E trecut bine de miezul nopții, iar în liniștea sufrageriei mele se aude doar țăcănitul monoton al ceasului și coolerul laptopului. Sunt cele mai relaxante emisii sonore posibile, fiindcă, deși le auzi, le percepi involuntar, așa cum se întâmplă cu briza mării sau cu vântul dintr-o după-amiază de vară. Dar acum e noiembrie, a venit frigul, caloriferele sunt amorțite iar gândurile te duc, vrei-nu-vrei, la răcoarea din apartamentele de odinioară. Atunci, ca și acum, pe mulți ne încălzeau cărțile. Așadar, să vorbim despre cărți și despre ce s-a mai întâmplat în a treia zi de Gaudeamus.

Pavilionul B2 de la Romexpo a fost mult mai animat decât în zilele precedente. Au început lansările mai importante, iar editurile au început să-și ambaleze motoarele, scoțând în față cărți și autori foarte buni. Am ajuns puțin după ora prânzului, când lucrurile începuseră deja să se agite.

Îmi stabilisem deja să merg la câteva lansări, însă întrucât aceastea erau după ora 16.00 am început să fac un tur al standurilor.

Firește că prima escală am făcut-o la Casa de Editură Max Blecher, ca să o salut pe Ana Toma. Am găsit-o pe mama ei, Camelia Toma, pe care o mai văzusem în zilele precedente și despre care credeam – i-am și spus-o cu o sinceritate care a frizat cumva impolitețea – că este de fapt sora Anei. Gafeur cum sunt defel, am crezut că îi fac un compliment, fără să mă gândesc că ar putea exista și un revers al înțelesurilor. În fine, așa cum mă așteptam, Ana nu s-a supărat, dimpotrivă (și aici anticipez un pic), mi-a dăruit cele mai recente apariții de la Casa de Editură Max Blecher: Psalmi, de Radu Vancu, Industria liniștirii adulților, de Anastasia Gavrilovici, Vatra Luminoasă, de Daniela Luca, Scrum, de Veronica Ștefăneț, precum și cel mai recent număr al revistei Poesis internațional, numărul al doilea de anul acesta și al 24-lea ever, care are un cuprins foarte bogat și, ca de obicei, arată foarte bine.

A urmat o oprire la standul Editurii Univers, acolo unde am găsit, la reducere, trei volume apărute mai demult, însă nu mai puțin prețioase: Moartea unei veverițe și Salutări lui Troțki, ambele semnate de Dumitru Crudu, precum și romanul Dianei Adamek, Adio Margot. Am plecat apoi spre standul editurii Polirom, însă în drum m-a strigat Miruna Vlada, care bea o cafea împreună cu Claudia Fitcoschi și cu Mihaela Răileanu la o măsuță dintr-un spațiu cochet, amenajat ca să pară o mică terasă.

Am vorbit câteva minute despre cărți, despre forme radicale sau mai soft de feminism – pornind de la cea mai recentă carte a poetei Sophie Polanski, apărută la editura frACTalia – depre cât de răi sau buni sunt bărbații și așa mai departe. Am primit din nou laude pentru site, care m-au mișcat și m-au făcut, firește, om în toată firea, să roșesc. M-am dus apoi la standul Polirom, convins că la 14.30 este lansarea cărții lui Mircea Daneliuc, Sfumato.

Bineînțeles că era la 16.30, așa că am făcut cale întoarsă la standul editurii Cartier, unde l-am regăsit pe mereu efervescentul Emilian Galaicu-Păun. Aici am de făcut o precizare: dacă sunteți prost dispuși sau lucrurile nu vă merg prea bine, treceți zilele astea pe la standul Cartier, fiindcă nu numai că veți găsi cărți excelente, ci veți căpăta și o altă stare de spirit dacă veți conversa câteva minute cu Emilian. Efectul este garantat, pe cuvânt de onoare. Sigur că nu am putut să plec fără o carte de acolo, așa că am optat pentru Orgi și altare demontate, antologie întocmită de Claudiu Komartin din opera lui Constantin Abăluță.

