Editura Tracus Arte vă așteaptă între 7-11 decembrie la Târgul de Carte Gaudeamus 2022, Pavilionul B2, Romexpo

Vă propunem cinci zile pline de delicatessen literare: întâlniri cu autorii Tracus Arte, sesiuni de autografe, noutăți editoriale, lansări, discuții, reduceri de până la 45% pentru numeroase titluri, alături de cărțile bestseller ale editurii.

Poezie românească și străină, autori de referință, clasici sau contemporani, debuturi promițătoare, proză, studii de teorie critică, eseistică, filosofie, teatru, literatură SF sau literatură pentru copii sunt doar câteva dintre zonele literare, pe care le puteți accesa, vizitând standul Tracus Arte.

La capitolul noutăți editoriale, vă așteptăm cu volumele: Balade și alte poezii de François Villon, Didona, regina Cartaginei. Masacrul de la Paris de Christopher Marlowe, Cai verzi pe pereți de Cristina A. Bejan, Cutia toracică de Merlich Saia, Crivacul de Gabriela Toma, Buletin de știri blues de Tatiana Ernuțeanu, Mamifere subatomice de Vlad Beu, Lumi de ficțiune, lumi de realitate de Ruxandra Cesereanu, Despre sunetul bătăii de inimă de Petru Ilieșu și multe altele.

Veți găsi, printre alte titluri pentru cei mici, trei dintre cele mai apreciate cărți Tracus Arte, de literatură pentru copii: Pălăriile sunt excepționale de Matei Dimonu, Filip și Întunericul de Mihai Măniuțiu și Copilăria lui Isus de Cristian Bădiliță.

Vă propunem, de asemenea, o selecție a volumelor premiate ALGCR, printre care: Cazul Daniil Harms – Supraviețuirea avangardei ruse de Camelia Dinu, Autenticitatea, sensuri și nonsensuri. Teorii românești interbelice în contexte europene de Ștefan Firică, Întoarcerea la marele Will sau Reconsiderarea canonului shakespearian de George Volceanov, Filologii (Instituționlizarea Studiului Literar în Europa) de Iulian Bocai, Discursul incomplet: Uitare și rest de Călina Părău, Om cu vâsla pe umăr de Dinu Flămând (Premiul Academiei Române pentru poezie – 2021), Teatru în diorame – Discursul criticii teatrale în comunism. Amăgitoarea primăvară 1965-1977 de Miruna Runcan (laureata premiului PEN România, pe anul 2020).

Programul evenimentelor Editurii Tracus Arte în cadrul Târgului Gaudeamus.

Miercuri, 7 decembrie, ora 16.00, la standul 82 – Tracus Arte sunteți așteptați la lansarea volumului “Gloria și demnitatea inutilului “ de Cassisan Maria Spiridon, în prezența invitaților Gellu Dorian și Horia Gârbea și a moderatorului Ioan Cristescu.

Cassian Maria Spiridon (n. 9 aprilie 1950, Iași) este poet, eseist, directorul revistei Convorbiri literare. De la volumul de debut Pornind de la zero (1985) și până la O sută și una de poezii, antologie editată de Academia Română, a publicat un număr impresionant de cărți de poeme, între care: Zodia nopții (1994), De dragoste și moarte (1996), Întotdeauna ploaia spală eșafodul (1997), Dintr-o haltă părăsită (2000), Farmecul discret al dreptei cumpăniri (2012) etc. De mai multe ori laureat cu premiul USR și cu alte distincții, printre care și Premiul “Mihai Ursachi”, tradus în numeroase limbi, Cassian Maria Spiridon este unul dintre cei mai importanți poeți ai generației sale.

Joi, 8 decembrie, ora 16.00 la standul 82 – Tracus Arte sunteți invitați la lansarea cărții “Lectura după teorie” de Valentine Cunningham – traducere de Carmen Mușat. Valentine Cunningham este profesor de Limba și Literatura Engleză, la Oxford University – Corpus Christi College. Este cunoscut publicului datorită susținerii a numeroase cursuri și conferințe, ca Profesor invitat în Statele Unite ale Americii, Australia și Germania. Timp de zece ani, a predat la Universitatea din Konstanz. În 1992 și în 1998, a făcut parte din juriul care acordă Premiul Booker. Lansarea îi va avea ca invitați pe Carmen Mușat, Delia Ungureanu, Raluca Dună, Victor Cobuz. Moderator: Teodor Dună.

