Suntem în plin sezon de concedii și s-ar zice că toată lumea ar trebui să fie plecată la mare, la munte sau prin cele străinătățuri. Că nu este chiar așa stau dovadă numeroasele evenimente desfășurate recent, care au strâns un număr neașteptat de iubitori de literatură.

Nici săptămâna viitoare nu se dezminte, așa că încărcați-vă bateriile cât mai aveți timp din această duminică în care încă ne amenință tot felul de furtuni (sperăm că schelele și copacii vor rezista), asta deoarece veți avea parte de întâmplări frumoase, care cu siguranță vă vor capta la maximum atenția.

Luni, 24 iunie

„8” de Tudor Ganea | Lansare de carte și sesiune de autografe

Editura Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită luni, 24 iunie, de la ora 19.00, la lansarea noului roman al lui Tudor Ganea, „8”, recent apărut în colecția EGO.Proză a Editurii Polirom. Invitați, alături de autor: Adina Dinițoiu, Radu Paraschivescu. Moderator: Nona Rapotan. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Ce se întîmplă cînd într-un sat din vecinătatea Bucureştiului un pădurar organizează orgii în dricul bisericii, un interlop sîngeros deschide un salon de masaj erotic şi un copil hermafrodit atrage în jurul lui roiuri de lăcuste? Cum devine un preot de ţară un as al resuscitării? Poate un copil crescut printre găinile şi gunoaiele din bătătură, urît şi timid, să devină un mare afacerist, cu mult succes la femei? Cum poţi omorî zeci de oameni şi tot ce se alege de ei să fie un cîmp cultivat cu tutun? Ce legătură există între deschiderea unei fabrici elveţiene pe un islaz şi creşterea apetitului sexual al angajatelor de acolo? Răspunsurile la întrebările de mai sus le puteţi găsi în „8”, roman ce inventariază păcatele disfuncţionalei familii Mocoiu şi care se sprijină pe o alegorie biblică scrisă într-un registru realist-noir.”

Bibliobibuli #4: Sistemul periodic, de Primo Levi

Luni, 24 iunie, de la ora 18:30, ne întâlnim la a patra ediție a clubului de lectură #Bibliobibuli să vorbim despre “Sistemul periodic”, de Primo Levi, declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată.

În „Sistemul periodic” Primo Levi face din chimie o metaforă a vieții sale. Cartea a apărut în 2019 la Editura Art, colecția „Cărți cult”, în traducerea lui Vlad Russo.

„Bibliobibulii” se întâlnesc o dată pe lună în Cărturești Verona pentru a discuta despre o carte: ce le-a plăcut și ce nu, ce ingrediente au lipsit sau dacă autorul a găsit rețeta perfectă. În meniu avem ficțiunea ca fel principal, dar ocazional servim și alte feluri literare. Plus un pahar cu vin, o cafea sau un ceai, pentru a digera mai bine ce am citit.

Lansare volum – Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Minovici

Un eveniment special de Ziua Universală a Iei!

Muzeul Municipiului București vă invită să participați luni, 24 iunie, ora 18.00, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici”, autor: Dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) este cel care găzduiește această întâlnire cu autoarea cărții și invitații săi – Prof. Univ. Dr. Adina Nanu și Adrian Buga, expert, istoric și critic de artă.

Această lucrare este dedicată portului tradiţional românesc de sărbătoare din patrimoniul etnografic al Muzeului Dr. Nicolae Minovici și a văzut recent lumina tiparului. Apărută la Editura Muzeului Municipiului București cartea, scrisă de Dr. Maria-Camelia Ene, documentează în capitolele sale apariția stilului național, originea portului popular românesc, asimilarea portului țărănesc de către costumul de curte, imaginea plastică a portului popular românesc și prezintă pe larg costumul popular din cadrul Muzeului Dr. Nicolae Minovici.

