Volumul „ Amiralul Horthy, regentul Ungariei” (Humanitas, 2019, traducere de Lia Decei), de Catherine Horel, va fi lansat vineri, 11 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. La eveniment vor participa, alături de autoare, istoricii Florin Țurcanu și Alina Pavelescu.

Istoricul francez Catherine Horel se va afla în România, la sfârșitul acestei săptămâni, cu prilejul colocviului „Construire l’alliance. Les modalités de mise en œuvre de l’engagement de la France dans l’Europe médiane de l’entre-deux-guerres (1917-1939)”, organizat la București de Cerefrea și Institutul Francez.

Catherine Horel este director de cercetări la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS); specialistă în domeniul Europei Centrale, predă la Paris I Panthéon-Sorbonne. A obţinut doctoratul în istorie cu o teză cu tema „Les Juifs de Hongrie, 1825–1849, problèmes d’assimilation et d’émancipation”. A publicat volume precum: „La restitution des biens juifs et le renouveau juif en Europe centrale” (2002) sau „Cette Europe qu’on ditcentrale: des Habsbourg à l’intégration européenne, 1815–2004” și „Histoire de Budapest” (2009; Premiul Guizot al Academiei Franceze).

Până la întâlnirea de vineri, vă prezentăm un fragment din volumul „Amiralul Horthy, regentul Ungariei”, de Catherine Horel:

„Lovitura de teatru se produce în plină celebrare a sărbătorii naționale de la 15 martie. Horthy asistă, ca de obicei, la o reprezentație de gală la Operă, în prezența corpurilor constituționale și diplomatice (germanii și românii sunt absenți), când un consilier al Ambasadei Germaniei este introdus în loja sa și‑i aduce o misivă de la Dietrich von Jagow, care cere să fie primit imediat în audiență de regent, pentru a‑i remite o scrisoare de la Hitler.

Horthy acceptă să‑l primească pe ambasador la sfârșitul ceremoniei și deocamdată îl convoacă pe Kállay. Ei se pun de acord asupra atitudinii pe care s‑o adopte: dacă scrisoarea conține obișnuitele întrebări și pretenții ale Führerului, nu i se va răspunde; dacă acesta îl invită pe Horthy să se ducă să‑l vadă, trebuie să refuze. Or, tocmai despre asta e vorba.”

Foto credit Catherine Horel: https://www.maison-heinrich-heine.org/manifestations-culturelles/2018/fevrier/finis-austriae-la-chute-de-laigle-bicephale?lang=fr#gallery-1-picture-05

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.