Am făcut apoi o oprire la standul editurii Humanitas, unde am întâlnit-o din nou pe Ioana Iancu, de la Editura Humanitas Fiction, care mi-a dăruit câteva cărți pentru care nu am superlative: ABC-ul lecturii. Ghid spre kulthură, de Ezra Pound (traducere de Radu Vancu, ediție de Horia-Roman Patapievici), Intuiționista, de Colson Whitehead (traducere de Justina Bandol), Tot ce este, de James Salter (traducere de Radu Paraschivescu), A fost odată un râu, de Diane Setterfeld (traducere de Florica Sincu) și Pianistul, de Wladyslaw Szpilman (traducere de Luiza Săvescu), toate de la Humanitas Fiction. Mulțumesc Ioana, you’re the best!

Au urmat apoi câteva lansări în lanț. Înainte să le trec în revistă, trebuie să spun că regret că n-am putut fi la lansarea volumului Oglinda la zi al lui Radu Andriescu. Sper ca Radu să fie și în zilele următoare la Gaudeamus, să ne întâlnim și să schimbăm câteva vorbe, așa cum ne-am promis. Am mai ratat câteva lansări, cum ar fi cea mai sus amintită a lui Mircea Daneliuc, apoi, tot la Polirom, Frumoasa fără corp, de Gheorghe Crăciun, apărută în seria de autor care poartă numele regretatului scriitor și teoretician literar. Am ratat și lansarea romanului Lilianei Corobca, Buburuza (ne-am întâlnit mai târziu un pic, mi-am cerut scuze) și pe cea de la Brumar, unde aș fi vrut să-l reîntâlnesc pe Robert Șerban. Poate în zilele următoare.

În tot acest timp am fost la standul editurii Paralela 45, unde m-am întâlnit cu o mulțime de prieteni: Raul Popescu, Alexandra Turcu, Cosmin Perța, Diana Iepure, Florin Iaru, Claudiu Komartin, din nou Miruna Vlada, Ștefan Manasia și alții și alții și alții care sper că mă vor scuza că am un deficit de ținere de minte tot mai accentuat în ultima vreme, ceea ce scuză întru câtva faptul că i-am omis aici. La Paralela 45 am stat la două lansări: prima a fost de fapt o dublă lansare, cartea Nicoletei Dabija, A doua viață, și cea a lui Vianu Mureșan, Bravo, campeon! Memorialul agoniei (apărută la Editura Eikon). Prezentator a fost Cosmin Perța, cel care avea să modereze și cea de-a doua lansare la care am participat la Paralela 45, volumul Noua ecologie și alte poeme militante. Antologie poetică, de Ernesto Cardenal (traducere de Anastasia Gavrilovici). Invitat a fost Claudiu Komartin.

Am fugit apoi la standul editurii Cartier, unde Vasile Ernu își lansa eseul Jurnal la sfîrșitul lumii, recent apărut în colecția Cartier Rotonda. Alături de el au fost Emilian Galaicu-Păun și Arthur Suciu. După lansare, Vasile mi-a dăruit cartea, precum și cea mai recentă apariție a lui la Editura Polirom, Izgoniții, Mica trilogie a marginalilor apărută în colecția Ego.grafii. I-am întâlnit pe Radu Vancu și pe Savu Popa, veniți de la Sibiu pentru Gaudeamus. M-am bucurat să-i revăd pe acești cavaleri ai literaturii descinși din medievalul Hermannstadt.

Fuga a continuat la standul Editurii Humanitas, pentru dubla lansare din colecția „821.135.1 Scriitori Români Contemporani”: Bogdan Răileanu cu Teoria apropierii și Corina Sabău cu Și se auzeau greierii. Lansarea a fost moderată de coordonatoarea colecției, Andreea Răsuceanu. M-am revăzut cu Cristian Fulaș, cu care am schimbat două vorbe despre cățeii noștri, cu PR-ul Humanitas, Anda Vișan, pe care m-am bucurat să o revăd.