Club de lectură Nemira #70 – Corabia magiei, de Robin Hobb

La clubul Nemira cu numărul #70 vom povesti despre romanul Corabia Magiei, de îndrăgita Robin Hobb – o fermecătoare aventură cu pirați, magie și corăbii vii, prima parte din seria CORĂBIILE ÎNSUFLEȚITE.

Clubul va avea loc în mansarda Cărturești Verona, pe 24 iunie, de la 19:00, alături de Marian Coman, coordonator al imprintului #Armada, și Alexa Florescu, PR & brand manager Nemira.
#Bethere & #JoinTheArmada!

https://nemira.ro/corabia-magiei-seria-corabiile-insufletite-partea-i

Lemnul-vrăjitor. Un lemn conștient. Cel mai prețios lucru din lume. Ca multe alte bunuri neprețuite din această lume, se găsește numai pe Tărâmul Ploilor Sălbatice.
Bingtown este un târg în care se aduc mărfuri exotice, dar și casa unei bresle de negustori faimoși pentru corăbiile lor vii – nave foarte rare, făcute din lemn-vrăjitor, ce se desăvârșesc atunci când se trezesc la viață și devin conștiente. Corăbiile vii sunt atât de scumpe, încât prețul lor poate fi plătit numai pe parcursul mai multor generații.

Marți, 25 iunie

„Orașul fetelor” de Elizabeth Gilbert | lansare & cocktail

Romanul verii 2019, „Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert, un fulgerător bestseller New York Times, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Vă așteptăm marți, 25 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la lansarea romanului verii, „Orașul fetelor“, noua carte a celebrei scriitoare americane Elizabeth Gilbert, apărută în limba română la Editura Humanitas, în splendida traducere a Ancăi Bărbulescu, la numai o zi de la lansarea ediției în limba engleză. Considerat de The Guardian un roman „ambițios și extrem de îndrăznet“, „Orașul fetelor“ este extrem de bine primit de presa internațională, devenind bestseller New York Times în mai puțin de două săptămâni de la apariție, în vreme ce Amazon.com îl desemnează cea mai bună carte publicată în 2019 până acum.

La seara dedicată ediției în limba română, Ana-Maria Caia, scriitoare și jurnalistă, Crina Alexe, jurnalistă ELLE România, Susana Pletea, director editorial Burda România, Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei și Anca Bărbulescu, traducătoarea romanului, ne vor vorbi despre fascinanta poveste de dragoste a unei tinere care descoperă că pentru a fi om bun nu este neapărat nevoie să fii fată cuminte.

Club de carte Litera #55

Dragi cititori, ne revedem la Clubul de carte Litera #55, marți, 25 iunie, la Qreator, să vorbim despre unul dintre cele mai bune romane de debut ale anului, un thriller psihologic incredibil de tensionat și de inteligent – Necunoscuta din Tanger, de Christine Mangan.

Discuția va fi moderată de Cristina Stanciulescu, iar locurile vor fi ocupate prin înregistrare la adresa de email [email protected]
Partener de lectură Idea::Bank

Tanger, 1956. Ultima persoană pe care Alice Shipley s-ar fi așteptat să o vadă de la sosirea în oraș cu noul ei soț este Lucy Mason. După accidentul petrecut la Colegiul Bennington, cele două prietene – cândva colege de cameră nedespărțite – nu au mai vorbit vreme de peste un an. Dar iat-o pe Lucy, încercând să îndrepte lucrurile și să se întoarcă la vechile lor obiceiuri. Poate că Alice ar trebui să fie fericită. Ea nu s-a adaptat la viața din Maroc, prea temătoare ca să se aventureze în cartierele agitate ale Tangerului și în căldură opresivă. Lucy – întotdeauna neînfricată și independentă – o ajută pe Alice să iasă din apartament și să exploreze orașul.