Printre cărțile must-have, se numără și cele două volume Poesie/Poezii și Scrieri despre literatură și artă de Pier Paolo Pasolini, ce vor avea lansarea joi, 8 decembrie, ora 19.00, sala Nicolae Titulescu, pavilion B3, etaj, în prezența invitaților Smaranda Bratu Elian, Claudiu Komartin, Bogdan Alexandru Stănescu, Dinu Flămând și a moderatorului Ioan Cristescu.

Pier Paolo Pasolini (1922-1975), cea mai originală și, în mod paradoxal, și reprezentativă figură a culturii italiene din cea de a doua jumătate a secolului XX, a fost un creator proteic. Cunoscut pe tot globul pentru excepționalele sale filme de autor, în Italia văzut înainte de toate ca poet-emblemă al unei întregi epoci, el a fost și un formidabil eseist și jurnalist. După volumul de Scrieri corsare (Polirom, 2006), conținând cele mai incitante intervenții civice din ultimii săi ani, volumul de față îi oferă pentru prima dată cititorului român o antologie din scrierile sale despre literatură și artă. Selecția a urmărit să redea: cele mai sugestive declarații ale autorului despre propria sa creație; principalele sale abordări teoretice cu privire la literatură și artă, precum și pozițiile pentru care a militat în incendiarele dezbateri culturale din Italia acelor vremuri; abordarea critică, interesantă în sine, a unor importanți scriitori italieni și străini familiari cititorului român; și, firește, câteva dintre scrierile cele mai semnificative despre cinematografie. Publicarea acestui volumului vine să umple singurul gol major din imaginea pe care o aveau cititorii români despre acest creator și gânditor excepțional.

Vineri, 9 decembrie, ora 16.00 vă invităm la o întâlnire cu poezia din Ucraina și din Polonia, în spațiul de evenimente Mircea Nedelciu. “Când vreau să trăiesc, țip – Poeme alese” de Halina Poświatowska și “Când Dumnezeu e șovăielnic” de Jan Polkowski sunt cele două volume ce vor fi lansate în prezența invitaților Olesia Mamchych (Ucraina), Adam Leszkiewics (Polonia), Magdalena Ciesla (Polonia), Constantin Geambașu, Ioana Diaconu-Mureșan și Camelia Dinu. Moderator: Teodor Dună.

Halina Poświatowska a fost poetă și scriitoare, una dintre cele mai de seamă personalități din literatura poloneză. Este faimoasă pentru poezia ei intelectuală și pasională, pe teme precum: moartea, iubirea, existența, personalități istorice, în special femei. Moare la vârsta de 32 de ani, după o a doua operație pe cord pentru a corecta un defect al inimii, dobândit în copilările, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației naziste în Polonia, care i-a limitat mobilitatea și respirația.

Poet, prozator, publicist, Jan Polkowski s-a născut în anul 1953. A absolvit studiile de Filologie Polonă la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. A făcut parte din Comitetul Studențesc „Solidaritatea”, înscriindu-se în mișcarea de opoziție democratică. Între 1992-2010 a ocupat diferite funcții publice. A primit numeroase premii și distincții, între care Premiul Fundației Kościelski pentru creația poetică (1983), Crucea în grad de Cavaler al Ordinului Renașterea Poloniei (2007), Premiul Identitas în domeniul Științelor Umaniste și al Literaturii Beletristice (2014), Crucea în grad de Ofițer al Ordinului Renașterea Poloniei pentru merite deosebite în promovarea culturii polone și pentru realizări în domeniul literar (2016).

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 12.00, la standul 82 – Tracus Arte sunteți așteptați la lansarea volumului “Musei mele. Poesii și alte cele” de Titus Popovici. Invitați: Alice Georgescu, Rodica Mandache, Mircea Cornișteanu, Mihai Tatulici. Moderator: Ioan Cristescu, iar la ora 17.30 la lansarea volumului “Orașul covoarelor” de Constantin Buduleci, unde invitații autorului vor fi: Teodor Dună și Andrei Zbârnea.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.