Cândva, demult, seara de Ajun însemna în primul rând colindul. Mergeam în gașcă, mai întâi la vecini & prieteni de familie, apoi pe la blocurile din preajmă sau pe la casele din apropiere. Locuiam la „capătul pământului”, în Ferentari, acolo unde se termina șoseaua Sălaj, într-un cvartal de blocuri nou construit. Era începutul anilor ’70, când faima nefastă a cartierului Ferentari se mai diluase, fiindcă începuse să bată un fel de „vânt civilizator” odată cu noii veniți în locuințele de stat, blocurile ceaușiste ajunse azi, după aproape 50 de ani, o ruină.

Deși nu era o lume idilică, păstrez cu drag în amintire acele locuri unde mi-am petrecut a doua parte a copilăriei și intrarea în adolescență. Fiind de acolo, „de-ai casei” – fiindcă Ferentariul ne adoptase necondiționat – se întâmpla rar să avem probleme cu cei născuți și crescuți în cartier. De aceea, în timpul sărbătorilor de iarnă ne permiteam să colindăm până târziu în noapte fără să ni se întâmple nimic. Rareori, cum spuneam, se mai întâmpla ca vreun puști rătăcit să fie buzunărit de golani. În rest, era un cartier destul de pașnic, cu toată sărăcia și violența care-i dăduseră o faimă deloc de invidiat.

Sincer, aș mai merge și azi cu colindul. Mi s-a întâmplat într-un an să petrec sărbătorile de iarnă la țară, acolo unde colindau nu numai copiii, ci și oameni în toată firea. A fost incredibil de frumos și aș repeta oricând experiența asta. În București nu e posibil, așa că nu pot face decât să vă colind virtual, pe voi, dragi prieteni de pe „omiedesemne”. Știu că îmi veți primi colindul, așa că nu-mi rămâne decât să vă urez un Crăciun fericit, îmbelșugat, cu multe bucurii! E singurul mod în care vă pot mulțumi acum pentru faptul că ne-ați fost alături de-a lungul acestui an despre care pot să vă mărturisesc că, în ciuda greutăților, a fost unul foarte bun pentru noi. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ați fi fost aproape. Vă mulțumim pentru asta!

Un gând bun se cuvine să trimitem către editurile care ne-au sprijinit cu cărți și care ne-au invitat de-a lungul anului care se încheie la evenimente & lansări de cea mai bună calitate: Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Editura Polirom, Editura Tracus Arte, Editura Paralela 45, Editura Cartex, Editura Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Editura Brumar, Editura Vremea, Editura Herg Benet & Editura Hyperliteratura. Tuturor celor care ne-ați sprijinit într-un fel sau altul vă adresăm gândul nostru bun & vă urăm Crăciun fericit!  

Last, but not least, trebuie să-i amintesc aici pe cei care au donat constant pe Patreon pentru „omiedesemne”. Efortul vostru este, din punctul meu de vedere, unul extraordinar. Datorită vouă, dragi „Patreoni”, www.omiedesemne.ro a avut liniște și a mers mai departe în ritmul pe care deja îl cunoașteți. Sper că nu v-am dezamăgit în niciun moment și am speranța că, demonstrându-vă la rândul meu loialitate & constanță, veți fi și în anul următor alături de noi.

Lucrul pe care vi-l garantez în avans este că nu vă vom dezamăgi. Dimpotrivă, vom face tot ce ne stă în putință ca site-ul să aibă aceeași creștere, o vizibilitate sporită și materiale de calitate. Este modul nostru de a vă demonstra că donațiile pe care le faceți sprijină un proiect bine pus la punct, viabil, de perspectivă & în care investim un volum de muncă foarte serios. Sunteți mereu în gândurile noastre și vrem să vă demonstrăm că ați făcut cea mai bună alegere atunci când ați decis să donați pentru „omiedesemne”. Cândva, toate lucrurile bune pe care le faceți acum se vor întoarce, într-un fel sau altul, la voi.

Echipa „omiedesemne” vă dorește tuturor sărbători luminate și Crăciun cu multe bucurii alături de familie & de cei dragi. Ne vom revedea peste câteva zile, înainte de Revelion, pentru materialele de sfârșit de an și pentru urările care se cuvin. Până atunci, mulțumiri încă o dată & Crăciun fericit!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.