de activități subversive. Au fost ținuți trei luni și jumătate într-un lagăr de detenție militară din Normandia.

Tatăl lui Cummings n-a reușit să obțină eliberarea fiului său pe cale diplomatică, astfel că i-a scris președintelui de atunci al SUA, Woodrow Wilson. Cummings a fost eliberat pe 19 decembrie 1917 și s-a întors acasă chiar la cumpăna dintre ani. A fost lăsat la vatră în noiembrie 1918.

S-a întors la Paris în 1921 și a trăit acolo timp de doi ani. Colecția de poeme din volumul Tulips and Chimneys, publicat în 1923, l-a făcut să fie perceput ca un poet de avangardă. În anii 20 – 30 ai secolului trecut, Cummings s-a reîntors la Paris de mai multe ori și a călătorit de-a lungul Europei, printre personalitățile cunoscute în acea perioadă aflându-se și pictorul Pablo Picasso. În 1926 părinții lui au fost implicați într-un grav accident de automobil. Deși rănită grav, doar mama lui a supraviețuit.

În 1952, Cummings a primit onoarea de a fi invitat ca „guest professor” la Harvard University. Și-a petrecut ultimii zece ani din viață călătorind, ținând conferințe și relaxându-se la casa lui de vacanță din Silver Lake, New Hampshire. A murit din cauza unui atac cerebral pe 3 septembrie 1962, la vârsta de 67 de ani. A fost înmormântat în Forest Hills Cemetery din Boston, Massachusetts. La momentul dispariției sale era socotit al doilea cel mai important poet al Statelor Unite, după Robert Frost.

carturesti.ro

Biobibliografia este preluată de pe https://en.wikipedia.org/wiki/E._E._Cummings, iar textul de mai jos din volumul E. E. Cummings – Poeme erotice, apărut în 2011 la Editura ART (traducere de Dan Sociu).

VII

cum
stăm unul lângă altul
sânii mei micuți devin două țuguiate delicioase turnuri
făloase și îmi îndes fierbinte iubițenia pântecului în tine

brațele tale sunt
tinere;
brațele tale mă vor convinge, în tăcerea totală vorbind
pe trupul meu
limba lor grațioasă supremă.

nu râde de coapsele mele.

între coapsele mele uriașe e un oraș tânăr.
când mă atingi
în oraș vine primăvara; străzile se zvârcolesc minunat
pentru tine; nu le speria,
toate casele teribil se crispează
așteptându-ți sosirea:
și se bucură
când îmi umpli străzile orașului cu copii.

dragostea mea ești un munte strălucitor cu simțuri.
ești un munte pătrunzător și o insulă râvnitoare
ale căror văi vii sunt în mine, cea care se topește, cea
care e sub tine și în jurul tău și mereu: eu
sunt marea care te strânge în brațe.

O munte nu-mi poți scăpa
rădăcinile tale sunt adânc înfipte în liniștea mea; O munte
omoară-mi cu pricepere sânii, iar și iar mereu

te voi îmbrățișa solemn în mine.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.