Salonul literar al pisicului ghiftuit | Citit de Scena9

„Am denumit aceste întâlniri Salon literar pentru că, pe lângă club de carte, ele vor mai prilejui și întâlnirea cu câte un cititor pasionat, invitat special, care să ne dezvăluie plăcerile intime ale lecturilor sale. Actul lecturii este, prin excelență, intim și subiectiv, dar există o plăcere a redescoperirii cărții care constă în discuțiile cu alți cititori. Vă invităm să descoperiți această plăcere și să pășiți în salonul nostru literar.”

A 11-a ediție a Salonului literar al pisicului ghiftuit va avea loc marți, 25 iunie, de la ora 18.30, și va fi dedicată celor 3 ani de Scena9. Cu această ocazie, vom discuta despre „Macbeth” de Jo Nesbø, cea mai recentă apariție din seria #HogarthShakespeare a editurii Humanitas Fiction, traducere din norvegiană de Ivona Berceanu. Invitatul special al acestei ediții este Ionuț Sociu, jurnalist la Scena9 și cititor pasionat.

Numărul de locuri este limitat, iar participarea trebuie anunțată pe adresa de mail [email protected]

Books, tea & more. Bărbatul care aduce fericirea

Vorbești despre ceea ce citești?

Te invităm la clubul de carte lunar – Books, tea & more –, organizat de Irina Markovits și Veronica Ștefan, realizat în parteneriat cu Lente (strada Arcului nr. 8, în apropierea bisericii Armenească) și Libris (ne facem timp pentru lectură!).


#RespectYourself

Ediția nr. 60: marți, 25 iunie 2019, ora 18:30.
Cartea despre care vom discuta este „Bărbatul care aduce fericirea”, semnată de Cătălin Dorian Florescu (Editura Humanitas).
Pentru fluența ideilor, sunt invitate să participe la discuții doar persoanele care au citit cartea.

Numărul de locuri este limitat, iar accesul se face exclusiv prin intermediul unei rezervări și confirmarea acesteia la: [email protected]

Jurnal de lectură 2019

Activități estivale pentru copii în cadrul Ludotecii „Apolodor din Labrador”

Vacanța, la bibliotecă!

În luna iunie, Biblioteca Națională a României organizează o serie de activități pentru copii în cadrul Ludotecii „Apolodor din Labrador”, sub semnul Anului dedicat cărților și lecturii: ateliere de lectură cu tematică estivală și ateliere de ilustrație de carte.

Perioade de desfășurare: 25 – 28 iunie 2019, între orele 10:00 – 13:00.

Loc de desfășurare: Ludoteca „Apolodor din Labrador”

Programul pe care vi-l propunem este de 4 zile. Copiii vor participa la ședințe de lectură urmate de ateliere de ilustrație de carte. Vom citi din autori români de literatură pentru copii, vom dialoga pe teme date, vom face rezumate, vom întocmi fișe de lectură și vom ilustra fragmente din paginile citite. La final, în ultima zi, vom crea Jurnalul de lectură al săptămânii, cu coperte personalizate, create ad-hoc.

Studiile de specialitate arată că acei copii care citesc de plăcere au rezultate mai bune la învățătură decât cei care evită contactul cu cartea. Lectura dezvoltă atenția, capacitatea de concentrare, imaginația și creativitatea, contribuie la formarea culturii generale și la deprinderea cu studiul individual. Vă invităm, deci, să vă alăturați programului nostru estival în care, de-a lungul a patru zile, vom construi viitorul împreună.

Coordonator: Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar.

Participarea la atelier este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României, în limita locurilor disponibile, și prin completarea formularului online: bit.ly/2XKg9fz.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a ne transmite opiniile și sugestiile dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Anul acesta facem Pactul cu cartea!

