Aparent, cultura a intrat în obișnuita amorțeală de vară, dar, ce să vezi, poate că nu e chiar așa. Sunt oameni de treabă pe care îi preocupă fericirea (culturală) a altor oameni și care se ocupă, în ciuda tuturor piedicilor și a banilor puțini și a lipsei de interes a statului și a tăierilor de fonduri (de la cultură, se înțelege, deoarece numai cu banii ăia se pot face autostrăzi fictive – fiindcă literatura e ficțiune, nu?) etc., cu organizarea unor evenimente dintre cele mai frumoase. Hai să vedem împreună ce se va întâmpla în prima săptămână din iulie.

Luni, 1 iulie

Carl Honoré la București

Haide să afli ce înseamnă “time sickness”, cum poți încetini timpul, cum poți face să conteze fiecare moment și revoluționa modul în care privești înaintarea în vârstă. Luni, 1 iulie, de la 18.30, cunoscutul autor canadian și TED Speaker Carl Honoré se întâlnește cu cititorii săi din București la Diverta Lipscani pentru o discuție pe marginea noului său volum – „BOLDER. Cum să profiți de o viața mai lungă” și a conceptului de Slow Living, ilustrat în volumul “Elogiu Lentorii/ In Praise of Slow”, reeditat la Curtea Veche Publishing.

Discuția va avea loc în limba engleză și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Urmărește aici conferința lui Carl de pe platforma TED despre beneficiile unui ritm de viață încetinit, care a adunat până în prezent peste 2,8 milioane de vizualizări – https://www.ted.com/talks/carl_honore_praises_slowness

Cărțile lui Carl Honore au fost traduse în 34 de limbi.

Marți, 2 iulie

Lansare Mese și meniuri regale de Ștefania Dinu

O carte mult așteptată: „Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust” de Stefania Dinu, a apărut recent în colecția Istorie cu blazon, coordonată de Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.

Lansarea volumului va avea loc marți, 2 iulie, ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, alături de Dana Gonț, Oana Popa, Adrian-Silvan Ionescu și Stefania Dinu. Latura gastronomică a cărții va fi completată de intervenția invitatului nostru special: Chef Johnny Şuşală. 🙂

Seara se va încheia cu un vin bun din noua colecție de vinuri Marama, Domeniul Coroanei Segarcea. Acest vin este adesea menționat în meniurile regale de altădată și rămâne un simbol al bunului-gust în materie de băutură.

Cu siguranță v-ați întrebat cum se desfășurau mesele la Curtea Regală a României în trecut, când, cum și ce mâncau membrii Familiei Regale sau cu cine obișnuiau să ia masa.

Ei bine, aici găsiți toate răspunsurile:
http://www.edituracorint.ro/mese-si-meniuri-regale-eleganta

Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets, performance Koraly Dimitriadis

Vă invităm marți, de la ora 7 în Tipografia (strada Postăvarului nr. 1, Brașov) la o ediție specială de vară a clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets. Poeta și performerița Koraly Dimitriadis este în tur est-european momentan și va trece și pe la Tipografia cu performance-ul ei poetic Just Give Me The Pills and Love and F–k Poems.

Design afis: Roxa Târziu

Koraly Dimitriadis is a Cypriot-Australian writer and actor. She is the author of the Australian poetry bestseller Love and Fuck Poems and the recent Just Give Me The Pills, and together they form the basis for her theatre show “Saying The Wrong Things”. Koraly has also made a short film series of her poems called “The Good Greek Girl Film Project”. She is a freelance opinion writer and has also been published in The Washington Post. She was awarded the UNESCO City of Literature Residency in Krakow for the month of June to work on her debut fiction novel, Divided Island. Much of her work has to do with cultural and religious repression. www.koralydimitriadis.com

Un eveniment Avanpost Cultural Tipografia
Rezervări la: 0722373090.