Între timp am uitat să vă spun că i-am revăzut pe Daniela Luca și pe Ciprian Măceșaru, am salutat-o din nou în goana Gaudeamusului pe doamna Silvia Colfescu. Daniela era fericită că-i ajunsese la stand volumul Vatra Luminoasă, după ce mai devreme se temea că nu se va mai întâmpla asta din cauza curierilor sau cam așa ceva. Am asigurat-o că va fi bine și uite că a fost. Cine nu are un profet, să și-l cumpere J Ciprian Măceșaru mi-a făcut cunoștință cu Vasile George Dâncu, care m-a rugat să ne vedem un pic mai încolo la standul editurii Cartier, dar, așa cum se întâmplă la Gaudeamus, nu ne-am mai întâlnit.

M-am întors într-un suflet, așadar, la Editura Cartier ca să asist la lansarea antologiei din Cartier de colecție, Minunata lume, de Teodor Dună. Au vorbit Radu Vancu (care era un pic grăbit să participe la o importantă ședință PEN Club) și Emilian Galaicu-Păun. Aici am revăzut-o și pe Andra Rotaru. Mă voi duce mâine la standul Editurii Tracus Arte ca să o salut cum se cuvine. Ah, și mi-a spus că mi-a cumpărat cartea. Abia aștept să aud ce părere are despre Ziua în care a murit John Lennon.

Pe finalul zilei am ajuns, în sfârșit, la Polirom, unde am asistat la două lansări: Literatura română sub comunism, de Eugen Negrici (moderator George Onofrei, invitat Ion Bogdan Lefter) și volumul semnat de Valeriu Gherghel, Eseuri & Confesiuni. Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys. Au vorbit Simona Preda și Doru Căstăian, lansarea fiind moderată de Adrian Șerban. Înainte de lansare Simona Preda  a avut numai cuvinte frumoase despre omiedesemne.ro. Firește că am roșit din nou. Cezar Amariei mi-a păzit bagajele în timp ce am făcut poze, Liliana Corobca a stat câteva minute lângă mine, suficient încât să-mi cer scuze că am ratat lansarea cărții ei, Buburuza, recent apărută la Editura Polirom. Un timp, spre finalul lansării, a apărut lângă mine din nou Ciprian Măceșaru: ne-am plâns amândoi de dureri de spate, boala celor înalți și celor care, firește, cară cărți de la Gaudeamus pe drumul spre casă.

Înainte să mă reped cu viteza melcului – din cauza tot mai puternicelor dureri de spate – spre izbăvitorul tramvai 41, am trecut pe la standul Humanitas pentru a-i da un autograf Gabrielei Maaz pe Ziua în care a murit John Lennon, pe care i-o dăruisem mai devreme. Gabi mi-a dat câteva cărți pe care nici nu visam că le voi putea avea curând. Dar acum sunt lângă mine, aici, în sufrageria-bibliotecă în care între timp s-a făcut ora 2.40. Voi vorbi mâine despre aceste cărți fabuloase, fiindcă acum trebuie să mă duc la culcare. Mâine trebuie să fiu la Gaudeamus fix la ora 12.00, la standul editurii Paralela 45, unde va avea loc lansarea volumului Cutii, de Cătălina Bălan. Musai să fiu prezent, așa că vom mai vorbi, aici, mâine seară. Până atunci, noapte bună și un Gaudemus cu cât mai multe cărți!

Și nu uitați: îmi lansez Ziua în care a murit John Lennon alături de Daniela Luca și de Claudiu Komartin la standul Casei de Editură Max Blecher de la ora 16.00. Înaintea noastră, de la 15.00, vor fi Radu Vancu și Anastasia Gavrilovici. Ne vedem!  

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.