JURNAL DE LECTURĂ 2019
BIBLIOVACANŢA, LA BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

Miercuri, 26 iunie

Cărți pe nevăzute

Eveniment găzduit de Respiro Lounge (strada Doamnei nr. 3) – ora 19.00

Îți place să citești? Ești un iubitor de carte?
Dacă răspunsul este da, avem o provocare pentru tine:
Ia cu tine cartea care ți-a schimbat viața si perspectiva asupra lucrurilor. Scrie înainte un gând motivator pe prima pagină, împachteaz-o frumos și dă-o mai departe în seara evenimentului. Vei primi și tu una. Totul pe nevăzute.
Bonus: îți vei face prieteni noi, vom socializa și vom face schimb de liste cu titluri de cărți care merită citite.
Invitata evenimentului este Oana Valeria Radu.
Vreți să o cunoașteți mai bine?
Uite cum se descrie ea:
“Pasionata de cărti, filme, călătorii și jocuri de tip escape the room, pentru mine nu există moderație când vine vorba de pasiuni: fac totul în serie. Pentru citit am și dovada: www.serialreaders.com. The Club Of Serial Readers este locul în care te intâlnești cu prietenii tăi sau cu alti pasionati de lectură și discuți despre cărti, autori, lansări de carte și alte evenimente. Am pornit la drum doua fete, eu și Andeea Ban (aka Andres), acum 8 ani. Astăzi, povestea continuă, doar că distribuția s-a modificat: de-a lungul timpului, ni s-au alaturat noi și noi cititori și colaboratori, astfel încât, astăzi, familia Serial Readers se laudă cu 10 membri și cu mii de prieteni pe rețelele sociale.”

* TAXĂ DE PARTICIPARE = 10 LEI

ÎNSCRIERILE SE FAC AICI:
https://respiro.ro/lounge/evenimente/miercuri-26-iunie-2019-06-26/carti-pe-nevazute/193

** ÎN CADRUL EVENIMENTULUI POȚI FACE O DONAȚIE CĂTRE ASOCIAȚIA RESPIRO PENTRU ÎNTREȚINEREA ȘI BUNA DESFĂȘURARE A EVENIMENTELOR.

*** CHANGE OF PLANS? Dacă nu mai poți ajunge, te rugăm să intri pe e-mail-ul de confirmare și să apeși pe secțiunea AICI, ca astfel să lași locul liber altcuiva.Locurile sunt limitate și ne dorim ca oamenii interesați să aibă acces la evenimentele noastre. Dacă lipsești de mai multe ori de la evenimentele la care te înscrii, nu vei mai putea să participi. Îți mulțumim pentru înțelegere!

Pop-Up Book Club 8: Prăjituri, homari și 50 de provocări

Bună,

Numele meu este Zahărberg și fac contrabandă cu prăjituri. Trăiesc într-un conac (nu-l puteți rata, este o casă cu o mie de luminițe și lumânări), îmi place să mă costumez și mi-am pierdut lista de temeri (mulțumesc, Jonah Smallwood!).

Prietenii de la Storia Books m-au rugat să vă împărtășesc o parte din fobiile mele. Unele sunt… neobișnuite. Vă rog să nu râdeți de mine! Învăț cum să le controlez. Învăț cum să le înving (mulțumesc, Jonah Smallwood! – de data aceasta nu sunt ironică).

Dacă vreți să ne cunoaștem și să vă povestesc despre personajul misterios care „bântuie” prin Australia, eu, Jonah și pisica noastră (este a lui, dar locuiește la mine) vă așteptăm pe 26 iunie, de la ora 18.30, la Intamplari cu carti si ceai! (Splaiul Unirii nr. 195)

Gazda noastră o să fie Irina Citeste, traducătoarea romanului și una dintre susținătoarele mele (sper că nu te vei supăra dacă vin costumată).

Ne vedem la Pop-Up Book Club 8!

Joi, 27 iunie

Lansarea romanului „Regina nebunilor”, de Camelia Popa

Editura TREI vă invită la lansarea romanului „Regina nebunilor”, de Camelia Popa, joi, 27 iunie 2019, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Alături de autoare se vor afla: Conf. Dr. Adela Ciobanu, scriitorul Michael Haulică și Virginia Costeschi, coordonator editorial TREI.