Miercuri, 3 iulie

Miercurile din Cotroceni cu Mirela Nagâț și invitații săi

Un dialog între Mirela Nagâț și Ioana Nicolaie despre noul său roman, „Cartea Reghinei“, apărut de curând la Editura Humanitas. Evenimentul are loc în „La petite bouffe” Cotroceni (strada Doctor Louis Pasteur nr. 38, București), de la ora 18.30.

Înscrierile la eveniment se fac, în limita locurilor disponibile, la adresa de email [email protected]

Interviurile Mirelei Nagâț sunt în primul rând conversații plăcute. Te trezești, în același timp, știind că în spatele lor se adună și se topesc ore și zile de documentare și toată concentrarea unui cititor atent și a unui privitor priceput. Iar efectul este întotdeauna o curiozitate care se transmite.
În întâlnirile bilunare din sufrageria noastră culturală se dezvăluie, uneori, noutăți absolute. Alteori vor fi întoarceri asupra unor subiecte importante din lumea culturală. Mirela Nagâț și invitații ei vă poftesc să vă petreceți, de două ori pe lună, o miercuri în Cotroceni.

Povestea unui Personaj- Doina Ruști și invitații ei

Am ajuns la cea de-a treia ediție a evenimentului „Povestea unui personaj”!
Așa că te invităm miercuri, 3 iulie, de la ora 7 seara, la Librarium TNB (Splaiul Independenței nr. 315-317-319), unde, alături de Doina Ruști și profesorul universitar, criticul și istoricul literar Paul Cernat, îl vom descoperi pe bravul soldat Švejk.

Hosted by Cartepedia.

Joi, 4 iulie

Deschiderea oficială Verso Cărturești

Joi, 4 iulie, de la ora 19:00, vă așteptăm la deschiderea oficială #VersoCărturești. Ne găsiți la etajul 1 din Agora Floreasca, Calea Floreasca 111-113, într-un spațiu versatil ca un caleidoscop, în care se vor reașeza, pe parcursul întregii seri, în felurite forme: instalații VR și AR, obiecte de design, muzică și ilustrații artistice.

Deschiderea Verso Modul este animată de o expoziție curatoriată de One Night Gallery, care le va aduce împreună pentru prima oară pe Livia Fălcaru și Mona Vulpoiu.

Seara va fi acompaniată de beat-uri atent alese chiar de Livia Fălcaru și Mona Vulpoiu și de degustări culinare rafinate, pregătite de vecinii de la Maison des Chefs.

Lansarea volumelor „Martori ai Fericirii“ și „Există o zare“

Editura Humanitas vă invită joi, 4 iulie, ora 18.00, la Librăria Humanitas din Sibiu (Str. Nicolae Balcescu nr. 16), la o dublă lansare de carte și sesiune de autografe dedicată volumelor „Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români“ de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, însoțit de un cuvânt înainte al Preasfințitului Mihai Frățilă, și „Există o zare. Despre truda lui Dumnezeu de a pune lucrurile la punct“ de PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de Bucureşti. La eveniment vor participa Preasfinţitul Mihai Frăţilă, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Radu Vancu.

„Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români“ este povestea vieţii şi morţii a şapte episcopi greco-catolici, victime ale regimului comunist, pe care Papa Francisc i-a beatificat la Blaj, pe 2 iunie. „Această carte se întemeiază pe dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului celor șapte episcopi greco-catolici morți sub prigoana comunistă între anii 1950 și 1970. Pentru ei, trăirea în credință n-a însemnat o simplă resemnare în fața suferințelor pe care le-au avut de îndurat, ci mai degrabă o anume bucurie de a se întâlni cu Cristos în pătimirea lui.“ – Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu

Vineri, 5 iulie

„Pianul cu poeme”

Vineri, 5 iulie 2019, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la „Pianul cu poeme”, un recital de muzică și poezie de dragoste susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu.

Din 2010, „Pianul cu poeme” a fost reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul reacționează spectaculos peste tot, pentru că recitalul este clădit cu maiestrie și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul. Pianul conduce publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori romani sau încântă cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul ridică energia piesă dupa piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță.

