Antropologul Florin Dumitrescu, lector la Universitatea Transilvania din Brașov, s-a specializat în studiul piețelor și târgurilor.

În 2022 a realizat o etnografie a piețelor agroalimentare din Bistrița și Năsăud. În vara lui 2023 este rândul piețelor și târgurilor din județul Sălaj să fie cercetate de către cunoscutul antropolog. Aflat actualmente într-o cercetare de teren la Zalău, Florin Dumitrescu a revizitat pentru o zi Bistrița, de unde avertizează asupra pericolului „amzificării” piețelor din vechea cetate-târg.

Hannelore Costiuc: Ce înseamnă „amzificare”, Florin Dumitrescu?

Florin Dumitrescu: Prin „amzificare” se înțelege modernizarea brutală, ostilă față de interesele cetățenilor. E un termen derivat de la Piața Amzei din București, distrusă acum 15 ani prin intervenții urbanistice abuzive. Din păcate, astfel de siluiri ale piețelor, sub pretextul „civilizării”, continuă în toată țara. Edilii, arhitecții și dezvoltatorii imobiliari își dau mâna peste capul cetățenilor (deopotrivă piețari și cumpărători), care suferă de pe urma unor așa-zise proiecte publice, realizate însă fără o consultare publică reală.

HC: Cum ați regăsit Bistrița după un an de la cercetarea antropologică dedicată piețelor de acolo?

FD: În general, schimbată în bine. M-am bucurat să pot vizita Biserica Evanghelică, ale cărei lucrări de restaurare tocmai s-au terminat. Dar…

HC: Există și un dar?! Ce v-a nemulțumit?

FD: Am vrut să-i întâlnesc pe producătorii de la târgul de weekend și nu i-am regăsit în Piața Centrală. Sunt femei și bărbați din satele vecine, membri ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, pe care i-am intervievat anul trecut și cu care am ajuns să mă împrietenesc. Am dat de ei tocmai în Piața Mică, la câteva străzi distanță. „Vânzările s-au prăbușit de când suntem aici”, mi-a spus unul dintre ei. „Noi nu eram decât paravan pentru șantierul bisericii. Șantierul s-a închis – noi am fost goniți.”

HC: Să înțeleg că nu vă așteptați…

FD: Deloc! Regret situația, mai ales că eu m-am grăbit să laud Primăria Bistrița pentru înțelepciunea de a lăsa târgul în piața principală a orașului, ca la origini, pe vremea administrației săsești. Eu chiar dădeam Bistrița de exemplu administrației brașovene, care multă vreme ezita să-i lase în Piața Sfatului pe producătorii din Țara Bârsei. Între timp, e posibil ca Brașovul să-și fi învățat lecția.

HC: Ați vrea să-i dați vreun sfat primarului Bistriței?

FD: Îl încurajez pe domnul Ioan Turc în strădania de a readuce Bistrița printre orașele importante din Mitteleuropa, acolo unde îi e locul. Dar, tocmai în acest scop, îl îndemn să țină seama de potențialul social, cultural și turistic al piețelor. Astfel, cocheta Piață a Independenței merită salvată, târgul spontan de marți din spatele pieței trebuie protejat și promovat pentru atmosfera pitorească, comparabilă cu cele mai faimoase bazaruri din lume.

HC: E adevărat că i-ați scris o scrisoare primarului?

FD: Am redactat câteva rânduri, ca o concluzie a cercetării de anul trecut. I le-am trimis domnului primar prin profesorul Cornel Ban, cel care a întocmit strategia de dezvoltare economică a județului Bistrița-Năsăud. Între timp, i-am lăsat la primărie și volumul Culese din rural coordonat de Valer Simion Cosma, carte în care se găsește etnografia piețelor bistrițene pe care am realizat-o.

HC: Și? Este confidențială această scrisoare? Nu o puteți face publică?

FD: Ba dimpotrivă! E vorba de niște recomandări privind lucrările de modernizare a Pieței Decebal. Desigur că au caracter public, pentru că privesc viața publică. Cercetarea pe care am realizat-o poate fi văzută și ca o expunere a doleanțelor cetățenilor. Și, în plus, are în spate armătura seriozității unui studiu academic. Sunt gata să public acea concluzie sub formă de scrisoare deschisă.

HC: Atunci, sunteți de acord să publicăm săptămâna viitoare scrisoarea dv. deschisă către primarul Bistriței?

FD: Din partea mea, cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.