Recomandarea www.omiedesemne.ro se îndreaptă azi către antologia „Dați totul la o parte ca să văd”, de Eugen Cioclea, apărută recent la Editura Cartier și întocmită de Emilian Galaicu-Păun. A avut lansarea la Târgul Internațional Gaudeamus 2018 și a fost una dintre cele mai bine vândute cărți ale editurii Cartier în cadrul târgului.

EUGEN CIOCLEA (pe numele de botez Iurie) s-a născut pe 4 august 1948 în satul Druța, Râșcani, și a încetat din viață pe 8 octombrie 2013 la Chișinău. Este poet și eseist român. Părinții lui sunt Sergiu Cioclea, profesor de limba și literatura română, și Iulia Cioclea, învățătoare.

După absolvirea școlii medii (8 clase în satul Terebna, plus clasela a 9-a și a 10-a în Zăbriceni) a urmat Facultatea de Matematică a Universității de Stat din Moldova (1966-1967), iar în 1968-1971 Facultatea de Matematică a Universității „M.V. Lomonosov” din Moscova.

În 1971 și-a luat un concediu academic, după care n-a mai revenit la facultate. „Ajuns prin grija lui Pavel Pelin la Cernăuți” (E.C.), lucrează un an la un ziar de limba română, „Zorile Bucovinei”. Revenit la Moscova, este ghid-traducător la Comitetul pentru Sport al URSS, interpret în diferite instituții, apoi muncitor și ajustor de mașini-unelte cu programare automată.

Este, de asemenea, un stâlp de nădejde al boemei artistice. Scrie versuri în tot acest timp, fără posibilitatea de a publica, poemele sale circulând în samizdat. Abia după reformele lui Gorbaciov scriitorul iese la rampă cu un ciclu de poeme apărut în numărul din 20 noiembrie 1986 al hebdomadarului „Literatura și Arta”.

A debutat în volum cu Numitorul comun (Editura Literatura Artistică, 1988). Cartea a avut un adevărat succes, confirmat la scurt timp de cel de-al doilea volum, Alte dimensiuni (Editura Hyperion, 1991), care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Revenit la începutul anilor 90 la Chișinău, este redactor-șef la „Tineretul Moldovei” (1992-1997). În 2000 beneficiază de o bursă de creație a Fundației Soros – Moldova. Un ultim volum original apare la Editura Cartier în 2001, cu titlul Dați totul la o parte ca să văd.

S-a stins, în condiții neelucidate, pe 8 octombrie 2013, fiind găsit după câteva zile mort în casă. Este înmormântat alături de părinții săi în cimitirul din satul Terebna.

Eugen Cioclea - Dați totul la o parte ca să văd
Eugen Cioclea – Dați totul la o parte ca să văd

Iată textul de pe coperta a IV-a a volumului, scris de antologatorul ediției, Emilian Galaicu-Păun:

„Cu ce-aș putea să-i compar poezia? Cu un pahar de 250 ml de votcă, băut pe nemâncate, dintr-o răsuflare – ascultându-l la bucătărie (într-o bună tradiție sovietică, toate discuțiile aveau loc exact acolo, de regulă până târziu), țin minte cum mi se tăiase respirația – , și care, în loc să te amețească de cap, îți limpezește mintea, încălzindu-te, totodată, la inimă.

Ca și cum, de unde dădeai tăria pe gât, tocmai ți se făcea o transfuzie de sânge (proaspăt!!!) – oricine a vibrat la versurile lui Cioclea trebuie să se fi simțit «de-un sânge» cu Poetul.

Viguroasă, de-o vitalitate nedezmințită/de neegalat (în primele două volume), poezia lui conține mai multă hemoglobină decât toată (leșinata!) poezie sovietică moldovenească luată la un loc, dar și sămânța unei noi literaturi…”

Cartea are 256 de pagini, costă doar 24 lei, poate fi comandată de la Carturesti aici sau poate fi cumpărată direct din librării.

Foto credit: http://erizanu.cartier.md/eugen-cioclea-6406.html

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.