Atelierele #PoetryRocks cu Radu Vancu și Florin Iaru

În acest an, Atelierele Poetry Rocks sunt conduse de Radu Vancu, căruia i se alătură Florin Iaru.

Vrei să scrii poeme despre revolta ta personală? Înscrie-te la Atelierele Poetry Rocks din cadrul Sibiu Guitar Meeting 2019 – Revolutii – și dă voce revoltei tale ➡ bit.ly/PoetryRocks2019

Evenimentul are 2 părți:

? vineri (5 iulie, ora 17:00)
?Librăria Humanitas Constantin Noica Sibiu

? sâmbătă (13 iulie, ora 13:00)
? Cafe Wien.

Ambele ateliere sunt susținute de poetul Radu Vancu, iar la primul se va alătura și poetul Florin Iaru.

Arta a fost, de la bun început, revoltă – împotriva limitelor corpului nostru, împotriva limitelor sufletelor noastre, împotriva limitelor lumii noastre. Muzica și poezia au păstrat, poate, cel mai mult din puritatea acestei revolte originare. Atelierele #PoetryRocks exact asta încearcă: să exploreze potențialul de revoltă al poeziei – și să îl transfere înspre muzică.

Inspirat de  Julius Meinl.

Evenimentul face parte din cadrul Sibiu Guitar Meeting 2019 – Revolutii, organizat de Asociatia Culturala PLAY.

Partener Media: Rock FM

CenaKLUb Tiuk (126)

 La CenaKLUb Tiuk (126)
domnul nostru Andrei Crăciun ne spune că
„Nu mai suntem nemuritori”,
dar aşa, finuţ, într-o carte de proză (Herg Benet, 2019).
Lectură, prezentare, dialog, autografe.
Invitaţi speciali: Anca Zaharia & Cătălin Stanciu.
Moderator: Mihail Vakulovski.
Vineri, 5 iulie, ora 18:00,
Librăria Humanitas Braşov (Piața Sfatului nr. 16).
Intrare liberă

Sâmbătă, 6 iulie

„Vrăjitorul dințos” de Călin Torsan

Sâmbătă, 6 iulie 2019, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române are loc evenimentul de prezentare a cărții „Vrăjitorul dințos” de Călin Torsan (Editura Polirom, 2019). Cu ilustraţii de Carla Duschka. Roman câștigător al Concursului de manuscrise Polirom Junior, ediția 2018. Invitat: scriitorul Călin Torsan. Moderator: Vasile Ernu.

În orice adult se ghemuieşte nevăzut un ştrengar mititel. Este copilul din fiecare, acela ce ne îndeamnă tăcut să izbim în mingea rătăcită pe stradă, dându-ne ghes să uităm câteodată de noi cu telecomanda în mână, privind şi ascultând cine ştie ce desen animat buclucaş. Uneori, în faţa oglinzii, mai recunosc sclipirea din privirile acelui puşti care am fost cândva. Ba chiar îi sunt îndatorat, pentru unele dintre cuvintele aşezate în această carte, căci a ştiut când să mă tragă de mânecă în preajma lor. Tocmai el, un pici în pantaloni scurţi. Oamenii mari sunt oamenii mici. Totuna. Aşa cum şi poveştile pentru copii nu sunt decât acelaşi lucru cu romanele pentru adulţi. Adică emoţie pură.

Lansarea volumului “Exercițiu de solidaritate”

Lansarea volumului “Exercițiu de solidaritate” din cadrul evenimentului “Tribut Ceaikosvski” al Teatrului de Balet Sibiu

Data: 6 iulie, ora 17:30

Locație: Filarmonica de Stat, Sibiu, sala Thalia (strada Cetății nr 3-5)
Invitat: Directorul editurii Tritonic – Bogdan Hrib și autoarea Andreea Tanasescu
cu participarea actorilor: Vlad Robaș și Arina Ioana Trif

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.