„Regina nebunilor” este un roman despre lumea misterelor psihologice, surprinse în cabinetul medicului psihiatru Carla Samson. Este povestea practicilor non-etice dintr-un sistem medical corupt, care provoacă un rău de neimaginat pacienţilor şi familiilor acestora.
Dr. Samson, o psihiatră nimfomană şi profund imorală, acţionează ca un Pygmalion al psihiatriei negre, modelând destine şi schimbând, prin hipnoză, traiectorii de viaţă.
Romanul este oglinda perioadei agitate pe care o parcurgem cu toţii, care îşi pune amprenta asupra vieţilor noastre şi ale oamenilor cu care ne intersectăm şi care au tot mai multe probleme psihologice.
Ce se poate întâmpla însă atunci când unii dintre aceşti oameni sunt trataţi de dr. Carla Samson sau de partenerul de afaceri al acesteia, gigolo-psihologul Giorgio Carrara, este însă aproape de neimaginat. De la probleme psihice minore, pacienții ei ajung la probleme psihice majore pentru ca, în final, vârtejul nebuniei să devină de neoprit pentru toţi cei aflaţi în terapie.

Lectură și atelier – Povești cu dichis

Editura Cutiuța cu povești împreună cu Vali Ghinea, autoarea cărții „Povești cu dichis”, vă invită la un atelier de lectură cu surprize. (Biblioteca „Ion Creangă”, strada Christian Tell nr. 10, de la ora 17.30)

Povești cu dichis este un volum dedicat tuturor celor ce îndrăznesc să zăbovească în lumea plină de posibilități a copilăriei, acolo unde fiecare lucru, oricât de mic și aparent nesemnificativ, e încărcat de magie, precum trifoiul cu patru foi.

Cele nouă povești sunt ele însele fermecate, având puterea de a transpune cititorul într-o lume nu doar poleită cu magie, ci și plină de povețe simple, dar meșteșugit prinse în crâmpeie de viață ce vorbesc despre modestie, prietenie, dragoste și speranță.

După lectură, copii vor participa la un atelier de scris povești și fiecare își va scrie propria poveste.

Atelier potrivit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Participarea este gratuită.

Sâmbătă, 29 iunie

ZIUA DE NAȘTERE A LUI MIHAI MIHAILOVICI, DE DUMITRU CRUDU, ISTORIE PERSONALĂ ȘI ROMAN AL BASARABIEI

LANSARE DE CARTE ȘI SESIUNE DE AUTOGRAFE ÎN LIBRĂRIA HUMANITAS DE LA CIȘMIGIU

Sâmbătă, 29 iunie, la ora 16.30, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, prozatorul, poetul și dramaturgul basarabean Dumitru Crudu va fi la București pentru lansarea romanului  Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovicipublicat recent în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas. Alături de Dumitru Crudu la eveniment vor vorbi scriitorii Marian Voicu și Gelu Diaconu.

Romanul Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici funcționează asemănător experimentelor fotografice care documentează transformarea, un experiment care de această dată își construiește instantaneele din proză, cu același efect de surpriză în fața dovezilor trecerii timpului, revelatoare și uneori șocante prin distanța dintre ele. O istorie personală, reconstituită într-un puzzle existențial, ce are ca laitmotiv data de 28 iunie, se suprapune peste cele mai importante evenimente din istoria Basarabiei. Povestea lui Mihai Mihailovici, recompusă fragmentar, din momentele cel mai acute ale vieții sale, e o cronică indirectă a unei lumi aflate într-o permanentă frământare – oglindă a felului în care Marea Istorie copleșește și distruge destine individuale –, scrisă ca o farsă întunecată, cu momentele ei de umor și de speranță.

„Repertoriul expoziţiilor de artă din Bucureşti, 1865-1918”

Editura Vremea și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită sâmbătă, 29 iunie, de la ora 18.00, la lansarea volumului „Repertoriul expoziţiilor de artă din Bucureşti, 1865-1918”, recent apărut la Editura Vremea în colaborare cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Vor vorbi: Dr. Adrian-Silvan Ionescu (Directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române), Drd. Virginia Barbu (Cercetător științific gr. III al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”) și Silvia Colfescu (Director Editorial al Editurii Vremea).

Un repertoriu al expoziţiilor organizate de o institutle de învăţământ artistic sau de o asociaţie de breaslă este un esenţial instrument de lucru pentru cercetătorul pasionat şi pentru amatorul avid de instruire si informaţie primită direct de la sursă. Majoritatea ţărilor cu tradiții cultural-artistice posedă asemenea lucrări.

Lansare carte și audiobook „Un clovn pentru eternitate”

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura UCIN – Uniunea Cineaștilor din România vă invită la evenimentul de lansare a audiobook-ului și a celei de-a treia ediții a volumului „Un clovn pentru eternitate“, de Valentin Teodosiu, sâmbătă, 29 iunie 2019, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Laurențiu Damian, președintele UCIN, va rosti un Laudatio, iar nenumărați colegi de breaslă și prieteni au confirmat prezența.

Prin clasa a VIII-a, Valentin Teodosiu a prins drag de teatru. Era „subţire, înalt, frumuşel”… S-a înscris singur la facultate. Nu a ştiut nimeni când a luat prima, a doua sau a treia probă. În adolescenţă adora literatura rusă. De literatura sud-americană s-a îndrăgostit puţin mai târziu. A absolvit în anul 1978, la clasa profesorilor Petre Vasilescu şi Cornel Vendel, iar debutul său a fost pe scena Studioului de Teatru al tânărului actor Casandra, unde a debutat cu un an înaintea colegilor săi, cu rolul principal din „Peer Gynt“ de Henric Ibsen, în regia lui Val Paraschiv.

A început să scrie într-un moment greu al vieții. Într-o dimineaţă s-a aşezat la maşina de scris şi timp de o lună şi jumătate a scris zilnic, fără să corecteze nimic. Din suferinţă s-a născut cartea intitulată „Un clovn pentru eternitate“. Faptul că a avut succes i-a dat curaj să continue. Despre viaţa de actor ar vorbi zile şi nopţi. E nevoie de o calitate, aceea de a îndura.

Duminică, 30 iunie

Lansare de carte 1.2 – O zi în Parisul sub asediu

Lansare de carte 1.2 – O zi în Parisul sub asediu – Mini jurnal de călătorie – Camelia Șirli

Duminică, 30 iunie 2019 la orele 15:00, #laumbratârgului Bounty Fair în generoasa grădină a Casei Universitarilor, voi oferi autografe pe ceea de-a doua serie a primului meu jurnal de călătorie O zi în Parisul sub asediu.
Micul jurnal cuprinde fotografii, ilustrații (realizate de mine) și povestea aventurii mele din decembrie 2018 când am fost in Paris și am avut supriza să mă trezesc fix în mijlocul protestelor care se petreceau în acea perioadă acolo.

Această broșură-carte face parte din acele idei nebune care printr-o forță cumva magică a devenit realitate. Sunt foarte încântată dar și extrem de înspăimântată să-i fac cunoștință oficial cu lumea. Vă aștept cu mare drag să-mi fiți alături în această aventură!

Când: Duminică 30 iunie 2019, orele 15:00

Unde: Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu nr. 46, în cadrul evenimentului La umbra targului – Bounty Fair editie de vara

Cartea va fi disponibilă pentru vânzare în cadrul evenimentului, dar și pe parcursul celor doua zile de târg. (banii strânși îi voi folosi pentru călătoria în Coreea de Sud pe care urmază să o fac de ziua mea în septembrie anul acesta și despre care să scriu într-o viitoare carte)

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.